Türkiye’nin Jeopolitik Durumu ve Önemi
Özetlersek; Türkiye, çevresi tarafından kıskaca alınmış durumdadır. Yurdu-muzu çevreleyen bazı komşularımız, Türkiye’nin zor günlerini kollamaktadır. Türkiye’nin zayıf düşmesini ve zora düşmesini istemektedir. Böyle bir fırsatı bulduklarında saldıracaklardır. Güya topraklarımızın bir kısmını elimizden alacaklarını sanmaktadırlar. Bir örnek göstermek gerekirse; Türkiye’nin bir ili olan Hatay’ı Suriye hâla kendi sınırları içerisinde görmektedir. Zor bir günümüzde bizden burayı alabilmek için planlar yapmaktadır. Bütün bunlara rağmen Türkiye’nin dış politikası Ulu Önder Atatürk’ün belirlediği ve “Yurtta barış, Dünyada barış” ilkesidir. Kısaca Türkiye büyün komşularıyla barış, huzur içinde yaşamak istemektedir.
Ayrıca Türkiye’de içeriden gelen tehlikeler de vardır. İşte bunun içindir ki Türkiye bu konuya çok önem vermektedir. Dünya’nın gelişmiş ülkelerinin kurmuş olduğu “NATO” gibi uluslar arası kuruluşlara üye olmuştur. Asırlardır beraber yaşamış, aynı cephede çarpışarak ölmüş, birbiriyle etle tırnak gibi olmuş insanların arasına etnik farklılıklar sokularak ve dini inanç farklılıkları kışkırtılarak yurdumuzda yaşayan bazı alt kültür gruplar tahrik edilerek yurdumuz üzerinde her zaman oyun oynanmaktadır. Bizler çağdaş ulus olmak yolunda ilerleyen insanlar olarak yurdumuzda yaşayan bütün insanlara güvenmek istiyoruz. Madem bu topraklar üzerinde hep beraber yaşıyoruz; Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurdumuzda yaşayan her insanın refahı ve mutluluğu için çalışmalıdır.
Bu tehlike dışarıdan gelecek tehlikeden daha büyüktür. Ayrıca Ulu önder Atatürk’ümüzün kurduğu cumhuriyet yönetimi de aşırı dinci guruplarca yıkılmak istenmektedir. Amaçları laik olmayan bir din devleti kurmaktır.
Bir de Türkiye bir imparatorluktan bu hale gelmiştir. Osmanlı İmparator- luğu zamanında üç kıtaya yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun sonradan kay- bettiği topraklarda soydaşlarımız kalmıştır. Bunlar bahane edilerek Türklere kem gözle bakılmaktadır. Tarihte birçok örneklerini gördüğümüz, sıkışan insanlara yardım eden bir ulusun çocukları olarak bu duruma üzülüyoruz. Gelişmiş ülkeler-
de bize yapılan suçlamalar; az sonra vereceğim örnekler karşısında bu suçlama-
ların ne kadar abes kaldığını gösterir.
Bosna Hersek’te, Kosova’da, Makedonya’da binlerce insanın göz göre göre öldürülmesini tüm Dünya seyretti.
Halbuki Osmanlı zamanında bir çok etnik ve dini gurup 400 sene kavgasız beraber yaşamıştır. Bugünkü Balkanlar’a baktığımızda, orada yaşayanların çoğu Osmanlı zamanındaki huzuru aramaktadır.
Tarih boyunca Ermeniler bize düşmanlık etmişlerdir. Ve hâla bir asır önceki olayları hortlatarak Batı ve Amerika meclislerinde “Sözde soykırım” yasaları çıkartmaya uğraşıyorlar. Dünya’nın gelişmiş birkaç ülkesinde lobi kuran Ermeniler
Türkiye’yi zor duruma sokmak istemektedirler. Bunların karşısında bizim de bunları yok edici iyi bir diplomatik çalışmalar yapmamız gerekmektedir.