bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Mozilla'nın ortaya çıkardığı bir web tarayıcısı ve aynı zamanda internette en çok indirilen program ünvanını elinde bulunduruyor. Hatta
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) 3 ile birlikte kendi rekorunu dahi altüst ederek sınırlarını zorluyor. Geniş ve kullanıcıya özel eklenti seçenekleri ile en özel şekilde kullanmanızı sağlıyor bu tarayıcı.
Firefox hakkında bir şeyden bahsetmek istiyorum. Firefox'un logosunu bilirsiniz. İnternette bu logonun bir sırrının olduğunu ve uzay teleskopuyla çekilen bir uzay fotoğrafında Firefox'un logosuna benzer şekilde olduğu dolayısıyla logo tasarımının bundan alıntı yapılmış olabileceğini akıllara getirdi. Resim altta:
Tabi logosundan anlam çıkartacak olursak; tilkinin ateşinin, dünyayı saracağını anlamak pekte zor değil. Her neyse logosuyla ilgili asıl söylemek istediğim şu. Logosunda bir tilki var. Tilki dendiğinde uyanıklık gelir akla. Hakikaten de Firefox'un çok uyanık olduğunu söyleyebilirim. Herhangi bir yeniliği hemen bünyesine katan, başka tarayıcılardaki güzel şeyleri zaman geçirmeden kendine ekleyen ve bu yenilikleri hemen kopyalayan bir tarayıcı Firefox. Yani yenilikte, özellikle Explorer'ın birkaç adım önünde diyebilirim.
İnternet Explorer, çoğumuzun bildiği Microsoft'un gözbebeği olan web tarayıcısıdır. Hatta eminim bir çok kişi internet Explorer dışında bir tarayıcının varlığından dahi habersiz. Çünkü gözlemlediğim kadarıyla Explorer'ın ismini dahi bilmeyenler var. "Abi şu mavi E'ye bassana internete girip bir şeye bakacağım" diyenleri biliyorum. Fakat yarışa Explorer'ı koyduğumuz vakit her ne kadar kötü bir tarayıcı olmasa da aklımdan bin bir türlü soru geçiyor. Öncelikle günümüze kadar en çok desteklenmiş ve Türkiye'de özellikle en çok kullanılan ve zaten Windows'la birlikte gelen Explorer, neden yenilikte geç davranıyor? Evet
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Explorer 7 ve ardından
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) 8 ile bir çok yenilikle geldi, fakat bu yeniliklerin çoğu zaten öncesinde Firefox ve Operada vardı.
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) bahsetmek gerekirse, adeta her şeyde ilk olan ve hızıyla güvenirliliğinde 1 numara olan bu tarayıcının günümüzde neden diğer tarayıcılardan daha geride olduğunu birkaç cümleyle açıklayabilirim.
Eskiden ücretli olması: İnternet kullanıcılarının tarayıcı konusunda zaten birçok alternatifinin olması doğal olarak opera'nın ücretli olduğu zamanlarda bu tarayıcıyı reklam açısından 1 adım geriye itti. Tabi şimdi artık ücretsiz olmasıyla bu yarayı yavaşça kapatıyor.
Gereken desteği görmedi: Aslında ücretli olmasından da kaynaklanabilecek olan bu sebep internet Explorer'ın arkasında dev şirket Microsoft'un olması ve Firefox'un arkasında Dünyanın 1 numaralı arama motoru Google'ın olmasıyla birlikte bu tarayıcıyı 1 adım daha geriye attı.
Peki Opera bu denli geriye atılmayı hak eden bir tarayıcı mı? Şüphesiz hayır. Yıllardır tarayıcılık serüveninde bulunan ve adeta her yeniliği kendisi getiren Opera hız ve güvenlik açısından kesinlikle 1 numara. Özellikle birbirinin zıttı olan hız ve güvenliğin bu tarayıcıda olması haliyle tarayıcının kalitesini ortaya koyuyor. Neredeyse her yeniliğin ilk kendisinde bulunmasından bahsetmişken, Örneğin tab özelliğini birçoğumuz Explorer 7'de gördük. Ya da Firefox kullananlar öncelikle firefox'da görmüştür. Fakat Opera'nın ilk çıktığı yıl olan 1994'te dahi tab özelliği vardı.
Kilitlenmiyor!
Eğer Firefox veya Explorer kullanıcısıysanız, büyük boyutlu sayfalarda tarayıcının kilitlendiğine birçok kez şahit olmuşsunuzdur. Ya da fazlasıyla tab açmışsanız, bir yavaşlama ya da kilitlenme gözlemlemişsinizdir. Opera'nın bu konuda daha fazla gelişmiş olduğunu gözlemlemek pekte zor değil. Fakat tarayıcının uyum problemi var, bazı sayfaları opera ile açamıyorsunuz ayrıca activeX problemi de bulunduğundan bu tarayıcıyla birlikte yan bir tarayıcı bulundurmak gerekli hale geliyor.
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) de kısaca bahsetmek gerekirse; Apple'ın Windows XP, Windows Vista ve OSX işletim sistemiyle çalışan Apple Mac'ler için çıkardığı tarayıcıyı açıkçası ben çok beğenmedim. Steve Jobs'un iddialı olduğu bu tarayıcının kendi söylemiyle hızlı olduğu tarayıcının popülaritesini arttırıyor. Doğru! kurulum bakımından hızlı fakat rekabeti sadece Explorer'a yönelik olması sanırım biraz endişe uyandırıcı. Ayrıca Safarinin yayınlanmasından hemen sonra bir güvenlik açığının bulunması, her ne kadar Windows'un güvenlik açıkları nedeniyle olmuş olsa bile yine de endişe uyandırıyor.
Tarayıcıyı çok kötüledim bu arada. Tabiî ki tarayıcının artı yönleri yok değil. Hatta hoşnut olabileceğiniz bir çok artı yönleri mevcut dilerseniz
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) tarayıcı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Her ne kadar bu makalede bir tarayıcıyı kötülemiş ya da küçümsemiş gözüksem de sıralamış olduğum tarayıcılar internetteki kızgınlaşan rekabette yerini edinmiş tarayıcılar. Bu yüzden bu tarayıcıların yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunmak isterim. Eğer interneti aşırı derecede fazla kullananlardansanız tavsiyem birkaç tarayıcı birden kullanın. Böylece hem kullandığınız tarayıcıların birbirlerine yönelik artılarını keşfetmiş olursunuz hem de tarayıcıdan dolayı doğan sıkıntılardan minimum zarar görürsünüz.
Sözümü toparlayarak her tarayıcıyı 2 iyi ve 2 kötü kelimeyle özetlersem:
Opera: (+) Hız ve güvenlik. (-) Uyum problemi ve activeX desteklemiyor.
Firefox: (+) Eklenti ve yenilik. (-) Kilitlenmesi ve çok bellek yemesi.
Explorer: (+) Hızlı arama ve web Uyumluluğu. (-) Güvenlik ve hız.
Safari: (+) Hız ve ara yüz . (-) Güvenlik ve yeni olması.