PERİ BACALARI NİÇİN GIDA DEPOSU OLARAK KULLANILMIŞTIR
Özellikjle soğuk hava deposu olarak kullanılabildigi için o dönemde en uygun yer olma özelliği olan yerler olduğundan buralar kullanılmış.
Gıdaların daha uzun ömürlü saklayabilmek için uygun görülmüştür.
Bir ormanın içinde üç kişiyiz. Yaklaşık yarım saattir yürüyoruz. İzlediğimiz patika bazen tamamen kayboluyor. İzini yeniden buluncaya kadar uğraşıyoruz. Bazen de çalılar kapladığı için etrafını dolaşmak zorunda kalıyoruz. Patika belli ki yıllardır kullanılmamış. Sağımdaki dereyi kaybetmememiz gerekiyor. Aradığımız şey, derenin başladığı yerde olabilir. Dik bir yokuştan tırmanıyoruz. Yokuş bitince eski bir orman yoluna varıyoruz. Yol çok kötü. Ancak bir traktör geçebilir buradan. Eğim kısa bir süre sonra azalıyor. Ağaçlar da seyrekleşmeye başlıyor. Kısa bir süre sonra bir tarla çıkıyor karşımıza. Tarlanın bitiminde de dev bir anıt bekliyor bizi. Şaşkınlıkla bakıyoruz. Ormanın içinde saklanmış eski ve büyük bir yerleşim yeri burası. Bir apartman büyüklüğünde birbirine yapışık iki adet peri bacası, antik dönemlerde oyularak barınak yapılmış. Soldaki peri bacası iki katlı mağaralar sistemi şeklinde. Sağdaki baca ise tepesine kadar oyulmuş çok katlı bir apartman gibi. Arkadan dolaşıp peri bacalarının üstüne çıkıyoruz. Üst kesim ise mezarlık olarak kullanılmış. Tabii, ki içleri boş. Aşağıda görünen vadinin içindeki sütun gibi yükselen beyaz peri bacaları muhteşem görüntüler sunuyordu.
Gizli barınaklar
Afyon'daki peri bacaları günümüzdeki apartmanlara benzer şekilde katlara ayrılmış. Barınma amaçlı olarak kullanılan bu mağaraların üstünden de mezarlık olarak yararlanılmış.
Türkiye, peri bacaları açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Nevşehir'de Ürgüp, Amanos, Göreme, Afyon'da İscehisar ve Erzurum'da Narman ilçeleri ülkemizin en yaygın peri bacalarını barındırır. En tanınmış olanı da Kapadokya bölgesi. Kapadokya'yı bilmeyeniniz yoktur sanırım. Birçoğunuz görmüşsünüzdür bile. Nevşehir ili sınırları içinde kalan bu bölge, ülkemizin en önemli jeolojik ve kültürel mirası durumunda. Milyonlarca yıllık bir süreç içinde oluşan bu yer şekilleri Kapadokya'yı dolaşırken şaşkınlığa uğratır insanı. Göreme ve Ürgüp ilçeleri doğanın becerikli bir sanatçı titizliğiyle oyduğu binlerce peri bacası ile kaplıdır. Bu peri bacaları dışında farklı bir özelliği daha vardır bölgenin. Peri bacalarının ana kaya yapısını oluşturan ve volkanik bir kayaç olan tüf, çok kolay şekillendirildiği için Romalıların zulmünden kaçan Hıristiyanların barınak yeri olmuş bu bölge. İşkenceden kaçan insanlar Kapadokya bölgesinde oluşan peri bacalarını oyarak evler, kiliseler ve manastırlar yapmışlar. İnsanları yüzlerce yıl peri bacaları korumuş. Göreme açık hava müzesi bu bölgede yüzlerce yıl yaşayan insanların bıraktığı eserlerle dolu. İnsan ve doğa burada çok güzel eserler vermiş.