> 1 <
Kırık Link Bildir! #87689 11-07-2006 20:09 GMT-1 saat
Malum, Tüzmen’in Avustralya’daki seyahatinde en çok dikkat çeken teması BHP Billiton Grubu yöneticileriyle yaptığı görüşmeydi... Zira Bakan Tüzmen de, Türkiye’mizin en önemli zenginliği olan bor madenine BHP Billiton’un talip olduğunu büyük bir sevinçle ilan etmişti... BHP Billiton yöneticileriyle yaptığı görüşmeden sonra bakın ne diyordu Tüzmen:
“Firma, Türkiye’deki bütün yeraltı kaynaklarıyla ilgileniyor. Özellikle ilgilendikleri alan ise ‘bor madeninin zenginleştirilmesi’. Borun işlenmesi ve diğer ürünlere ayrıştırılması alanında sahip oldukları teknolojik birikimi Türkiye’ye aktarmak istediklerini açık bir dille ifade ettiler. Bu konuda girişimler yaptıklarını, özelleştirmeleri takip ettiklerini ve Eti Bor ile bu konuda çalışmalar yapmak istediklerini söylediler”
Ve en can alıcı cümlesi geliyor şimdi de Tüzmen’in:
“BHP Billiton, Avustralya’nın GSMH’sine, dünyadaki operasyonlarıyla önemli katkıları olan bir firma”
Tüzmen’in ‘dünyadaki operasyonları’ ifadesi bizim için taşın biraz yerinden oynaması anlamına geliyordu. Biz de taşı biraz daha kaldıralım ve merceğimizi bu firmanın üzerine tutalım... 90 milyar dolarlık mal varlığına sahip olan BHP Billiton, dünya madencilik tekelinin halkalarından birisi.... İnşaat ve petrol gibi enerji alanlarında da dünya devlerinden. Yıllık 25 milyar dolar cirosu ve 5 milyar dolar karı var.. Yaklaşık 70 bin çalışanı da bünyesinde barındırıyor.
BHP Billiton Grubu’nun bu dev görüntüsü ister istemez merakımızı daha da kabarttı... Konu, uzay teknolojisine kadar değişik kullanım alanları bulunan ve ‘geleceğin en stratejik madeni’ olarak görülen bor olunca meraklanmamak da elde değil zaten...
Şimdi sıra bağlantıları kurarak taşı tamamen kaldırmaya ve altındakileri görmeye geldi...
Jardine Matheson firmasının afyon ticaretinden kazanılan parası ile kurulan Rio Tinto, bu gün dünyanın en büyük maden firması. Rothschild’lerin Rio Tinto’su tek başına dünya maden üretiminde % 12.5’lik (27 milyar dolarlık) pay ile birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada % 11’lik pay ile yine İngiltere merkezli Anglo American Corp., üçüncü sırada % 8’lik pay ile BHP Billiton geliyor. Tüm Türkiye’nin maden üretiminin dünya üretiminde % 0.9’luk bir paya sahip olduğu dikkate alınırsa firmaların büyüklükleri anlaşılır. BHP Billiton firması Royal Deutch Shell’e ait. Shell ise Rothschild ailesinin kontrolünde. Anglo American Corp.(AAC), Oppenheimer ailesinin. Fakat bu şirkette Rothschild ailesinin De Beers kanalıyla ortaklığı bulunuyor. AAC’nin % 45’i De Beers’e, De Beers’in % 34’ü AAC’ye ait. Her üç firmada ayrıca İngiliz kraliyet ailesinin payı sözkonusu. Bu çok bilinmeyenliymiş gibi görülen denklemin tek bilineni ise Rothschild ailesi...
Peki BHP Billiton yöneticilerine, ‘madencilik sektörüne yabancı sermayeyi çekmek istediklerini’ anlatan Tüzmen başka ne demişti hatırlayalım:
“Türkiye’ye döndüğümde, ilgili bakanlara bu konudaki gelişmeleri anlatacağım, firma yetkililerine de temas kurmalarını söyleyeceğim. Biz de Türkiye’den, yatırım yapmak isteyen firmalara elimizden geldiği kadar destek vereceğiz. Burada büyükelçilik mensupları, Ticaret Müşavirliği, Ankara’da da Dış Ticaret Müsteşarlığı konunun takipçisi olacak.”
Anlaşılıyor ki Sayın Bakan, BHP Billiton’un Türkiye’deki gönüllü bor elçisi olmaya niyetli... Biz de bu konunun sonuna kadar takipçisi olmaya niyetliyiz...
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
crazy_31:
...neyleyim KIRMIZI deyince, BEYAZ demeyen yari..