ATATÜRK TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞLAŞMASI İLE İLGİLİ SÖZLERİ
“Yüzyıllardan beri Türkiye'yi idare edenler çok şeyler düşünmüşlerdir, fakat yalnız bir şeyi düşünmemişlerdir: Türkiye'yi. Bu düşüncesizlik yüzünden Türk vatanının, Türk milletinin uğradığı zararları ancak bir şekilde karşılayabiliriz: O da artık Türkiye'de, Türkiye'den başka bir şey düşünmemek. Ancak bu düşünceyle hareket ederek her türlü selamet ve mutluluk hedeflerine ulaşabiliriz” (1925).
Şüphesiz fikirlerin, inanışların başka başka olmasından şikayet etmemek lazımdır. Çünkü, bütün fikirler ve inanışlar bir noktada birleştiği takdirde, bu hareketsizlik belirtisi, ölüm işaretidir.
Atatürk
.
Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, önce onurlarını, sonra özgürlüklerini daha sonra da geleceklerini kaybetmeye mahkumdurlar.
Atatürk
Temelinde akılcı, deneyci çağdaş bir felsefe yatan Atatürkçülük, en büyük düşünürü ve uygulayıcısı yine Atatürk'ün kendisi olan Türk Hümanizmasıdır. Bu görünüşüyle büyük bir yapı, görkemli bir yapıt olan Atatürk devriminin bütünlüğü, Türk toplumuna olduğu kadar, çağdaş dünyaya da Türk ulusunun çok değerli bir katkısı olmuştur. Ve bunun en büyük onur payı Atamızındır.
Eski çağın büyük filozofu Eflatun'un "Ya yöneticiler bilge kişi ya da bilge kişiler yönetici olsalar!" yolundaki iki bin yıllık dileği, ilk kez 20. Yüzyılda Atatürk'ün kişiliğinde tam olarak gerçekleşmiş bulunuyor. Atatürk bir dahi, bir düşünür olarak ulusunun yazgısını eline almış, bu ulusla atıldığı bağımsızlık savaşıyla ve başka ulusların haklarını koruyan bir barışla insanlığa görkemli bir örnek olmuştur.
Türk Ulusu!
On beş yıldan beri başarı sözü veren birçok sözlerimi işittin.
Mutluyum ki, bu verdiğim sözlerin hiçbirinde ulusumun hakkımdaki güvenini sarsacak bir isabetsizliğe uğramadım!
Atatürk
Atatürk’ün en büyük eseri, kurduğu ve şekillendirdiği Türkiye Cumhuriyeti'dir. "Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır...Ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" diyerek açıkça, dikkatlerin kendi üzerine yoğunlaşmamasını, hayranlığın kendisine yönelmemesini, bir ölçü konulacaksa Türkiye Cumhuriyeti'nin eriştiği düzeye bakılarak değerlendirilmesini vurgulamıştır. Onuncu Yıl Nutku'na koyduğu sonra kendisinin çıkardığı iki sözcük kendisi için istediğinin ne derece mütavazi olduğunu gösterir:
"BENİ UNUTMAYIN ". Evet O sadece beni unutmayın demişti. O'nu unutmadık, unutmayacağız.