Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Iletişim

Iletişim Hakkında Bilgi - Iletişim Nedir Özet


Araştırmalar



Kapalı ekonomiden Pazar ekonomisine geçiş 12.yy'dan sonra başlamıştı. İnsanlığı birleştiren binlerce yıllık din ve tanrı olgusunun yerini pazar ekonomisinde para almıştı. Para, bankalar, faiz vs. dinsel açıdan bir çelişki gibi görünüyordu ancak para ile tanrı imgeleri arasında bir denge oluşturularak egemenlik tepkiyi azaltarak sürdürülebilirdi. 14.yy'da yoksulluğa isyan edenler tarafından bu imajın sarsılması gerçeğe dönüştü. Günümüzde kitle iletişim araçları yeni ideolojik silahıdır iktidarların.
Kitlesel iletişim toplumları etkileyen yeni olgudur. 20.yy başından itibaren gelişen kitle iletişim araçları insanların ilgi alanlarını biçimlendirdi. Siyasi sistemleri etkileyen önemli bir güç haline geldi.
W.Lippman "Kamuoyu" isimli kitabında "kafalarımızın içindeki resimler" kuramıyla kitle iletişim araçlarının üstün gücü ve etkisine dikkat çekti. Harold D.Laswell'in "Dünya Savaşında Propaganda Teknikleri" ve A.J.Mackenzie'nin "Propaganda Boom" adlı kitaplarında ise özellikle ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın Birinci Dünya Savaşındaki propaganda çalışmalarına yer verilmişti.
İletişimle ilgili çalışmalar özellikle askeri ve politik kaygılarla başlamıştır. Bu alandaki çalışmalara öncülük yapan kurumun ABD'nin "Ordu Enformasyon ve Eğitim Bölümü Araştırma Birimi" olması dikkat çekicidir.
Geniş halk yığınlarını denetim altında tutma, biçimlendirme, yönlendirmede kitle iletişim aygıtları yararlanılan etkili bir güç olmuştur.
1929'daki dünyanın içine düştüğü ekonomik krize karşı ABD "New Deal" adlı bir program geliştirmişti. Borsa, bankacılık ve ticaret sektörlerini vuran kriz için uygulanan programın halka benimsetilmesinde iletişim alanında yapılan çalışmalar ve kitle iletişim araçları kullanılmıştır.
ABD'nin dünyaya empoze ettiği yeni sosyal devlet anlayışının geliştirilmesi şeklinde ekonomik anlayış aslında kapitalizmin uluslar arası düzeyde rekabet edebilmesini amaçlıyordu. ABD bu gelişmeyle sosyalizm karşısında kapitalist sistemi test etmek ve kapitalizmin iç işleyişinden kaynaklanan sorunların ertelenebileceğini göstermek istemiştir
Böylece ilk kez ABD öncülüğünde kitle toplumu, kitle kültürü, tüketim ve refah toplumu kavramları 1945 sonrasında kapitalist ekonomiyle birlikte ABD'nin tanımlanmasında başvurulan yaygın ve çekici kavramlar haline getirilmişlerdir. Batı'nın öncülüğünü de 1930'lardaki bu toplumsal sistem sayesinde ele geçirmiştir yani ABD. Batı'nın iletişim alanındaki kuramsal çalışmalarının bu öncülükteki rolünün de etkisi olmuştur. Kimdi bunlar, sayalım; Phillippe Gaillard, Jean Luc Pouthier, Paul Verschave, Joseph Pulitzer vs.
İletişim, toplumsal yaşamın başından bugününe kadar her alanda ve koşulda görülen bir toplumsal eylem olmuştur. İnsanın doğa ile ilişkilerinden doğan sınırlarını aşıyor en sonunda toplumlararası boyuta taşıyordu. Atla başlayan globalleşme böylece akıl almaz boyutlara ulaşıyordu. Küreselleşme ise teknolojik gelişme ve bilgi toplumunu doruğa ulaştırdı. Ülke ve uluslar arası alanda serbest piyasa ve serbest ticaret yaygınlaşmış, dünya ticareti artmıştır. Ancak gelişmeler istihdamı ise olumsuz etkilemiştir.
İletişim vazgeçilmez kayda değer bir unsurdur. Bu unsur birçok dalı içinde barındır , bunlar iletişim araçları olan televizyon, radyo, gazete, dergi, internet vb. kitle iletişim araçlarıdır. Kitle iletişim araçları dünyaya büyük bir güç olarak damgasını vurmuş ve çağımızın vazgeçilmez bir silahı olarak gelişimini sürdürmüştür. İletişim araçları sayesinde uzak kavramı çöpe atılmıştır, hayal bile edemediğimiz şeyler gerçek olarak karşımıza çıkmış ve insanların sınr çizgileri giderek genişlemiştir. Pek çok dalı olan bu kavramda gazete, radyo onun ardından televizyon denilen büyük bir buluş ortaya çıkmıştır. Televizyon bize hem sesi hem görüntüyü aynı anda sunmuştur ve insanlar bu teknolojiyi benimsemiş televizyon giderek yaygınlaşmıştır. Yıllar geçtikçe teknolojik devrimler hızını arttırmış çağımıza cep telefonlarını sokmuştur, cep telefonları kolay ve pratik bir iletişim imkanı sağlamıştır. Bilgisayarların gelişimi derken bunun parelelinde internet çağımıza büyük bir damga vurmuştur ve son dönemlerde moda olan iletişim araçlarında önemli bir yere sahip olmuştur. İnternet çağımızda çözüm yollarını bulabildiğimiz dev bir kütüphane , kaynak bolluğunun bulunduğu bir ortam sunmuştur. İletişim teknolojilerindeki internet , tevizyon, cep telefonları ve diğer iletişim araçlarıyla beraber hayatımızın şeklini değiştiren yapımlar ortaya çıkmıştır. Hepimiz yaşamımızı bu unsurlar üzerinden yararalanarak sürdürmeye çalışmaktayızdır.Üzerinde durmak istediğim konular iletişim araçlarında şu an önemini devam ettiren ve gündemde olan cep telefonları, bilgisayar, internet ve kullanımı ve bunların ülkemizdeki varlığı hakkında bilgiler sunmaktır. Anlatacağım konuları yararları ve zararlarını insanlarımızın bu teknolojik aletleri kullanma biçimleri, yaşamımızdaki önemleri hakkında durmak istiyorum. İlk anlatmak istediğim iletişim konusu cep telefonları üzerine olacak. CEP TELEFONLARI
Genel olarak bakıldığında ülkemizde bu sektöre olan ilginin bir hayli fazla olduğu ve cep telefon şirketleri için iyi bir pazar yeri olarak Türkiyeyi görmesi gayet normal bir olgudur. 90'lı yıllarda başlayan ilgi şu an inanılmaz bir boyuttadır. Genç yaşlı demeden herkezin elinde cep telefonları bulunmaktadır. Yararı tabi vardır ama önemli olan faydayı kullanmak fazlasından kaçınmaktır, her ay hatta her hafta farklı bir modeli çıkan cep telefonlarında kendimizi frenlememiz gerekir. Yapılması gereken bunu bir ihtiyaç olarak kullanmaktır. Ayrıca cep telefonlarını zararı da önemli bir tartışma konusudur. Nüfusun %49'u cep telefonu kullanan, %51'i cep telefonu kullanmayan kısım olarak ayrılmıştır. [2]
§ BİLGİSAYAR
İletişim çağımızda önemli bir yere sahip olan bilgisayar ilk başlarda devasal boyutlarda çok ağır makinalardı. Şimdi ise bilgisayarlar daha kullanışlı boyutta ve elde taşınabilir duruma geldi. Günümüzde pek çok işlemimizi yapabildiğimiz bilgisayarlar evlerde, işyerinde, internet kafelerde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Yan ürünleriylede desteklenen bilgisayarlar ülkemizde internetin kullanılmasıyla pazarı dahada artmıştır yalnız teknolojinin ilerlemesi bilgisayarların donanımını yenilemek zorunda kalınacağından pahalı bir sektördür. Faydayı ön planda tutarsak bilgisayarların kullanımı yaralı olabilir ama bizler teknolojiyi almak yerine harcıyoruz, yapmamız gereken bunu değiştirmektir.
Tablo 2: Evdeki Bilgisayarın Kullanım Amaçları [4]
Evde bilgisayar sahipliği oranının en yüksek oldugu bölge %16,8'lik oran ile Marmara Bölgesi. Marmara'yı, Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri izliyor. Evlerde bilgisayar sahipliğinin en düşük oldugu bölge %1,2 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Bilgisayarlara hanelerin %12,3'ü sahipken, evinde internet abonesi olanlar %7 oranında. internet pazar potansiyelinin yarısına ulaşılmış durumda.
§ İNTERNET
Bilgisayarın hızla gelişmesiyle beraber internetin ortaya çıkışı yaşantımızın farklı bir şekil almasını sağladı. Evimizden, iş yerimizden herhangi bir işlemi kolayca yapabilmemizi sağladı. Böylece hem zamandan ham de maddi bakımdan kazancımız olmuş oldu. İnternetin ülkemizde yayılmasıyla beraber internet kafeler ortaya çıktı ve gittikçede yayılmaya başladı.
İnternetin yararı saymakla bitmez, teknolojiyi daha öncede dediğim gibi faydalı kullanmak gerek ne yazık ki interneti araştırma tarafını pek fazla göremiyoruz varsa yoksa boş işler genelleme yapınca bu fikre ulaşmak kaçınılmaz oluyor. Bu nimeti olabildiğince iyi kullanmak ve iletişimimizi koparmamız gerekmektedir.Evinde internet bağlantısı olanların oranı %7 olarak belirlendi..

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış