Sağlık dişler
Sağlığımızı tehlikeye atan dişeti hastalıklarından iyi bir ağız hijyeni ve düzenli kontrol ile korunmak mümkün...
Sağlıklı dişeti portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile sınır, düzgün hatlı ve pembe renklidir. Sağlıklı dişeti fırçalarken, yemek yerken ve günlük hayatta kesinlikle kanamaz.
Dişetinde Kanama Neye İşaret?
Dişetindeki kanama dişetiniz ve çevre dokuların hasta olduğunu gösterir. Dişetleri, şiş, parlak kırmızı, dokunulduğunda kolayca kanayan ve ağrılı haldedir. Hastalarda ağız kokusu vardır, diştaşları ve lekeler bulunur. Bu faktörlerin yanında dişeti kanaması ve şişmesi diyabet gibi bazı sistemik hastalıklar, bazı ilaçların yan etkisi olarak, vitamin eksikliği ve çok fazla tütün tüketimi ile de gelişebilir, dişeti iltihabını tetikleyebilir.
Ağızda Kötü Bir tat
Dişeti hastalıkları, Gingivitis (Dişeti İltihabı) olarak başlar. Dişetinde kendiliğinden, dokunulduğunda ya da fırçalandığında kanama, şişkinlik, hafif ağrı ve şişkinlik hissi, ağızda kötü tat ve koku vardır. Birçok hasta dişeti hastalığının bu ilk safhasını normal kabul edip dişhekimine başvurmaz. Oysa bu aşama tedavinin en kolay yapılabildiği safha olarak kabul edilir.
Tahribat Artarsa
İkinci aşama akut periodontitis denilen ve artık diş etindeki enfeksiyonun kronikleşmeye başladığı ve verdiği tahribatın arttığı dönemdir. Yaygın diştaşı oluşumu ve buna bağlı dişeti çekilmeleri vardır. Genelde bu aşamada dişhekimine başvurulur fakat oluşmuş olan dişeti çekilmesi, kemik kaybı eski haline getirilemez. Hastalığın daha ileriki safhalarında kemik erimesi ve dişeti çekilmesindeki artma ile birlikte dişlerin kaybına kadar giden bir süreç izlenir