Turizm de gelişim, tamamiyle, hizmette kalite standartlarının artışına bağlıdır.
Binlerce otel inşa ettirmiş olabilirsiniz, fakat detaylarda bölgesel ,yöresel ortamda hizmet kalitesinde hayal kırıklığı yaratıyorsanız sektörel kazanımın sonucu hüsrandır.
Zoraki , taklit edilmiş hizmet tasarımı ile de başarıya ulaşmak mümkün değil. Zira, turizm sektörü farklı beklentilere karşilik verebilmeyi , değişkenliklere karşı her zaman hazır bir b , c , d planı hazır olmayı gerektirir.
Turizmin gelişmesi , yöre, bölge alanında halkın turistik hizmet ve faaliyetlere ilişkin topyekün eğitimli olmasına da bağlıdır. Sadece otel hizmeti turizmin gelişimi için yeterli değildir. Bütün gelişmeyi lüks otel hizmetine bağlamak sonuçta görüldüğü gibi turizm gelirlerinden beklentiyi de üst alana çekememektedir.
Kitlesel turizmin yöneldiği yöreler , tesisler birer "turist gettosu" oluşturmaktadır. Halbuki, o yörede yerli halkin da turistik faaliyet ve hizmetler içinde , faaliyet gelirlerinden nasibini alan kitle olarak katilimi olmak zorundadır ki, o yörede topyekün turizm çekim alanı yaratılsın. Halkın turizm faaliyetlerine katılımı, hizmet sunumunda son derece seçici, yaratıcı, bölgesel niteliklerin farkindaliğinda olan bir bilinç yapısını ortaya koymalıdır.
Paket programlar turist gettosu alanları yaratmaktadır. Özellikle, hedef kitle yabancı turistlerin, ülke ziyaretlerinde tüm harcama faaliyetleri ; tur düzenleyecilerinin belirleyiciliği doğrultusunda gerçekleşmektedir. Bu durum da , yabancı turistlerin beklentisi kültürel alışverişi yöre halkı ile iletişimsizlik nedeni ile kesintiye uğratmakta , , turistlerin ülke ziyaretleri süreklilik arzetmemektedir.
Halkın yöresel bilgi birikimlerini emek -yoğun üretimleri ile turistik faaliyetler içinde paylaşması , turistik çekim alanı yaratmada etkili bir yaşam biçimidir.
Bu nedenle , bir yöre eğer turizm alanı ilan edildiyse, halkın bu sektör içinde kendisini birebir sorumlu hissetmesi ya da bu anlamda geniş çaplı eğitim ve bilinçlendirme hareketinin içinde olması gerekir.
Paket program çizelgesi dışında , turistler, turizm faaliyetine konu olan kent , bölge, yöre de turist, turistik hizmet çeşitliliğini keşfedemiyorsa, alışveriş yapamiyorsa, yöre halkı ile iletişim kurup, yöre halkının turistik üretimlerini talep etmiyorsa, turizmden gelişme ummak boşadır.
Gelişmiş ülkeler halklarının aradığı ne sadece lüks oteller , ne de sadece bir otel içinde yeme - içme beklentisidir. Gerçek anlamda turizmden beklenti umuyorsak, otantik varlıklarımızı son derece akılcı, yaratıcı yönde kullanıp, bunları hizmet olarak sunma yöntemlerini öğrenmemiz lazım...
Turizm sektöründe acikca 21 yy da bu kadar bilgi yönetiminin önemli olduğu çağda , amatörce hareket ediyoruz. Bu sektör icinde gelişme aşamalari, öneriler pakati yaratici projelerle gündeme getirilmesi gereken , özel çalışma ve yetenekli üretimler ister...Bunu idrak eden fikirler ve beyinler ister...
Takim oyunu oynayamiyorsaniz, bu çağda başarıdan yüksek verim sağlamak ta boşa çabadir.