Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Istiklal Marşi Ve Akif

Istiklal Marşi Ve Akif Hakkında Bilgi - Istiklal Marşi Ve Akif Nedir Özet


Araştırmalar



 
İSTİKLAL MARŞI VE AKİF
12 mart 1921 İstiklal marşımızın TBMM.de kabul edildiği tarihtir. Her sene bu günlerde İstiklal marşımızın kabul öyküsü ve Şairi hakkında yayınlar yapılmakta ve anma törenleri düzenlenmektedir. Bu vesile ile yeni yetişen gençlerimize eski günler anlatılmaya çalışılmaktadır. Eldeki   nimetlerin ve değerlerin farkına varabilmek için mazinin ve çekilen eza – cefanın bilinmesi  şarttır. Bu anma törenleri yeni neslin geçmiş ile olan bağlarını tesis etmektedir.
1920 yılında kurulan Cumhuriyetimizin bir marşı bile yoktur. Günün yetkilileri Bir milli marş yazılması ve bestelenmesi için Milli Eğitim Bakanlığına öneride bulunurlar. Açılan yarışmaya 724 eser katılır. Bu eseler arasından bir heyetce seçilen 6 şiirin Millet Meclisine sunulması kararlaştırılır. Ancak maarif Bakanı bu şiirlerin hiç birisinin Türk Milletinin hissiyatına tercüman olacak güçte olmadığını düşünmektedir.  Bunun üzerine Burdur Milletvekili olan Akif’e yarışmaya katılmasını ve marş yazmasını rica eder. Akif, bu yarışmanın ödüllü bir yarışma olduğunu, böyle paralı bir  yarışmaya katılamayacağını ifade ederek talebi geri çevirir. O günlerde Akif Tacettin Dergahında kalmakta ve palto almaya gücü yetmemektedir.  Ancak ısrarlı talepler üzerine kazandığı takdirde ödül almamak şartı ile marş  yazmaya razı olur. Diğer 6 şiirle birlikte Akifin şiiri de TBMM. kürsüsünden okunur.  Akifin Şiirini bizzat Maarif Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Meclis Kürsüsünden okur. 12 mart 1921 tarihli oturumda akışlarla ve coşku nidaları arasında İstiklal Marşı  kabul edilir. Osman Zeki Üngör tarafından bestelenen İstilal Marşımız  milletimiz tarafından   Milli Marş olarak benimsenip sevilmiştir.
Zaman zaman  İstiklal Marşının yeniden yazılması ve bestelenmesi talepleri ile karşılaşılmaktadır. Bu konu büyük şaire de  sorulmuştur. Akifin bu konuda cevabı gayet net ve ibret vericidir; “ İstiklal Marşı bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. İstiklal marşı o günün şartlarında yazıldı. Allah  bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın. “
Akif İstiklal Marşını kitaplarına dahil etmemiştir. Sebebini  soranlara da “ İstiklal marşı Türk Milletinin eseridir “ demiştir.
1877 de İstanbulda doğmuş ve hayata baytar olarak atılmıştır. 20 sene devlet memurluğu yapmış, hayatının 11 senesini Mısır Üniversitesinde Türk Edebiyatı dersleri vererek geçirmiştir.  1936 yılında vefat etmiştir. Eserlerinde İslamiyeti çok önemsemiş, hürriyet, Adalet, Kahramanlık destanını işlemiş halkın gönlünde haklı bir mevki kazanmıştır. 
  

Bunun hakkında hemen düşüncelerinizi ya da sorunlarınızı yazabilirsiniz...

Hızlı Yorum Sistemi
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

İsim Email Şifre Kuran'daki ilk sure

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış