SPERMSİZ DÖLENME
Kısırlık üzerine çalışmalar yapan Avustralyalı bilim adamı Orly Lacham-Kaplan, fareler üzerindeki ön araştırmaların sonucunun kendilerini, sperm ya da sperm hücreleri yetersiz olan birçok erkek için önemli gelişmelere götürebileceğini söyledi.
Fareler üzerinde belirli bir noktaya kadar başarı sağladıkları teknikle insanlarda da sonuç alınması durumunda, bunun, yeterli sperm üretemeyen erkekler için çok yararlı olabileceğini, teorik olarak da bebeklerin erkeklerin hiçbir katkısı olmadan doğabilmesini sağlayabileceğini belirten Lachma-Kaplan, ancak bütün bunların beraberinde yeni etik tartışmaları da gündeme getireceğine dikkati çekti.
Kendisinin, teknolojik olarak bu yöntemin kısır çiftler üzerinde kullanılmasını çok yararlı bulacağını belirten Lachman-Kaplan, yöntemin nerelerde kullanılabileceğine ilişkin bir sınır çizilmesi gerektiğini düşündüğünü de kaydetti.
Yapılan açıklamaya göre, Melbourne'deki Monash Üniversitesi Üreme ve Gelişme Enstitüsü'nde Lacham-Kaplan başkanlığındaki araştırma birimi, bir süredir farelerin yumurtalarını, farelerin vücudunda bulunan üreme bölgeleri dışındaki hücrelerle döllemeyi başardı.
Uygulanan sürecin fiilen sperm ile döllenmeye benzediği, embriyonların da laboratuvar kültürlerinde geliştiği belirtilirken, çalışmada bir sonraki kritik denemenin, ''söz konusu yüzlerce embriyonun yaşayıp yaşayamadığı ve gelişip gelişemediğine bakmak için, taşıyıcı fare annelere nakletmek olduğu'' kaydedildi.
''Bundan sonra da önlerinde, yavru farelerin doğup doğmayacağı, normal olup olmayacağı, üreme yetenekleri olup olmayacağını ve bunlardan doğacakların da normal olup olmayacağının sınanacağı uzun bir süreç olduğunu'' belirten Lacham-Kaplan, ''Bu embriyonlardan canlı sağlıklı yavrular el elde edilmesi durumunda, biz de yumurtanın vücudun sperm dışındaki bir hücresinden döllenmesi 'evet' mümkün diyeceğiz'' dedi.
Fareler üzerindeki denemelerin daha bir yılı aşkın bir süre devam etmesinin beklendiği kaydedilirken, halen ABD dışında Avusturya gibi birçok ülkede vücuttaki herhangi hücrenin insan yumurtasına nakliyle ilgili deneylerin yasak olduğuna da dikkat çekiliyor.