> 1 <
Kırık Link Bildir! #90124 14-07-2006 12:15 GMT-1 saat
İnternet, hayatınızı çok daha verimli hale getirebilecek birçok benzersiz özellik sunuyor. Bunlardan biri de, verilerinizi depolamak için kullanabileceğiniz, tıpkı sanal bir sabit disk ya da Zip sürücüsü gibi çalışan çevrimiçi depolama işlevi. Siz ya da iş ortaklarınız bu şekilde depolanmış verilere dünyanın herhangi bir yerinden, internet bağlantısına sahip herhangi bir bilgisayardan erişebilirler. Bu da demek oluyor ki, çevrimiçi depolamayı hareket halindeyken sabit disk yerine kullanabilirsiniz.
Tüm yapmanız gereken, yolculuğa çıkmadan önce bilgileri karşıya yüklemek (upload), sonra da hedefinize ulaştığınızda siteye bağlanıp bilgileri kendi bilgisayarınıza indirmek. Ayrıca, belirli dosyalar için önceden tanımlanmış parolalar sayesinde iş arkadaşlarınız da dünyanın neresinde olurlarsa olsun, bu bilgileri kendi bilgisayarlarına indirebilirler.
Eğer yüksek hızlı internet bağlantısına sahip bir kişisel kullanıcıysanız ya da KOBİ’ yseniz verilerinizi çevrimiçi depolama seçeneğini mutlaka dikkate almalısınız. Bu yöntem sadece verinin denetimini, kolayca erişimini ve üzerinde birden çok kişinin çalışmasını sağlamakla kalmıyor, uzaktan erişim, site dışı yedekleme, sık sık yedek alma ve konumlar arası gerçek zamanlı ara bağlantı gibi sorunlar için de ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor. Üstelik çok da kullanışlı; belgelerinizi, işlem tablolarınızı ve diğer mühim verilerinizi anında paylaşabilirsiniz.
Verilerinizi çevrimiçi depoladığınızda ya da yedeklediğinizde, yedekten geri alma zamanını da aşağı çekmiş oluyorsunuz. Gerçekten de, eğer hızlı bir internet bağlantısına sahipseniz, yedekten geri alma süresi yok denecek kadar az. Diğer yandan, bağlantınız yavaşsa ve güvenilmezse geri alma süresi bir sorun oluşturabilir. Çevrimiçi depolamanın başta gelen dezavantajı da bu. İşte bu yüzden, yedekleme ve yedekten geri alma için yeterince bant genişliğiniz olduğundan emin olmalısınız.
Nereden başlamalı?
Verilerinizi çevrimiçi depolamanın en kolay yolu e-posta hesaplarını kullanmak. Aralarında Hotmail, Gmail veya Yahoo’nun da bulunduğu çok sayıda firma bedava e-posta hizmeti sunuyor. Tüm yapmanı z gereken bu servislere kaydolmak, ardından da gigabyte’larca önemli veriyi hesabınıza yüklemek. Hotmail ve Yahoo, içine verilerinizi koyabileceğiniz birer “evrak çantası” da sunuyor. Söz gelimi, Yahoo’nun evrak çantası 20 MB veri depolayabiliyor.
Bir diğer seçenek de düzenli ve iyi idare edilen bir çevrimiçi depolama sitesi olan FilesAnywhere | Online Web Storage, Internet Backup, File Sharing, WebDAV Web Folders, FTP, Photo Album, Version Control Bu site depolama hizmetini ücret karşılığında sunuyor ve gereksinimlerinize göre hazırlanmış çeşitli planları ve ücretlendirme seçenekleri mevcut. Eğer çok fazla kapasiteye ihtiyaç duymuyorsanız zaten verileriniz için 2 GB yer sağlayan Gmail hesabınızı kullanabilirsiniz. fiayet hesabınız yoksa bir g-mail kullanı cısı arkadaşınızdan size “davetiye” göndermesini isteyebilirsiniz.
