A-Gülle Atma:Bayanlarda ağırlık 4kg. , çap 95-100mm.dir
Erkeklerde ağırlık 7.260kg. , çap 110.30mm. dir.
2.13,5 mt. Çapında bir daire içinden atış yapılır.Atış yapmaya gelirken ve atış yaptıktan sonra,atış yönüne basılmaz aksi halde diskalifiye olunur.Belli bir teknik gerektirir. Genelde atış yönüne sırtı dönük başlayan sporcu,geriye doğru kayma yaparak ,atış alanına yaklaşır,ve ayağını takoza dayar,vücudunu atış yönüne döndürerek gülleyi omuzdan ileri doğru atar.Güllenin ileri doğru bir kavisle atılması daha uzun mesafeye gitmesini sağlar.
Okulunuzda sağlık topları ile bir yarışma düzenleyebilirsiniz.
B-Cirit Atma:25-30m.lik koşu alanında,hız koşu sonunda yaklaşık 5 çapraz adım atılır ve harket sonunda güçle atış yapılır.Bayanlarda 600gr,erkeklerde 800gr.ağırlığındadır.Yine gülle de olduğu gibi asla atış yönüne basılamaz.
C-Çekiç Atma:Bildiğimiz çekice benzemezJ Sapı,teli ve güllesi olan bir yarışma aletidir.Erkeklerde ağırlığı yaklaşık 7 kilo,bayanlarda ise 4 kilo dur.Genellikle çekici iki kere çevirdikten sonra,atış yerine kayarak 3-4 dönüş yaparak gelirler.
D-Disk Atma:En eski yarışma dallarından biridir.Yapılan arkeolojik kazılarda disk atan antik yunan heykelcikleri bulunmuştur.Erkeklerde 2kg.ağırlığında,219mm.çapında,bayanlarda ise 1kg ağırlığında ,180mm.çapındadır.Bu da daire içinde yapılan atışlardan biridir(gülle,çekiç de olduğu gibi ). Atış alanına yüzleri dönük başlarlar,ve yine teknik isteyen dönüşlerle atış alanına yaklaşır ve atışlarını yaparlar.
3-ATLAMALAR
1-Yüksek Atlama:
Seyretmesi en zevkli yarışmalardan biridir.Koşarak hız alınır ve iki dik ayağın üzerinde duran çıtaya yaklaşıldığında,tek bacak ile sıçranarak,çıtayı düşürmeden diğer tarafa geçmeye çalışılır. Atletler istedikleri yükseklikten yarışmaya başlayabilirler.Yada bir yüksekliği pas geçebilir,bir sonra ki yüksekliği deneyebilirler.Eğer 3 başarısız atlayışı 3 defa üst üste yaparlarsa elenirler.
2-Uzun Atlama (tek adım atlama)
Yaklaşık 45m.yi bulan hız alma mesafesinden başlar ve basma tahtasında belirlenen alanı geçmeden kum havuzuna atlanır.Basma tahtasının üzerine macun gibi bir madde döşenir ve sporcunun ayağının geçip geçmediğine bakılır.Ayak, basma tahtasını geçmişse atlayış,havaya kaldırılan kırmızı bayrakla geçersiz sayılır.Bu nedenle sporcular,nereye kadar nasıl koşacaklarını işaretlerler. Basma tahtasının bitiminden ,sporcunun en son değdiği yere kadar ölçüm yapılır.Bu nedenle sporcular,atlayıştan sonra geriye düşmemeye özen gösterirler.Atletlerin 6 atlayış hakkı vardır.En uzun olanı en iyi atlayışı olarak sayılır.
3-3 Adım Atlama:
Hız mesafesi uzun atlamada olduğu gibi 45m.dir.Atletler yine süratli Bir koşuyla başlarlar,Kum havuzuna yaklaştığında 3 büyük adım atar ve atlayışını yapar.Basma tahtasına yine dikkat edilmelidir.Ve uzun atlamada olduğu gibi atletin 6 atlayış yapma hakkı vardır.
4-Sırıkla Atlama:
Yaklaşık 5m.uzunluğunda,2kg. ağırlığında özel madden yapılmış sırıklar kullanılarak,yükseklik geçilmeye çalışılır.İzlemesi çok zevklidir ancak zor bir atlayış türüdür. Yarışmacı istediği yükseklikten yarışmaya başlar.Aynı yükseklikte 3 defa çıtayı devirirse elenir.Dilerse iki hatalı atlayıştan sonra sonuncu hakkını daha yüksek bir çıtada deneyebilir.Atlet hız koşusu (Sırık saplama yapar ve sırığını,sırık sandığına yerleştirerek oradan alınan güçle sandığı) havaya yükselmeye çalışır.Sırık kırılırsa hata sayılmaz.
Atletizmde bir atletin birden fazla dalda yarışarak puan topladığı yarışmalar vardır.Bu yarışmalar iki gün sürer.Erkeklerde ‘dekatlon’ adını alan yarış 10 değişik branştan,Bayanlarda ‘heptatlon’ adını alan yarışta 7 ayrı branştan oluşur.
DEKATLON
1.Gün:100m.-uzun atlama-gülle atma-yüksek atlama 2.Gün:110 engelli disk atma-sırıkla atlama-cirit atma-1500m.
HEPTATLON
1.Gün:100m.engelli-gülle atma-yüksek atlama-200m. 2.Gün : uzun atlama-cirit atma-800m