Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

türkiyenin bor umudu

> 1 <

MuHaMMeD

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3201 ileti
Yer: istanbul
İş: öğrenci
Kayıt: 20-06-2006 06:59

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #89163 13-07-2006 10:35 GMT-1 saat    
Dünya rezervinin üçte ikisine sahip olan Türkiye, bor madenini geleceğin enerjisi olarak geliştirmeye çalışıyor. Bor, geleceğin enerji kaynağı hidrojenin taşınmasında kullanılacak.

Türk bilim adamları, borun cep telefonundan otomobile kadar pek çok araçta yakıt olarak kullanılması için proje geliştiriyor. Bilim adamları bor sayesinde hidrojenin taşınma ve depolanması sırasındaki patlama riskini ortadan kaldırıyor.

DÜNYA BOR REZERVİNİN ÜÇTE İKİSİ

Yakın gelecekte cep telefonundan, bilgisayara kadar günlük yaşamda kullanılan birçok cihazın enerjisi, hidrojen kaynaklı ‘yakıt pilleri’nden sağlanacak. Dünya bor rezervinin üçte ikisine sahip olan Türkiye de, bu noktada enerji tekeli olmak için bir proje geliştiriyor.

TÜBİTAK’a göre bu proje sayesinde Türkiye, 2010’lu yıllarda, ‘teknoloji satan bir enerji tekeli’ olabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Sami Demirbilek, borun gelecekte pekçok elektronik cihaz için enerji kaynağı olacağını belirterek, “Örneğin otomobilin benzin deposu olmayacak, kızaklı teypler gibi, sürücü bor-hidrür kartuşu koyacak, 150 km. gittikten sonra, yeni bir kartuş takılacak” diye konuştu.

HİDROJENİN TAŞINMA SORUNU

Bilim adamları katı yakıtların hem çevreyi kirlettiğine, hem de hızlı tükendiğine vurgu yapıyor. Alternatif enerji kaynakları, güneş ve rüzgar enerjisinin taşınma ve depolanma sorunu, doğalgazdan elde edilen hidrojenin de, yanıcılıktan dolayı alev alma riski var.

Türk bilim adamları bu noktada temiz ve düşük riskli olan bor madenini Türkiye için bir fırsata dönüştürmeyi umuyor. TÜBİTAK Marmara Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs önümüzdeki dönemde hidrojen enerjisinin alternatif bir kaynak olarak öne çıkacağını ve Türkiye’nin stratejik ürün haline gelecek sodyum bor-hidrür kaynağının en önemli sağlayıcısı olacağını ifade ediyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


by_alemdar

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 995 ileti
Yer: Adana
İş: ögrenci
Kayıt: 15-07-2006 17:05

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
#119477 07-09-2006 12:45 GMT-1 saat    
SAOL PAYLAŞIM İÇİN

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <