Bilgisayar virüsü nedir? Nasil bulasir?
Bilgisayar virüsleri, aslinda "çalistiginda bilgisayariniza degisik sekillerde zarar verebilen" bilgisayar programlaridir. Eger bu programlar (ya da virüs kodlari) herhangi bir sekilde çalistirilirsa, programlanma sekline göre bilgisayariniza zarar vermeye baslar. Ayrica, tüm virüs kodlari (bilinen adiyla virüsler) bir sistemde aktif hale geçirildikten sonra çogalma (bilgisayarinizdaki diger dosyalara yayilma, ag üzerinden diger bilgisayarlara bulasma vb gibi) özelligine sahiptir.
Bilgisayar virüslerinin popüler bulasma yollarindan birisi "virüs kapmis bilgisayar programlari" dir. Bu durumda, virüs kodu bir bilgisayar programina (söz gelimi, sik kullandiginiz bir kelime islemci ya da begenerek oynadiginiz bir oyun programi) virüsü yazan (ya da yayan) kisi tarafindan eklenir. Böylece, virüslü bu programlari çalistiran kullanicilarin bilgisayarlari "potansiyel olarak" virüs kapabilirler. Özellikle internet üzerinde dosya arsivlerinin ne kadar sik kullanildigini düsünürsek tehlikenin boyutlerini daha da iyi anlayabiliriz.
Virüslenmis program çalistirildiginda bilgisayar virüs kodu da, genellikle, bilgisayarinizin hafizasina yerlesir ve potansiyel olarak zararlarina baslar. Bazi virüsler, sabit diskinizin ya da disketlerinizin "boot sector" denilen ve bilgisayar her açildiginda ilk bakilan yer olan kismina yerlesir. Bu durumda, bilgisayariniz her açildiginda "virüslenmis" olarak açilir. Benzer sekilde, kendini önemli sistem dosyalarinin (MSDOS ve windows için COMMAND.COM gibi) pesine kopyalayan virüsler de vardir.
Genellikle her virüsün bir adi vardir (Cansu, Stoned, Michaelangelo, Brain, Einstein vb gibi).
Bilgisayar virüslerinin olasi zararlari nelerdir?
Bilgisayar virüsleri,
• Ekraniniza can sikici mesajlar çikararak çalismanizi bölebilir/engelleyebilir.
• Bilgisayarinizin hafizasini ve/veya disk alanini kullanarak bu kaynaklara verimli olarak erisiminizi engelleyebilir.
• Kullandiginiz dosyalarin içeriklerini bozabilir/silebilir.
• Kullandiginiz bilgisayar programlarini bozabilir, çalismalarini yavaslatabilir.
• Sabit diskinizin tamamini ya da önemli dosyalarin oldugu kisimlarini silebilir.
ERDEM SOBACI 6-B
ONURCAN ERCAN 6-B