Word'un Gelişmiş Özellikleri
Tıkla ve yaz: Bir Word sayfasında, Mouse imlecini istediğiniz bir yere götürün, iki kere tıklayın; ve başlayın yazmaya. Daha önce bunu yapabilmek için, yazmak istediğiniz noktaya kadar elle boş satırlar ve sekmeler koymak zorundaydınız. Şimdi Word bunu sizin için kendiliğinden yapacaktır. Üstelik, Mouse işaretçisi, o anda yazacağınız yazının, sola, ortaya veya sağa hizalanacağını da gösterecektir.
Basarken belgeyi büyüt veya küçült: Kimi zaman bir belgenin ekranda görünen her bir sayfasını kağıt üzerinde bir sayfa olarak basmak istemezsiniz. Özellikle yazdığınız bir yazıyı düzeltmek veya düzelttirmek için yaptığınız ara-baskıların, temiz kopya gibi tek tek sayfalara basılması gerekmeyebilir. Word isterseniz bir sayfaya, birden fazla sayfa basabilir.
İzleme Seçenekleri: İster kağıda dökmek üzere, ister Internet'e koymak üzere, ister elektronik mektup olarak göndermek üzere hazırlayın, Word sayfalarınızı, hedefinde nasıl görüleceğini görerek, hazırlayabilirsiniz. Başka bir deyişle, Word şimdi ayrı izleme seçenekleri sunuyor. Word belgelerinizin Web'de, kağıt üzerinde veya uzun belge olarak nasıl görüleceğini izleyebilirsiniz. Tabiî, bu görünümlerin yüzde 100 veya olduğundan büyük ve küçük olarak görülmesini sağlamak da elinizde.
Topla ve Yapıştır: Windows ortamında bir belgeden diğerine, bir programdan diğerine yazı, resim veya başka bir unsur aktarmak daima elinizdedir. Pano adı verilen kolaylık, bütün Windows-uyumlu programlar arasında uyumlu unsurların alış-verişini yapmanızı sağlar. Fakat bugüne kadar Kes-Yapıştır veya Kopyala-Yapıştır imkanını her seferinde sadece bir unsur için kullanabiliyorduk. Bir belgeden sadece bir harfi, bir kelimeyi, veya bir paragrafı kopyalayıp, diğer bir yere veya belgeye kopyalayabilirdik. Bir belgeden bir çok unsuru alıp, yeni bir belgeye kopyalamak istediğimiz de çok olurdu. Fakat bunu yapamazdık. Şimdi Word bir çok kaynaktan bir çok unsuru Pano'ya almanızı ve bunların içinden istediklerinizi veya hepsini istediğiniz bir yere kopyalamanızı sağlıyor.
Tablo içinde tablo: Word, belgenizin içinde tablo oluşturmayı son derece kolay hale getirmişti. Fakat yine de tablolarla yapılabilecek şeyler vardı; yapılamayacak şeyler vardı. Örneğin, bir tablonun bir kutusuna başka bir tablo koymak mümkün değildi. Bir tablo hücresi ya dikey ya da yatay hücrelere bölünebilirdi. Şimdi, tabloların her hücresinin içine başka bir tablo koymak imkanı var. Bu, Word sayfalarınızın gazete-dergi sayfası gibi yapısal özelliklere kavuşturulmasında kullanılabileceği gibi, hücrelerin hem dikey, hem de yatay bölünmesini sağlayabilir.
Yüzen Tablolar: Bugüne kadar tablolarınız bulunduğu sayfada ya sağda, ya solda, ya da ortada durur, ama yazınız tablonun bulunduğu yeri atlar; tablonun sağındaki, solundaki boşluk kullanılamazdı. Sayfalarınızda yazıyı tablonun sağından, solundan veya her iki tarafından da akıtmak için, çok pahalı ve öğrenmesi çok zaman isteyen masaüstü yayıncılık programlarını kullanmanız gerekirdi. Şimdi Word size herhangi bir masaüstü yayıncılık programı gibi, yazı metnini tablolarınızın yanından devam ettirme imkanı veriyor.
Tablo "çizmek" ve "silmek": Tablo oluşturmak için, normal olarak tablo menüsünden bir tablo girmek veya bu tabloyu istediğiniz sayıda satır ve sütuna bölmek zorundasınız. Daha doğrusu "zorundaydınız!" Şimdi Tablo çizme aracı, bir kalemle kağıt üzerinde tablo çizmekten daha kolay şekilde, kalem simgesiyle ekranda sütun-sütun, satır-satır istediğiniz özelliklere sahip bir kutu oluşturmanızı, ve silgi simgesiyle bu tablonun istediğiniz kutusunu, istediğiniz çerçevesini ve hatta tümünü silmenize imkan veriyor. Belki bu sizin için tabloda yeterli kolaylık anlamına gelmiyor. Peki, tablolarınızda çapraz kutu, çapraz başlık ve içerik oluşturmaya ne dersiniz? Yeni tablo aracı, size bu imkanı sağlıyor.
Tablolarda Grafik: Word, uzun zamandan beri tablolarınızın kutularına grafik unsurlar koymanızı sağlıyordu. Fakat şimdi tablolarınızın kutularında grafiklerle metinler yan yana, alt alta, ve iç içe durabilir; bir tablonun hücresindeki yazı, aynı hücredeki grafiğin sağından, solundan veya her iki tarafından akabilir. Metinler, tablo Hücreleri dışındaki grafiklerinizin de sağından, solundan ya da her iki tarafından akabilirler.
Ölçü birimleri: Word'de, ölçü birimi olarak santimetre, inç ve punto gibi, farklı ihtiyaçların gerektirdiği ölçü birimleri kullanılabilirken, şimdi bunlara piksel ve yüzde şeklinde iki ölçü daha ekleniyor. Bilgisayar ekranlarının yazı ve resimleri görüntülemekte kullandığı en küçük birim olarak Piksel, özellikle Internet'i hedef alan belgelerinizde en çok kullanacağınız birim olacaktır. Ayrıca örneğin tabloların, sayfanın görüntülendiği pencerenin yüzde kaçını almasını istediğinizi belirtmenize imkan veren yüzde ölçüsü de Web amaçlı sayfalarda çok kullanılan bir ölçü birimidir.
Wordart: İster Web için, ister kağıda dökülmek üzere, ne amaçla hazırlarsanız hazırlayın, Word, belgelerinize metne dayanan grafik unsurlar koymanızı, başlıkları, veya dikkat çekmesini istediğiniz kelimeleri istediğiniz şekilde grafik unsurlar haline getirmenizi sağlıyor. Word diliyle Wordart denilen bu kolaylıktan yararlanarak oluşturduğunuz grafikler, daima metin olma özelliğini koruyarak, ilerde düzeltilebilir ve değiştirilebilir olarak kalırdı. Fakat bu unsurlar da, diğer grafikler gibi, yazı akışını keserlerdi. Şimdi yazılarınız diğer grafikler gibi, Wordart unsurlarının da sağından-solundan akabilirler. Bu, metnin içinde bir harfi, bir kelimeyi, ya da bir cümleyi dikkat çekici grafik haline sokmanızı sağlayacaktır.
Noktalama ve numaralama: Word'e oluşturduğunuz metinlerin bir bölümünü diğerlerinden ayırmak üzere paragraf başlarına yuvarlak veya köşeli noktalar koyarak, ya da harf veya rakamla numaralama imkanınız vardı. Yuvarlak veya köşeli noktalar, çok kullanışlı olmasına rağmen sınırlıydı. Oysa şimdi, belgelerinizde nokta unsuru olarak Word'ün size sunduğu yüzlerce grafikten birini veya başka kaynaklardan edineceğiniz grafikleri kullanabilirsiniz.
Akıllı düzeltme: Word, yazarken düzeltme işlemini, yazdığınız her kelimeyi bir listedeki kelimelerle karşılaştırarak yapardı. Gerçi Word diğer kelime işlem programlarının çoğuyla yarışacak kadar hızlı çalıştırdı, ama otomatik düzeltme kolaylığını etkin hale getirdiğiniz zaman bir yavaşlama sezmemeniz mümkün değildi. Word, şimdi otomatik düzeltme işini akıllı düzeltme denen yeni bir teknikle, herhangi bir kelime listesine bakmadan yapıyor, ve bu sayede hız kazanıyor. Şimdi otomatik düzeltme seçeneğini hiç bir zaman kapatmanız gerekmeyecek.
Yazım hatası düzeltme: Word'ün en kullanışlı özelliklerinden biri, bir yazıyı baştan sona imla ve dilbilgisi bakımından düzeltmesidir. Fakat otomatik yazım (imla) düzeltme kolaylığının kolaylık olmaktan çıktığı ve doğru şeyleri hatalı bulan bir yük haline geldiği de olur. Word XP'de uygulanan yeni imla ve dilbilgisi mantık kuralları, hatalı düzeltme önerilerini önemli ölçüde azaltmayı amaçlıyor.
Geriye doğru uyumlu olma: Word 6'dan Word 97'ye geçildiğinde, Word format’ında kaydedilen belgelerin eski sürümlerde açılamaması, sadık Word kullanıcıları için hayatı önemli ölçüde güçleştiren bir unsur olmuş, Microsoft geriye doğru uyumu sağlamak için ara çözümler bulmak ve uygulamak zorunda kalmıştı. Word XP, sadece Word 97 ile uyumlu dosyalar yazmakla kalmıyor, aynı zamanda daha eski sürümler ile uyumluluğu sağlamak için de kolaylıklar sunuyor. Ayrıca Ofis XP ailesinin üyeleri, birbirleriyle HTML dilinde dosya alışverişi de yapabiliyorlar.
Dil Sezme: Word XP'in İngilizce yazan kullanıcılar için değil, uluslararası kullanıcılar için tasarlandığı ve geliştirildiği, programın açtığınız herhangi bir Word belgesinin dilini otomatik olarak algılamasında görülebilir. Şimdi artık, Tayland, Vietnam ve Hindistan dilleri dışındaki bütün alfabeler için tek Word programı var.
Dünyanın her tarafında, bir kaç istisna dışında bütün kullanıcılar aynı programı kullanıyorlar ve programları bütün dilleri tanıyor. "Bütün diller" deyimiyle, Windows 98'in, Windows NT 4 SP4'ün ve Windows 2000'in tanıdığı dillerin yanı sıra, Ofis XP paketiyle birlikte aldığınız Multilingual Pack CD'sinde bulunan tüm dilleri kastediyoruz. Ofis XP, bu dillerin hepsinde imla ve dilbilgisi düzeltme, kelime seçme ve otomatik daktilo hatası düzeltme imkanı sağlıyor. Bu imkan sayesinde aynı belge üzerinde, aynı sayfada, hatta aynı satırda, biri sağdan sola, diğeri soldan sağa yazılan iki ayrı dilde yazı yazabilirsiniz; Word bu dilleri otomatik olarak tanır ve düzeltir.
Başka İşletme Sistemleri için kayıt: Word, Unix, Mac ve Windows ortamlarında yazılmış Word belgelerini tanıyabilir ve okuyabilir. Tabiî bunun tek sakıncası, birbiri ile uyumlu olmayan bu sistemlerin disketlerini işletme sistemlerine okutabilmek ve yazdırabilmekti. Ofis XP ailesine mensup programlar, şimdi işletme sisteminin bir adım ötesine geçerek, size Word belgesini üzerinde çalıştığınız işletme sisteminden farklı bir işletme sisteminin format’ında kaydetme imkanı veriyor. Bu özellikle Internet aracılığı ile farklı sistemlere Word belgesi göndermeniz veya Windows ortamında Macintosh disketlerine kayıt yapmanızı sağlayacaktır.
Kişiselleştirilmiş Menüler: Kullanıcıların Word ile yaptıkları işler nasıl farklı ise, kullandıkları menüler ve menü maddeleri de öylesine farklıdır. Fakat, bütün uygulama programlarının menüleri ve içlerindeki maddeler adeta taşa kazınmış gibi sabittir. Kimi program size bu maddeleri yeni baştan düzenleme imkanı verir; fakat bu imkanı kullanmak, çoğu bilgisayar kullanıcısı için bilgisayar programcılığı kadar zor görünen işlemlerdir.
Word XP, uyguladığı IntelliSense (zeki sezgi) teknolojisi ile, kullanıcının zamanla hangi menü maddelerini daha sık kullandığını anlamakta ve bu maddeleri menüde yukarılara ve ilk açılan listeye koymaktadır. Her menü listesinde bir ilk açılışta gösterilen, bir de menü belirli bir süreden fazla açık kalırsa görüntülenen maddeler bulunuyor.
Sık kullandığınız maddeler, menüyü tıkladığınızda açılan ilk listeye terfi ettiriliyor. Kullanmadığınız maddeler ise, Mouse’u oynatmadan veya bir tercih yapmadan bir süre tuttuğunuz, veya menünün altındaki aşağı okun üzerine getirdiğiniz taktirde açılan uzatmalı listeye kaydırılıyor. Bu istediğiniz menü maddesine daha kolay ve daha kısa sürede gitmenizi sağlıyor. Başka bir deyişle, Word'ü ne kadar çok kullanırsanız, menüleriniz kendiliğinden sizin için kişiselleştirilmiş oluyor.
Her belgenin kendi Word penceresinde açılması: Word, aynı anda bilgisayarınızın hafızası yettiği ölçüde, (sanal bellek de söz konusu olduğuna göre, buna sabit disk alanı yettiği ölçüde demek gerekir) belge açabilir. Fakat, bütün belgeler aynı Word penceresinde, birbirinin üstüne açılır ve kullanıcı bunlardan istediğini etkinleştirir veya ön plana getirerek içinde çalışabilirdi. Bu belgelerin birinden bir unsuru kesip ya da kopyalayıp diğerine aktarmak için, Word penceresi içinde adeta cambazlık yapmak gerekirdi.
Oysa Word XP, her belgeyi kendi Word programı penceresinde açıyor. Başka bir deyişle, her belge için ayrı bir Word programı çalışıyor, gibi görünüyor. (Gerçekte, bilgisayarınızın yükünü arttırmamak için birden fazla Word programı çalışmıyor, tabiî. Sadece yeni bir pencere açılıyor.) Bunun kolaylığı arzu ettiğiniz belgeyi ön plana getirmek için Windows'un Görev Çubuğu'nda ilgili belgenin adını tıklamanız yeterli; gerekli belgeyi içeren Word penceresi derhal ön plana gelecektir.
Özetlersek, Word XP, bugüne kadar kullandığınız Word sürümlerinin en hızlısı, en kolayı, en beceriklisi, en akıllısı ve en kolayı olma iddiasında bir kelime işlem programı.
VEEE…
Çoklu Metin Seçme: Bu işlem ile aynı belge üzerinde değişik yerlerde bulunan metin parçalarını istediğiniz şekilde seçme şansınız var. Bunun için önce CTRL tuşuna basıyorsunuz basılı tutarak Mouse ile istediğiniz kelimeyi(leri) seçiyorsunuz.