ATATÜRK’ÜN HAYATI
1881 de muhtemelen bahar ayında, o zamanlar bir Osmanlı şehri, şimdilerde ise bir Yunan şehri olan Selanik’te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, önceleri bir memur daha sonra bir kereste tüccarı olmuştur ve Mustafa daha çocukken ölmüştür. Annesi Zübeyde güçlü bir kadındı, onu ve kız kardeşini büyüttü. İlk olarak geleneksel bir dini okula kaydoldu, daha sonra modern okula yazıldı.1893 yılında Mustafa’nın büyük başarısından dolayı mükemmel anlamına gelen kemal ismini veren matematik öğretmeninin olduğu yüksek askeri okula girdi.
1905 yılında, kaptanlık rütbesiyle İstanbul’daki harp akademisinden mezun oldu. Şam’a gönderildi, birçok arkadaşıyla birlikte Sultan’ın despotluğuna karşı gizli “özgürlük ve vatan” toplumu oluşturdu.1908 yılında, Sultan’ı kaldıran bir grup resmi görevliye yardım etti, Mustafa Kemal’in kariyeri içinde Albena ve Tripoli’nin de bulunduğu Osmanlı’nın uzak köşelerinde kazandığı kahramanlıklarla arttı. Aynı zamanda askeri yönetici olarak İstanbul’da ve askeri ateşe olarak da Sofya’da görev yaptı.
1915 yılında, Çanakkale cephesi kapandığında, başarılı zaferler kazanan ve istilacıları uzaklaştıran Albay Mustafa Kemal ulusal bir kahraman oldu.1916 yılında, 35 yaşında generalliğe yükseldi, bu yıl içinde Türkiye’nin doğusunda bulunan iki eyaleti özgür bıraktı. Sonraki iki yıl içinde, Filistin, Halep ve daha birçok yerin ordularında Halep’teki düşmanı durdurarak başka bir zafer başararak yöneticilik yaptı.
19 Mayıs 1919 yılında, bağımsızlık savaşını başlatmak için Karadenizin Samsun limanına ayakbastı. Sultan’ın ordularına karşı, Anadolu’da bir özgürlük ordusu oluşturdu ve onun liderliği altında kurulan yeni ulusal devletin temellerinin atıldığı Erzurum ve Sivas kongresini yayınladı.23
20 Nisan 1923’ te Türkiye Büyük Milet Meclisini kurdu. Mustafa Kemal başkan seçildi.
Birçok cephede savaşarak, isyankârlara ve istilacı güçlere karşı zafer elde etti. Türkiye’nin batısındaki iki temel İnönü savaşından sonra, Büyük Meclis Mustafa Kemal Paşa’ya Mareşallik rütbesi verdi.1922 Ağustos sonunda, Türk orduları tam bir zafer kazandılar. İki - üç hafta içinde, Türk toprakları tamamıyla özgürleşti, ateşkes imzalandı ve Osmanlı hükümdarlığı yıkıldı.
1923 Temmuz ayında,İngiltere, Fransa, Yunanistan, İtalya ve diğerleriyle Lozan antlaşması imzalandı.Ekim 29’da , Cumhuriyet kuruldu ve Mustafa Kemal paşa Cumhuriyetin başkanı seçildi.
Atatürk 1923 yılının başında Latife Uşaklıgil ile evlendi. Bu evlilik 1925 yılında boşanma ile sonuçlandı. Atatürk’ün 15 yıllık başkanlığı modernleşme destanıdır. Tanımlanamaz bu kararlık ile yeni bir politik ve yasal sistem oluşturdu, halifeliği yıktı, hem hükümet hem de eğitim için devrimler yaptı, kadına eşit haklar verdi, alfabe ve elbiseleri değiştirdi, sanat ve bilimde, tarım ve endüstride ilerlemeler kaydetti.1934 yılında, Soyadı kanunu çıktığında, ulusal parlamento ona Atatürk adını verdi.(Türklerin babası)
1938, 10 Kasım tarihinde, birkaç aydır devam eden hastalığı sebebiyle ulusal liberal ve modern Türkiye’nin babası öldü. Fakat onun insanlarına ve dünyaya olan mirası sürmektedir.