NESLİ TÜKENECEK OLAN HAYVANLAR
PANDA
Carnivora türüne mensuptur ve Procyonidae ailesinin bir üyesidir.Erkek panda 5 feet uzunluğuna ve 256 pound kiloya erişebilir.Dişi pandanın boyutları ise biraz daha küçüktür.Şu an için dünyada bulunan erişkin panda sayısı 250 civarındadır.Dünyaca çok sevilen ve popüler olan pandanın anavatanı Çin’dir.Çin den çıkarılması yasaktır ve bu hayvan da koruma altındadır
MAVİ BALİNA
82 feet uzunluğuna kadar erişebilir.Dişi mavi balinalarda ise bu oran 85 feet kadardır.bu türün tehlike altında gösterilmesinin sebebi ise son üç neslin yüzde ellisinin yok olmasıdır.Mavi balina dünya izerindeki en büyük memelidir.
BATI GORİLİ
Primates türünün üyelerindendir ve Hominidae ailesine mensuptur.Erkek goril 6 feet uzunluğe ve 600 pound kiloya ulaşabilir.Dişi goril ise 5 feet yüksekliğe ve 200 pound kiloya ulaşabilir.bu tür nesli tükenmekte olan hayvanlardandır.bu goril en büyük ve güçlü canlılardan birisidir.Bu cissesinin tam tersine gayet barışçıl ve sosyal bir hayvandır.
KAPLAN
Carnivora türüne mensuptur ve Felidae ailesinin bir üyesidir.Erkek kaplan 10 feet uzunluğuna kadar erişebilir ve ideal ağırlığı 575 pound civarındadır..bu kaplan derisinin güzelliği yüzünden şu an soyunu devam ettirememe tehlikesiyle karşı karşıyadır.Ayrıca bu tür renginin çeşitliliğine göre 8 tane alt sınıfa ayrılır.
SİYAH GERGEDAN
Perissodactyla türüne mensuptur ve Rhinocerotidae ailesinin bir üyesidir.12 feet uzunluğa ve 6 feet yüksekliğe ulaşırlar.3000 pound kiloya ulaşabilir.Yüzde seksen oranında nesli yasak avlanma ve yaşam alanlarının azalması nedeniyle kaybolmuştur.Bu hayvan ailesi içinde en saldırganıdır.Hızı yaklaşık olarak saatte 30 mile çıkar.
Caretta Carettalar
Boyları 1,5 metreyi, ağırlıkları 150 kiloyu bulabilen bu sevimli hayvanlar, normal yaşamlarında tüm dünya denizlerini dolaşıyorlar. ODTÜ'nün Dalyan'da 3 yıl süren çalışmaları sırasında markalanan bir dişinin Meksika Körfezi'nde balıkçıların ağına takılarak yaşamını yitirdiği haberi Dalyan'a kadar geldi. Bu sevimli yaratıklar yosun ve balık yiyerek besleniyorlar. Normalde 2-3 yılda bir İztuzu Kumsalı'na pin-pon topuna benzer 100 civarında yumurta bırakıyorlar. İşin ilginç yanı ergin dişiler, oritasyon adı verilen bir içgüdüyle yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor. Asla başka bir kumsala çıkmıyor.
Yumurtlama da oldukça ilginç. Ana kaplumbağa kumsalda arka ayaklarını kullanarak çeşitli çukurlar açıyor. (Belki yumurtaların hangi çukurda olduğunun belli olmaması için, belki de nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçiyor) Yumurtlama süresi saatlerce sürüyor ve bu sırada anne kaplumbağa çok zorlandığı için sürekli gözyaşı döküyor.
YAŞAMA ŞANSLARI ÇOK AZ
Bırakılan bu yumurtaların pek çok doğal düşmanı var. En önemlisi tilkiler, sansarlar. Bunlar koklayarak yumurtaların yerini kolayca bulup yiyebiliyor.
Yumurtadan çıkan yavruların bazıları, denize ulaşamadan yolunu şaşırıp susuzluktan ölüyor. Kumsalda ölen yavrular ile denize ulaşabilenlerin büyük bölümü de yengeçlere, kuşlara ve balıklara yem oluyor. Uzmanlar, her yüz yumurtadan 1-2'sinin yaşamasının bu hayvanın neslini sürdürmesini sağlayacağını söylüyorlar.
Bu hayvanların soyunun neden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını merak edebilirsiniz. Bunun başlıca nedeni, etini İtalyanların, Fransızların ve uzakdoğu ülkelerinde yaşayanların yemesi. Bir diğer neden ise balıkçı ağlarına takılarak ölmeleri.
ANADOLU LEOPARI
Anadolu leoparı, Türkiye'de yaşayan vahşi kedilerin en güzel örneklerinden biriydi. Ama yüzyıllar boyunca avlandı ve sayıları hızla azaldı. Anadolu leoparının son bireyleri, 1950'li yıllarda Dilek Yarımadası'nda ve 1970'li yılların başında Eskişehir çevresinde görüldü ve görüldüğü yerde de öldürüldü. O günden bu yana varlığından haber yok.
Yanlışinançlar
Hayvanlar konusunda insanlar, birçok yanlış ve boş inanca sahipler. Kendileri için yararlı pek çok hayvanı bu yanlış inançlar nedeniyle yok yere öldürüyorlar. Örneğin tarlaları, köyleri farelerden temizleyen baykuş, "uğursuz" olduğu yolundaki yanlış inanç nedeniyle öldürülüyor. Leşleri yiyerek hastalık ve mikropların çoğalmasını engelleyen sırtlanlar, "çirkin" oldukları gerekçesiyle yok ediliyor. Aynı biçimde kurt, karga, yılan, örümcek ve daha pek çok tür, yanlış inaçlar nedeniyle öldürülüyor.
Oyunveeğlenceiçin
İnsanlar, basit ve acımasız zevkler için yüzyıllardan beri hayvanlara doğalarına aykırı olarak davranıyor. Onlara ya işkence ediyor ya da öldürüyorlar. Roma İmparatorluğu döneminde aslan ve leoparlar arenalarda öldürülürdü. Günümüzde, horoz ve köpekler vahşice dövüştürülüyor. İspanya ve Meksika'daki boğa güreşlerinde yüzlerce boğa, acı çeke çeke yaşamını yitiriyor
Beslenmek için
Hayvanlar, insanların en önemli besin kaynaklarından biri. Bir başka deyişle, insan yaşamak için hayvanlara muhtaç. Eski çağlarda sürek avına çıkarak yabankoyunu, yabanöküzü, yabankeçisi, geyik gibi hayvanlardan yiyeceğini sağlayan insan, bu alışkanlığını günümüzde de sürdürüyor. Bugün en önemli besin kaynaklarımızı evcil hayvanlar ve deniz canlıları oluşturuyor. Tüm dünyada her gün beslenmek için milyonlarca ineği, koyunu, tavuğu, balığı, hindiyi, yılanı öldürüyoruz.
Savaşlar
Savaşlarda atılan bombalar, kimyasal silahlar, hareket halindeki binlerce zırhlı araç ve asker, vahşi doğaya büyük zarar veriyor; buralarda yaşayan canlıların yaşam ortamlarını yakıp yıkıyor.
NE YAPMALIYIZ
Bizler yaşam zincirimizde çok önemli bir yere sahip olan hayvanlara yönelik kurtarma çalışmalarına bir an önce başlamalıyız.ilk önce şu anda son safhaya ulaşmış olan kaçak ve de bilinçsiz avcılığın önüne geçmeliyiz.Daha sonra ise yaşam alanları gün geçtikçe azalan hayvanlar için doğal ortamları arttırmalıyız.Tabi ki bu bilinçlendirme işinin küçük yaşta başlaması lazımdır bunun için ise öğretmenlere ve ailelere çok iş düşmekte.