Aylık ya da yıllık bir bedel karşılığında sunucularına veri yüklemenize izin veren çok sayıda firma bulunuyor. Bunlar verilerinize sizin adınıza göz kulak olup koruyor. Dosyalara birden çok kullanıcının erişmesini sağlayan bir hesap açtırırsanız iş arkadaşlarınızla birlikte çalışmanız çok daha basit bir hal alabilir.
Çevrimiçi depolamanın saymakla bitmeyen avantajları
1. Koruma ve güvenlik
Çevrimiçi depolamayı tercih etmeden önce, bu tarz depolama olanağı sunan tüm firmaların ve e-posta hizmeti sağlayıcıların verilerinizi güvende ve daima emrinize amade tutmak için güçlü şifreleme teknolojilerinden ve gelişmiş güvenlik yazılımlarından faydalandığını bilmek içinizi rahatlatabilir. Yedekler, veri koruması ve benzeri şeyler artık üzerinde kafa yormanız gereken konular olmaktan çıkıyor çünkü sizin yerinize bunları başkaları hallediyor. Bir diğer nokta ise verilerinizin artık fiziksel felaketlerden tümüyle uzak olduğu.
2. Çok ekonomik
Artık neden tüm paranızı boş CD’lere ve yedekleme teyplerine dökesiniz ki? Çevrimiçi depolama CD’lere, disket sürücülere, yedekleme teyplerine ve Zip sürücülere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Verileriniz her daim erişilebilir, çevrimiçi ve güvenli halde. Artık ne yedekleme yazılımı satın almanız gerekiyor ne de onca depolanmış veriyi idare etmek ve denetlemek gibi can sıkıcı bir işle uğraşmanız. Çevrimiçi depolamada bunların hepsi sizin adınıza zaten yapılıyor. Tek gereksiniminiz internet.
3. Rahatlık
Çevrimiçi depolama, oldukça pratiktir. Canınız ne zaman istese verilerinizi sunuculara yükleyebilir ve dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden erişebilirsiniz. CD’lerinizi yanınıza almanıza bile gerek yok. Dahası, dizüstü bilgisayarınızı bile iş gezilerine götürmeniz gerekmeyebilir. Ne de olsa çalışmalarınız daima çevrimiçi ulaşılabilir vaziyette. Tek gereken internet bağlantısı. Üstelik birçok depolama sağlayıcı şirket, meslektaşlarınızın da birtakım dosyalara doğrudan erişmesini sağlayan çoklu parolaları destekliyor.
Sonuç
Netice itibariyle, çevrimiçi depolama işleriniz için çok faydalı çünkü sunduğu rahatlığı n yanı sıra, bedeli de çok düşük. Eğer şüpheleriniz varsa, verilerinizi çevrimiçi depolamakla CD, DVD, disket ve Zip sürücü masraflarınızı bir hesaplayın. Üstelik verileriniz daima erişilebilir halde.
Bununla birlikte, çevrimiçi depolamanı n geleneksel CD ya da teyp yedekleme sistemlerinin yerini tümüyle alamayacağını da unutmamak gerekiyor.
Denetim ve rahatlık konusundaki avantajları göz ardı edilemez, ama veriler tehlikelere karşı daima açık. Bu yüzden yedeklerinizi bir kenara atmayın. Yine de unutmayın ki, çevrimiçi depolama denenmiş ve sınavı geçmiş bir depolama sistemi. Felaket gelip çatıncaya kadar öylece oturup beklemeyin.
TEMEL BİLGİLER
1- Daima satın almadan önce deneyin. Çoğu çevrimiçi depolama sağlayıcı, deneme sürümleri hazırlıyor. Bu yüzden ürünü almadan önce bu imkândan faydalanın.
2- Güvenlik konusunu soruşturun. Servis sağlayıcı firma sunucularını nasıl yedekliyor? Hacker’lara ve virüslere karşı koruma sağlıyor mu? Güçlü şifreleme yöntemlerinden yararlanıyor mu? Biraz araştırma yapın.
3- Gözünüzün iliştiği her dosyayı değil, sadece önemli olanları yedekleyin.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu