Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Tübitak Tarihçesi

Tübitak Tarihçesi Hakkında Bilgi - Tübitak Tarihçesi Nedir Özet


Araştırmalar



TÜBİTAK TARİHÇESİ

TÜBİTAK, ulusal öncelikler doğrultusunda bilim ve teknoloji politikaları geliştirmek, bunları gerçekleştirecek alt yapının ve araçların oluşturulmasına katkı sağlamak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini özendirmek, desteklemek, koordine etmek, yürütmek, bilim ve teknoloji kültürünün geliştirilmesinde öncülük yapmak amacıyla, 1963 yılında kurulmuştur.

Kurumun başlangıçtaki temel görevi, özellikle doğa bilimlerinde temel ve uygulamalı araştırmaları düzenlemek, koordine etmek ve özendirmek, akademik araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmekti. Bu görevleri yerine getirebilmek amacıyla, Temel Bilimler, Mühendislik, Tıp, Tarım ve Ormancılık, Veterinerlik, Hayvancılık alanlarında beş araştırma grubu (şimdi on araştırma grubunu içeren Araştırma Destek Programları Başkanlığı) ile en üst karar organı olan Bilim Kurulu'na bağlı bir Bilim Adamı Yetiştirme Grubu (şimdiki adıyla Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı) kurulmuştur.  Sosyal ve beşeri bilimler de zaman içinde Kurumun görev alanına dahil edilmiştir.

TÜBİTAK, 1967 yılında Dokümantasyon Merkezi'ni kurarak araştırmacılara Ar-Ge alanında hizmet verme görevini üstlenmiştir. Bu merkez, 1996'da akademik bilgisayar ağı kurulduktan sonra Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'ne (ULAKBİM) dönüştürülmüştür. Şu sırada, bu merkezin yanı sıra, Metroloji Enstitüsü, Gözlemevi ve Test ve Analiz Laboratuvarları gibi bir çok kolaylık birimi araştırmacılara hizmet vermektedir.

Ankara'da, Yapı Araştırma Enstitüsü (1971) ile Güdümlü Araçlar Teknolojisi ve Ölçüm Merkezi'nin (şimdi Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü-SAGE) (1973) ve Gebze'de Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü'nün (şimdi Marmara Araştırma Merkezi-MAM) (1972) kurulmasıyla birlikte Kurum'un görevleri arasına araştırma yapmak da eklenmiştir. Sonraki yıllarda, bu listeye başka araştırma enstitüleri de katılmış, Yapı Araştırma Enstitüsü ise kapatılmıştır.

TÜBİTAK, ülkenin bilim ve teknoloji politikasını belirleme sorumluluğunu, ilk kez "Türk Bilim politikası; 1983-2003" dokümanını hazırlama görevini üstlenmiştir. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 1983 yılında kurulması ve Kurul'un sekreterya görevinin TÜBİTAK'a verilmesi, bu sorumluluğu belirgin ve somut bir görev haline getirmiştir. Bu görevle bağlantılı olarak, önümüzdeki yirmi yıllık dönemde uygulanacak bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesine yönelik olarak "Vizyon 2023" adlı kapsamlı bir proje şu sırada yürütülmektedir.

Devletin, sanayi kuruluşlarında araştırma ve teknoloji geliştirme (ATG) faaliyetlerini teşvik etmek üzere vermeyi öngördüğü desteği düzenlemek üzere 1993'te Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Başkanlığı'nın (şimdiki adıyla Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) kurulması ile ortaya çıkan bir başka önemli işlev de, endüstriyel ATG'nin değerlendirilmesi ve desteklenmesidir.

TÜBİTAK, uluslararası platformda tanındığından bu yana Türkiye'yi hemen hemen her uluslararası bilim ve teknoloji işbirliği faaliyetlerinde temsil etmiştir. Bununla beraber Türkiye'nin AB Çerçeve Programlarına katılımı TÜBİTAK'ın bu alandaki sorumluluklarını önemli ölçüde artırmıştır ve bu kapsamda Ulusal İrtibat Noktası Sistemi kurulmuştur.

7 Temmuz 2005 tarihinde 5376 sayılı Kanun uyarınca, Kurumun daha önce Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu olan ismi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu olarak değişmiştir

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

1. zehra soğancı yolladı.   20-01-2014 16:14  

çok güzel ama özetlenmiş hali olsaymış güzel olurmuş.