OYMAPINAR BARAJI
Antalya Bölgesindeki zengin su kaynaklarından enerji elde etmek ve sulamada yararlanmak amacıyla bazı barajlar yapılmıştır. Bu konudaki çalışmaların son yıllarda hız kazandığı gözlenmektedir. Mevcut barajlardan en önemlileri, Oymapınar Barajı, Korkuteli Barajı ve Kepez Hidroelektirk Santralıdır. Bu barajlardan en büyüğü Manavgat Irmağı üzerendeki Oymapınar Barajıdır.
Oymapınar Barajı: Manavgat Irmağının sularından yararlanmayı binlerce yıl önce romalılar düşünmüşler ve bugünkü barjın bulunduğu yerde Sideye kadar su yolları (Aquaduct) yapmışlardır. Oymapınar Barajı ile bu yolların kalıntıları bir arada görülebilmektedir.
Manavgat Irmağı üzerine baraj yapma düşüncesi İkinci Dünya Savaşından önce ortaya atılmıştı. Bu amaçlı jeolojik araştırmalar ise ilk kez 1970 yılında Türk uzmanlarca başlatılmıştır. Baraj yapımında alışılmamış boyutlarda teknik güçlüklerle karşılaşılmış ve proje, pek çok Avrupa ülkesinin en iyi uzmanlarının görev aldığı bir Batı Alman Firmasına devredilmiştir. 1977 den 1979 yılına kadar baraj yapımı ile ilgili araştırmalar yapılmış ve tamamen yeni bir proje hazırlanmıştır. Barajın yapımına 1980 yılında fiilen başlanmıştır. 1985 yılında elektrik enerjisi üretimine başlayan Oymapınar Barajında insan zekasının ve modern teknolojinin en üst düzeyinin kullanılması gerekmiştir. Yapımında yararlanılan yöntemler ve kullanılan malzemenin tanımı kitabımızın kapsamı dışında kalır. Bu nedenle sadece bazı teknik bilgileri vermekle yetiniyoruz. Barajın gövde yüksekliği 185 Mdir. Temel sıfır metreye kadar inmektedir. Yapımı sırasında adeta beyaz peynir gibi delikli olan göl yatağındaki kaçakların önlenmesi aşılan en büyük güçlüğü oluşturmuştur. Tamamen yer altında olan santralı 4 türbinli olup 4 x 135 = 540 mW gücündedir. Türbinleri çeviren su miktarı saniyede 440 tondur.