Vergi Dairesi ile İlgili İşlemler
Mükellef ile vergi dairesi arasındaki ilişkilerin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi mükellefiyetle ilgili çeşitli hususların ve bunlardaki değişikliklerin bildirilmesine bağlıdır. Bildirimler, vergi dairelerine, öngörülen zamanda ve yazılı olarak yapılmalıdır.
İşe başlayacaklarını, vergi dairesine bildirmek zorunda olanlar şunlardır:
* Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı. (Birinci ve ikinci sınıf tacirler)
* Serbest meslek erbabı.
* Kurumlar vergisi mükellefleri
* Kolektif ve adi şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları.
İşe başlama bildiriminin,işe başlamadan önce yapılması zorunludur.
1)İşe Başlama Bildirimi
Vergi dairesince hazırlanan form dilekçe ile birlikte aşağıda yazılı olan ekleri vergi dairesine verilir.
* İkametgah ilmuhaberi
* Nüfus cüzdanı örneği
* İşyerine ait kira kontratı
* İmza sirküleri (Noterden tasdikli)
2)Vergi Levhasının Tasdiki
Vergi levhasının tasdik edilmesini talep eden dilekçe ile boş bir vergi levhası mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine tasdik ettirilir.
3) Vergi Usul Kanununa Göre Düzenlenmesi Gereken Belgenin Basım ve Tasdiki
Vergi usul kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi gereken belgelerin Defterdarlıklarca sözleşme imzalayan matbaalarda basımı veya noterlere tasdiki için vergi dairesinden izin talep eden dilekçe ve bu dilekçeyle vergi dairesinden alınan cevaplardır.
4) Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanımı ve Bildirimi
Perakende satış yapan mükellefler, ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadır. İşyerlerinde ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler, işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde ödeme kaydedici cihaz almak ve kullanmak zorundadırlar.
Ödeme kaydedici cihazı, yazar kasa bayiinden satın alarak kullanmak isteyen mükelleflerin yapacağı işlemler sırası ile şunlardır:
• Bağlı bulunulan vergi dairesinden yazar kasanın satın alınması için ön izin dilekçesi ile müracaat edilerek yazı alınır.
• Yazar kasayı satan bayi, izin yazısına dayanarak satmış olduğu yazar kasa için fatura düzenler. (Bu faturada izin yazısının tarih ve sayısı belirtilir.)
* Yazar kasa ruhsatına, alan ve satan kişinin kaşeleri vurularak imza atılır.
* Yetkili servis tarafından çalışır hale getirilen yazar kasadan, kullanılacak KDV oranlarını gösteren 1 Nolu örnek yazar kasa fişi alınır.
* Yazar kasa ruhsatı için vergi dairesine dilekçe yazılır.(Dilekçeye örnek fiş eklenir.) ve yazar kasa levhası onaylattırılır.
Onaylatılan bu levhanın, iş yerinin uygun bir yerine asılması zorunludur. Bu mükellefler, her iş günü sonunda o güne ait günlük satış toplamlarını gösteren Z Raporu alacaklardır. Ayrıca, her ayın sonunda Aylık Z Raporu alarak bunu KDV beyannamesi ile birlikte beyanname verme süresi içinde vergi dairesine verme zorunlulukları vardır.
B) DEFTERLERİN TASDİKİ
Tacirler, yasaların tutulmasını öngördüğü defterleri kullanmaya başlamadan önce ticari işletmenin bulunduğu yerin noterine ciltli olarak ibraz ederler. Noter sicil tasdiknamesini tacirden ister ve tasdik ettirilecek defterlerin her sayfasına sıra numarası koyup resmi mühür ile mühürler ve defterlerin kaç sayfadan ibaret olduğunu ilk ve son sayfaya yazarak resmi mühür ve imzasıyla tasdik eder.
Noterlerin yapacağı tasdik şerhleri defterlerin ilk sahifesine ayrıca ilave edilir ve aşağıdaki bilgileri içerir.
Defter sahibinin adı, soyadı veya ünvanı
İş adresi
İş veya mesleğin nevi
Defterin nevi
Defterin kaç sahifeden ibaret olduğu
Defterin kullanılacağı hesap dönemi
Defter sahibinin bağlı bulunduğu vergi dairesi
Tasdik tarihi
Tasdik numarası
Tasdiki yapan makamın resmi mühür ve imzası.
Yasalarca tutulması zorunlu olan defterlerin noterlere tasdik ettirilme zamanları aşağıdaki gibidir.
1. Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda,
2. Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda,
3. Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler, işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak 10 gün içinde,
4. Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce.