ÜLKEMİZDE GÖNÜLLÜ ÇEVRECİ KURULUŞLAR IN ADLARINI VE AMAÇLARI
Çevre Kirliliği
Günümüzde en yaygın olan kirlilik su, hava, toprak, gürültü kirliliğidir.
• Gürültü Kirliliği
• Hava Kirliliği
• Su Kirliliği
• Toprak Kirliliği
Çevre Kirliliği
Çevre kirliliği konusunda temel bilgiler ve kirlilik çeşitleri nedenleri ve önlemleri konusunda detaylı bilgiyi bu sitede bulabilirsiniz.
bağlantıyı göster (facebook ile)
bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)
Sinsi Bir Çevre Sorunu: Çölleşme
Çölleşme meydana geldiği taktirde iyileştirilmesi çok zor olan sinsi bir çevresel sorunudur. Çölleşme ve alınacak önlemler hakkında derlediğimiz bilgileri mutlaka okuyun.
Bilinçli Çevrecilik Alışverişi Bilinçli Yapmakla Başlar.
Bilinçli çevreciler olarak alışveriş sırasında dikkat edilmesi gerekenleri bir listede topladık.
Devamı
Bunları Biliyor Musunuz?
• Çevre Hakkında Bilmedikleriniz
• En büyük Çevre Sonunu Çöpler
• Atıklar Geri Kazanılabilir.
GREENPEACE (Yeşil Barış) : Dünyanın en ünlü çevre kuruluşu
T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı : Türkiye Cumhuriyeti'nin çevre ve ormandan sorumlu Bakanlığı
.
World Wildlife Fund (WWF) : Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), WWF 'in ülkemizdeki yerel çevre ve doğal türleri koruma çalışmalarını yürüten kuruluştur.
TEMA Vakfı : Türkiye'nin çölleşmeyle ve erozyonla mücadelesini birinci amaç edinmiş çevreci kuruluş
ÇEKÜL Vakfı : Türkiye'de çalışan ve ağaçlandırma için projeler üreten diğer bir doğal çevreyi koruma kuruluşu
Buğday Dergisi : Ekoloji ve Türkiye'nin doğal çevresinin korunması için gerekli bilgileri düzenli olarak yayınlayan ve çeşitli etkinlikler düzenleyen çevreci basın kuruluşu
Ekoloji Dergisi : Çevre eğitimi ve ekoloji tabiat güzelliklerimizin korunması, çevre kirliliğinin sebepleri gibi konularda farklı disiplinlerden inceleme, araştırma ve makalelere yer aldığı basın kuruluşu.
TÇV(Türkiyw Çevre Vakfı) : 1978 yılından bugüne, çevre ile ilgili çalışmalarını aralıksız sürdüren kuruluş.
ÇEKÜD : Ülkemizde, çevre ve kültür duyarlılığına sahip resmi ve özel kuruluşlarla dayanışma halinde, temiz ve yaşanabilir bir çevre idealini benimsemiş kuruluş
.
ÇEVKO : Türkiye'de ambalaj atıklarını geri kazandırma sisteminin oluşturulmasında etkin bir rol oynayan kuruluş.
TURMEPA : DenizTemiz Derneği; denizlerimizin masmavi, atık ve çöplerden kurtarılmış, balık ve bitki türleriyle dünyanın ayrılmaz bir güzelliği olmasını amaçlayan kuruluş
TÜDAV (Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı) : Denizlerimizdeki doğal çeşitliliği ve zenginliği canlı tutmak, Boğazları kazalardan korumak gibi amaçlar için çalışan organizasyon.
TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı): 1993 yılında, Turizm Bakanlığı önderliğinde, Mavi Bayrak uygulamasının ülkemizde de başlatılabilmesi amacı ile kurulmuştur.
TÜRÇEK : 1972 yılında Türkiye'nin ilk gönüllü çevre kuruluşu olarak İstanbul'da kurulan ve giderek yoğunlaşan çevre sorunları karşısında faaliyetlerde bulunan kuruluş.
ECO-SCHOOLS : Bu proje ile dünyanın her yerindeki okullarda öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar. Program, okullarda ISO 14001/EMAS üzerine kurulmuş bir çevre yönetim sistemi uygulamasını da içerir.
Doğa ile Barış : İnsanlığı doğa ile barışa davet eden bu kuruluş tamamen gönüllülerden oluşmaktadır. 1997 yılı Nisan ayında İstanbul Çevre Koruma Vakfı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü' nün İstanbul kapsamında "Çevreye Duyarlı Okul" yarışmasına okulumuzun çevreye olan duyarlılığını anlatan çalışma ile katılınmış ve Birincilik alınmıştır. Çevre Koruma Vakfı'nın
"Çevre Beratı" aşağıda görülmekÇöpe attığımız her şeyin gerçekte çöp olmadığını, cam, plastik, metal, kağıt gibi atıkların geri dönüşüm merkezlerinde işlenerek yeniden kullanılabilir hale dönüştüğünü anlatan bir sergi açılmıştır. Böylece öğrencilerimiz, dönüşüm ile kaynaklarımızın tutumlu kullanılmış olduğunu ve dünyamızın çöp yığınlarından kurtulmuş olduğunu kavramışlardır.
Aynı deney Deneme Bilim Merkezi'nde de sergilenmiş ve çok ilgi çekmiştir.
3 - Çevre ile ilgili çeşitli sorunlar öğrencilere verilmiş ve çözüm üretmeleri istenmiştir. Öğrencilerimizin ürettiği çözümlerden birkaç örnek aşağıda verilmiştir.
tedir. Erozyon kavramının anlaşılabilmesi için Erozyon Deneyi yapılmıştır. Eğimli arazide, bitkisiz toprak üzerinden bırakılan suyun toprağı sürüklediği; üzerinde çimen yetiştirilmiş toprakta ise toprağın korunduğu gözlenmiştir. Bu deney Deneme Bilim Merkezi-Bilim Şenliği'nde sergilenmiştir.
5 - Doğa Bilim Kulübü ile; ECO-EV modeli yaratılmıştır. Bu ev, çevreyi kirletmeyen, katı atıklarını dönüşüm merkezine gönderen, organik atıklarla gübre üreten, ısınmada ve elektrik üretiminde güneş enerjisinden yararlanan, ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu yapan, atık sularını arıtarak bahçe sulamada yeniden kullanan, yağmur sularını arıtarak günlük kullanımda kullanabilen bir ev modelidir. ECO-EV Deneme Bilim Merkezi- Bilim Şenliğinde s
Denizlerdeki Metal Kirliliğinin Temizlenmesi" konulu bir proje çalışması yapılmıştır. Bu proje "HP Küçük Mucitler" yarışmasında 355 proje içinde ilk 30' a girmiş, bir bilim şenliğinde ise İkincilik ödülü almıştır.