UÇAN ARABA
Daha önceki sayılarınızda kısaca değindiginiz. Uçan araba(skycar) hakkında daha detaylı bilgiye(iç yapısı, çalışma mantığı kullanılan motorun çalışma sistemi, normal araba benziniyle çalışabilme mantığı (uçakların kendine has benzinleri var) ve aerodinamik dengeleme sistemi gibi.) nereden ulaşabilirim.Not: Ben kendi yaptığım araştırmalara göre Mr.Moller adındaki Amerikalı bir makina mühendisinin özel dizayn ettiği motor sayesinde uçma kabiliyetime saahip olan M400 adında bir araç, ama çok detaylı bir bilgi yok.Adresi:\"http://www.moller.com/skycar/m400/\"Bir de böyle bir aracı Türkiyede üretebilmek için ne gibi yasal kurallara uymamız gerekiyor. İlginizden dolayı teşekkür ederim. Cevap verir seniz cok sevinirim. Saygılar!(Yunus Demirci)
Günümüzde geleceğe yönelik gelişmelerden biri, gezegen yüzeylerinde rahatça yol almayı sağlayan ve havada ilerleyen araçlar. Henüz bir prototip olsa da havada ilerleyebilen otomobil üretildi. Bu otomobilin üreticisi olan Paul Moller, küçüklüğünde uçan arabaların düşünü kuran bir çocuktu. Birçok çocuk gibi o da otomobiliyle gökyüzünde dolaştığını, dünyaya tepeden baktığını düşlerdi. Diğer çocuklardan farklı olarak Moller bu düşünü gerçekleştirmeyi başardı. 36 yıldır sürdürdüğü bir projenin sonucu olarak prototipini ürettiği otomobili “Sky Car” yerden dikine havalanabiliyor ve gökyüzünde süzülüyor. Formula 1 araçlarını andıran bu otomobilin yanlarında uçuş türbinleri bulunuyor. Saatte 600 kilometreye çıkabilmesi düşünülen bu otomobilde yaklaşık 80 kW’lık gücünde 8 vankel motoru kullanılmış. Arka motorların içinde bulunan jaluzi benzeri bir düzenek sayesinde araca yön verilebiliyor. Bu düzenek motorların sağladığı itmenin ve hava akışının yönünü kontrol ederek bir çeşit direksiyon görevi görüyor. Jaluziye benzer düzeneğin kanatçıkları 45 derecelik bir hareketle eğildiğinde hava çıkışı geriye ya da aşağıya doğru verilebilir. Bu sayede otomobil yolda ilerlerken birden havalanabilir, havada ilerleyebilir ya da havada sabit kalabilir. Otomobilin güçlü sekiz motorundan birinin arızalanması durumunda diğer motorlar aracın havada kalmasını ya da güvenle yere inmesini sağlayacak şekilde tasarlanmışlar. Bununla birlikte daha da acil durumlar olabileceği düşünülerek araca iki de paraşüt yerleştirilmiş. Moller bu buluşunun özellikle trafik yoğunluğunun azaltılması için oldukça yararlı olacağını düşünüyor. Bunun yanı sıra polis teşkilatı da bu aracın işlerini oldukça kolaylaştıracağını ve kamu güvenliği açısından yararlı olacağını belirtiyorlar.
Türkiye’de uçabilen böylesi bir aracın üretilmesine ilişkin özel bir düzenleme ya da kanun yok. Şu an için normal araçlar için geçerli olan kanunlar geçerli olsa gerek. Bu tür düzenlemelere genellikle araçların seri üretimi ve yaygın kullanımı aşamasında gerek duyuluyor.
NASA'nin milyonlarca insanin, kendi sahsi hava tasitlariyla bir yerden bir yere gitmelerine olanak saglayan ve ''Hava Otoyolu'' adi verilen bir bilgisayar sistemi tasarladigi bildirildi.
Amerikan CBS televizyonunda yer alan bir habere göre, 130 milyon dolarlik bir program kapsaminda tasarlanan sistem, hava tasitlarina uçus trafigini düzenleyecek bir bilgisayar sistemi yerlestirilmesini temel aliyor.
Haberde, uydu ve GPRS teknolojilerini kullanan sistem sayesinde pilotlarin, tipki bir video oyunu izler gibi büyük ekranda diger hava tasitlariyla aralarindaki mesafeyi görebilecegi ve gidilecek noktaya kadar diger hava tasitlariyla çarpismanin önlenecegi belirtildi.
Sistemin ulasim araçlari teknolojisi bakimindan yeni bir çigir açacagi belirtilirken,mucitlerin bu altyapiyi kullanacak kisisel hava araçlarini gelistirmeye basladiklari kaydedildi.
Bu mucitlerden birinin bu hafta 500 bin dolarlik Lemelson-MIT ödülünü alacak olan Woody Norris oldugunu belirten CBS, Norris'in AirScooter adi verilen hava tasitinin bu yil içinde satisa sunulacagini bildirdi.
Haberde, 3 bin metre yükseklikte saatte yaklasik 90 kilometre yol alarak, 2 saat uçabilen bu hava tasitinin 50 bin dolara satilacagi, bu araçlarin 120 metre irtifada uçmasi halinde ise pilot lisansi gerektirmedigi ifade edildi.
Uzmanlar hava tasitlarinin 10-15 yil içinde piyasaya sürülecegini belirtirken, bu araçlarin öncelikle ordu, polis ve sinir güvenlik birimleri tarafindan kullanilmasi bekleniyor