Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Fiziksel Geğişim

Fiziksel Geğişim Hakkında Bilgi - Fiziksel Geğişim Nedir Özet


Araştırmalar



FİZİKSEL GEĞİŞİM

Madde: Hacmi ve kütlesi olan her şey maddedir. Örnek; taş, hava, su, Güneş, köpek, tuz......... Madde olmayanlara örnek: Işık, ısı, ses, .... gibi hacmi ve kütlesi olmayan enerjiler.
Madde 3 farklı fiziksel halde bulunabilir. Katı, sıvı, gaz. Katı halde moleküller arası boşluk azdır ve moleküller birbirine sıkı halde bağlanmıştır.

Yandaki animasyonda suyun 3 hali ; buz ,su, buhar için moleküllerin durumu gösterilmiştir. Kırmızı nokta oksijen atomunu, maviler ise hidrojen atomlarını gösterir. (H2O). Hal değiştirme ile maddenin moleküler yapısı değişmez. Yani H2O molekülü 3 hal için de aynıdır. Hiç bir halde H ve O atomları birbirinden ayrılmamıştır. Sadece moleküllerin birbirlerine göre konumları ve uzaklıkları değişir. Moleküllerin yapısı değişmeden konumları değişiyorsa buna fiziksel değişme denir. (hal değiştirme, çözünme
Maddelerin ortak özellikleri: Bütün maddelerde bulunan özellikler. Her madde bu özelliklere sahiptir.
1. hacim
2. kütle
3. eylemsizlik
4. tanecikli ve boşluklu yapı
Ortak özellikler maddenin cinsine bağlı değil, miktarına bağlıdır. Örneğin hacim. Demirin ve Bakırın hacimleri bunların miktarına bağlıdır. Demirin hacmi 100 cm3 olmalıdır diye bir şey söylemek yanlış olur.
Maddelerin ayırtedici özellikleri: Her maddede bulunan ve ölçülebilen , fakat her bir madde için farklı özelliklere sahip niceliklerdir.
1. özkütle
2. erime sıcaklığı
3. kaynama sıcaklığı
4. öz ısı
5. genleşme katsayası
6. çözünürlük.............................
Ayırt edici özellikler maddenin miktarına bağlı değil cinsine bağlıdır. Örneğin, demirin özkütlesi belli bir sıcakılk ve basınç altında 7,8 g/cm3dür. Demirin miktarı ne olursa olsun bu özellik değişmez. Bütün demirler bu özelliği taşır. Fakat bakır için özkütle 7,8 değil 5,4 g/cm3dür. Yani özkütle maddenin cinsine göre değişiklik gösterir. Miktar önemli değil dir. 100 gram bakırın da özkütlesi 5,4 g/cm3dür, 500 gram bakırın da.

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış