ATATÜRK’ÜN AKILCILIĞA VE BİLİME VERDİĞİ ÖNEM
Akılcılık,insanın aklı ile gerçekleri anlama yeteneğidir. Atatürkçülüğün en önemli özelliği,akılcı ve bilimci bir davranışı ve düşünceyi yansıtmasıdır.
Akılcılık,insanların doğru karara varması,bilimsel davranış göstermesi ve başarılı uygulamalar yapabilmesi için sağlam fikirlere sahip olmalarını ister.Çünkü akılcılık bireye sorumluluk verir.Sorumluluğun bilincinde olan birey de ülkesine ve milletine daha yararlıolur.Akılcılık,milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında da önemli bir etkendir.
Türk milletini geri bırakan başlıca sebep,cumhuriyet devrine kadar bilim ve teknolojinin kullanılmamış olmasıdır.
Bilimin insan yaşamındaki yeri ve önemi çok büyüktür.Çünkü bilim,doğruluğu denenmiş,başarılı iş yapma teknikleridir.Bilim ve teknoloji,yapacağımız her işte bize doğru yolu ve tekniği gösterir. Onun için Atatürkçülük,hayatta bilim ve tekniğin uygulanmasını öngörür.Atatürk”Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.”özdeyişi ile milletimize gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü ilminden, buluşlarından,ilerlemesinden ve teknolojiden yararlanılmasını istemiştir.Bu düşüncesini bilerek her yerde tekrarlamıştır.
Bilim ve teknik her an çağdaş uygarlığa göre değişebilir.Bize düşen görev yeni buluşlar ortaya çıkınca onları benimseyip yaşama uygulamaktır.Bunun için bilim ve teknolojideki değişiklikleri, yenilikleri sürekli izlemek gerekir.
Bilim adamlarımız,izledikleri yeni bilimsel ve teknolojik olduğu gibi kabul etmekle yetinmeyip kendileri de araştırmalar ve incelemeler yaparak daha ileriye gitmeye çalışmalıdır.
Böylece milletimiz bilim ve teknolojinin ışığında daima ilerleyecek ve medeni milletler seviyesinde yarışacaktır.
Atatürk bilime olan inancını şu sözleriyle belirtmiştir:
“Bizim akıl,mantık,zeka ile hareket etme bizim özelliğimizdir. Bütün hayatımızı dolduran olaylar bu gerçeğin belgesidir.Bundan sonra pek önemli zaferlere kavuşacağız;fakat bu zafer,süngü zaferleri değil,bilim ve teknik zaferleri olacaktır.Dünyada her şey için uygarlık için,başarı için en geçekçi yol gösterici ilimdir,fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir,cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır.”