Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Amonyak

Amonyak Hakkında Bilgi - Amonyak Nedir Özet


Araştırmalar



 AMONYAK
Azotlu bileşiklerden amonyak, amonyuma göre daha çok zehirlidir. Amonyağın amonyuma oranı suyun pH derecesine (asitliğine) bağlıdır. Suyun pH derecesi arttıkça bu oran yükselir, yani amonyak konsantrasyonu artar.
Hafif asitli veya düşük alkali suda (pH<7,3) amonyak zehirlenmesi riski yok gibidir. Su alkalinleştikçe zararsız amonyum hemen amonyağa dönüşür ve tehlike çanları çalmaya başlar.
Akvaryumunuz herhangi bir nedenle aylarca ihmal edilmiş, balıklar tortu bulutları arasında yüzüyor olsa bile pH düşük kaldığı sürece bir amonyak zehirlenmesi tehlikesi yoktur. Fakat aylardan sonra aklınız başınıza gelipte kısmen su değiştirmek istediğinizde durum değişir. Eğer taze musluk suyu alkali ise (pH>7,5) akvaryuma eklenince pH'ı yükselip bir amonyak zehirlenmesine yol açabilir.
Çözüm: İhmal edilmiş akvaryumunuzun suyunu 1/4'ünü veya 1/2'sini değil, en az %75'ini değiştirin. Tabi ki iyi dinlendirilmiş, havalandırılmış ve antiklor damlatılmış suyla. Böylece amonyak konsantrasyonunu zehirli olmayacak kadar azaltmış olacaksınız.
Su bitkileri, özellikle de su üstünde yüzenleri, amonyumu gübre olarak kullanırlar. Lemna minor veya Pistia gibi su üstü bitkileri çok etkili amonyum arıtıcılarıdır. Hızla çoğalan bu bitkilerden fazlalarını atarak akvaryumdan amonyum atmış olursunuz.
Alkali suda yaşayan Afrika çiklitleri için bakımsız akvaryumlarda amonyak zehirlenmesi tehlikesi yüksektir. Bunlar genellikle çok yiyen ve çok artık bırakan türler oldukları için güçlü ve geniş hacimli filtreler gerektirirler. Bilyap'ın da her fırsatta yazdığı gibi sık sık temizlenebilen ön filtreler çok yaralıdır. Su, diğer türlere göre daha sık değiştirilmelidir. Örneğin her hafta %15-20 oranında.
Bakımlı akvaryumlarda amonyum konsantrasyonu ortalama olarak tamamen zararsız olan 0,5mg/litre düzeyinde kalır. Alkali düzeyi pH 7,5'in üzerine çıkmadıkça biraz daha yüksek oranlarda sakıncasızdır.
Amonyak oluşmaya başlarsa, 0,2-0,6mg/litre gibi konsantrasyonlardan itibaren balıklarda oksijen yetersizliğini hatırlatan sık solunumlar başlar. Balıklarınızda havasız kalmış gibi sık soluma görürseniz amonyak zehirlenmesi olasılığını da düşünün.
MAGNEZYUM HİDROKSİT
Magnezyum vücudumuz için   hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir. Vücudumuzdaki yaklaşık 20-28 gr magnezyumun %60'ı kemik ve dişlerimizde, % 49'u kaslarımızda bulunur. Kanda ise toplam magnezyumun % 1'i bulunmaktadır. ( Serum seviyesi 1,5 - 2,1 mEq/L)
Vücudumuzdaki 300 den fazla biyokimyasal reaksiyonda rolu vardır. Kas ve sinir fonksiyonlarının yürütülmesi, kemik güçlülüğünün sağlanması, kalp ritminin düzeninin sağlanmasında rolu büyüktür. Enerji metabolizması ve protein sentezinde de yer almaktadır



 
Günlük Magnezyum İhtiyacı
Vücudumuz için gereken magnezyumu günlük diyetimiz ile alırız.Vücut, bu mineralin yeteri kadar alınmaması durumunda kemiklerde depo edilmiş olan magnezyumu kullanır.
Yaş
 Erkek
 Kadın
 Gebelik
 Emzirme
14 - 18
410 mg
 360 mg
400 mg
 360 mg
19 - 30
400 mg
 310 mg
350 mg  
 310 mg
31 +
420 mg
 320 mg
360 mg



KALSİYUM SÜLFAT
Kalsiyum kemiklerimizin oluşumunu ve sağlamlığını sağlayan vücudumuz için zorunlu minerallerden biridir. Tüm vücut ağırlığımızın % 1,5 - 2,0 sini oluşturur.Bu kalsiyumun % 98 i kemiklerimizde, % 1 i dişlerimizde, diğer % 1 i ise kan dolaşımı ve yumuşak dokularda bulunmakta ve bu %1 lik kısım hayati rol oynamaktadır. Çünkü bu küçük miktarlardaki kalsiyum azaldığında vücut kasları düzgün olarak kasılamaz, kan pıhtılaşamaz ve sinir iletimi düzgün olarak yapılamaz. Bu kalsiyum düzeyi diyetle dışarıdan alınarak veya kemikteki kalsiyum kullanılarak vücut tarafından dengelenmeye çalışılır.



 
Kalsiyum dengesi özellikle kalp fonksiyonları için önemlidir. Normal kan kalsiyum düzeyi % 10 mg dır. Bunun 5,5 mg ı Ca++ iyonu şeklinde, 4 mg ı taşıyıcı protein şeklinde, 0,5 mg ı da fosfat ve sitratlarla kombine şekildedir.
D vitamini kalsiyum ve fosforun sindirim sisteminden emilmesine yardımcı olur. Diyetle yeterince kalsiyum alınmaması durumunda vücut otomatik olarak kemiklerde depolanan kalsiyumu kullanmaya başlar ve bu uzun yıllar boyunca sürer, eksilen kalsiyum yerine konmazsa kemikler güçsüzleşir ve kolay kırılır bir hal alırlar. Bu osteoporoz adlı kemik hastalığını oluşturur.
Kalsiyum emiliminde, metabolizmasında ve fonksiyonlarında birçok besin, D vitamini ve bazı hormonlar rol oynamaktadır.Kemik gelişiminde kalsiyum gibi fosfor da rol oynayan bir mineraldir. Kemiklerdeki kalsiyum fosfor oranı 2,5/1 civarındadır.
Kalsiyum magnezyumla birlikte kalp ve diğer kasların kasılmasında, sinir iletisinin sağlanmasında düzenleyici rol oynar

NİTRİK
Amaç: Karaciğer canlı organizmada temel metabolik organdır ve arteryal hipertansiyondan etkilenebilir. Nitrik oksit sentaz (NOS) inhibisyonunun sıçanlarda hipertansiyon oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı N sup omega Nitro-L-Arjinin Metil Ester (L-NAME) ile kronik NOS inhibisyonu sonrası sıçanlarda karaciğer dokusu adenozin deaminaz (ADA) ve ksantin oksidaz (XO) aktivitelerini araştırmaktı.
Gereç ve yöntem: Sıçanlar üç gruba ayrıldı; birincisi kontrol grubu ve diğerleri 15 gün süreyle içme sularında 100 yada 500 mg/L L-NAME uygulanan çalışma gruplarıydı. Uygulanan tedavi sonrası, arteryal kan basıncı karotid arter kanülasyonu ile anestezi uygulanmış sıçanlarda ölçüldü. ADA ve XO aktiviteleri karaciğer dokusunda çalışıldı.
Bulgular: Hipertansif gruplarda ADA ve XO aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttı. ADA ve XO aktivitelerinde 100 ve 500 mg L-NAME uygulanan gruplar arasında belirgin fark yoktu.Sonuç: Kronik NOS inhibisyonu ile indüklenen hipertansiyon pürin katabolizmasını etkileyebilir ve yüksek XO ve ADA aktiviteleri ile sonuçlanır.

BORİK
Endüstride çok yaygın ve çok çeşitli kullanım alanlarına sahip bor bileşiklerinin önemi ve kullanım alanı gün geçtikse artmaktadır. Günümüzde 400’den fazla üründe vazgeçilmez bir element olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanları günlük hayatımızın hemen her yerinde borun kullanıldığını görmek mümkündür. Bor camlarda, motor yağlarında ve çelik jantlarda, araba boyalarının içine katılarak parlaklığı ve kolay çizilmemeyi sağlıyor. Lastiklerin içindeki çelik teller de borla güçlendiriliyor, bilgisayarlardan wolkmenlere kadar bilgi akışını kesintisiz sağlayan ince optik liflerde bor olmadan sağlam olmuyor, tarım ilaçlarında ve gübrelerde, gıda ve hamur işi yapılan kalıplarda da bor kullanılıyor.
Dünyada yıllık bor tüketiminin kullanıldığı alanlar yüzde olarak şöyledir. %41 izolasyon, fiberglas, ve tekstil sanayinde, %13 seramik ve bileşikleri sanayinde, %12 deterjan ve temizlik sanayinde, %8 metalurji sanayinde, %7 tarım sanayinde ve %19’da diğer sahalarda kullanılmaktadır
SODYUM HİDROKSİT
Periyodik cetvelde Na simgesi ile gösterilen ve atom numarası 11 olan element. Sodyum yumuşak ve kaygan bir metal olup alkali metaller grubuna aittir. Doğal bileşiklerin içinde (özellikle NaCl) bol miktarda bulunur. Yüksek oranda reaktifdir, sarı bir alevle yanar, su ile şiddetli reaksiyon verir ve havada hızla oksitlenir. Dolayısıyla, vazelin, gazyağı vb. gibi hava ve su ile temasını kesecek inert bir ortamda saklanması gerekir.
Diğer alkali metaller gibi sodyum da, hafif, yumuşak, gümüşümsü beyaz renkte ve reaktif bir metaldir. Yüksek reaktif özellliğinden dolayı, doğada hiçbir zaman saf ve elementel halde bulunmaz. Sodyum metali suda yüzer; şiddetli bir şekilde reaksiyona girerek ısı çıkışına, yanıcı hidrojen gazı çıkışına ve kostik (NaOH) çözeltisi oluşumuna yol açar.
Kan ve vücut sıvılarının sinir uyarılarının nakli, kalp faaliyetleri ve bazı metabolizma fonksiyonlarının düzenlenmesi için sodyum iyonları gereklidir. Pek çok insanın sodyumu, (sodyum klorür: NaCl) mutfak tuzu formunda gereğinden fazla tükettiği ve bunun da sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşüncesi oldukça yaygındır.
Çok kolay yükseltgendiği için ametallerin birçoğuyla, özellikle hidrojenle, halojenlerle, kükürtle birleşir. İçinde belirli birçok bileşiğin bulunabildiği bir malgama vererek civa içinde çözünür.


Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış