Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kar Tanesi Ve Yagmur

Kar Tanesi Ve Yagmur Hakkında Bilgi - Kar Tanesi Ve Yagmur Nedir Özet


Araştırmalar



 KAR TANESİ VE YAGMUR
Suyun buharlaşması ve güneş ısısı, havada nem oluşturur. Buharlaşmanın miktarı, güneş ısısının derecesi ile su miktarına bağlıdır. Nemin oluşmasında rol oynayan etkenlerden biri de nefes alan varlıklardır. Böylece oluşan su buharı, sürekli olarak yeryüzü ve denizden havaya doğru yükselip orada yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Bulutların sınıflandırılması, ilk olarak 1603 yılında Luke Howard tarafından yapıldı. Bu sınıflandırma tüm milletlerce kabul edilmiştir. Sınıflama, bulutların deniz seviyesinden yükseklikleri temel alınarak yapılmıştır. 5 bin-14 bin metre yükseklikte olan sirrus, sirrokümülüs ,sirrostratus, 2 bin-7 bin metre arasındaki bulutlar altokümülüs, altostratüs, nimbostratüs, 2 bin ve daha az yükseklikler ise stratokümülüs ve stratüs adlarını alırlar. Havadaki su buharı yoğunluğu belli bir limitin altına inince, bulutlar, yağmur veya kara dönüşür.
 
Kar nasıl oluşur?
Kar, bulutları oluşturan minicik su tanelerinin çok soğuk hava ile karşılaşması sonucu, çok ince buz parçalarına dönüşmesidir. Bu, o kadar çabuk olmuştur ki, su tanesi yağmur olamadan kara dönüşmüştür. Aslında kış mevsiminde bulutlar hemen her zaman, havadan da hafif olan minik buz parçacıkları içerirler. Ama kar yağması için belli etkenlerin bir araya gelmesi gerekir. Bu etkenler, düşük ısı ve hava akımlarıdır, işte bu ortam, buz parçacıklarının birleşerek kar seklinde yağmasına yol açar.

Yağmur Nedir?

   Dünyamızdaki sular buharlaşarak atmosferin üstüne doğru subuharı halinde çıkarlar.
    Bu tanecikler yukarıda soğuk havayla karşılaşınca soğuşarak bulutları oluştururlar.Ne kadar çok nem yüklü tanecik soğuşursa o kadar yoğun bulutlar oluşur.
    Her bulutun hava şartlarına göre belli bir doyuma ulaşma noktası vardır.Devamlı yukarıya doğru çıkan ve yukarıda soğuşan tanecikler bulutların yoğunluğunu


artırarak,bulutların doyma noktasına ulaşmasını sağlar ve yağmur yağar
   Doyma noktasına ulaşılmasını sağlayan nemlilik hava ve iklim şartları bakımından çok önemlidir.heşeyden önce yağışların kaynağıdır.Nemlilik 3 grupta toplanır.
1 )Mutlak Nem
2 )Max. Nem(Doyma Miktarı)
3 )Bağıl Nem
Mutlak Nem
_______________________________________________________________
 1 m3 hava içinde bulunan nemin gr olarak ağırlığına denir. Su buharının miktarı hacim itibariyle  hiçbir zaman havanın % 4’ünü aşmaz.Buharlaşma yüzeyi ve sıcaklık mutlak neme etki ederler.  

Max.Nem(Doyma Miktarı)
_______________________________________________________________
  Belirli bir sıcaklık ve basınç altında 1  m3 havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına denir.Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır.Mesela -20 derecede 1,1gr/m3 nem taşıyabilen hava 15 derecede 12,85 gr/m3 nem taşıyabilir.
Bağıl Nem
_______________________________________________________________
Belirli bir sıcaklıktaki hava kütlesinin içinde bulunan nem miktarının , o sıcaklıkta alabileceği en fazla nem miktarına oranıdır.Bağıl nem havanın neme doymaoranını veya nem açığını verir.Mutlak nemi,max. neme bölüp,yüzle çarparsak bağıl nemin yüzdesini bulmuş oluruz

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış