> 1 <
Kırık Link Bildir! #90322 14-07-2006 14:11 GMT-1 saat
1- Eski iyidir, bırakın öyle kalsın
Bilgisayarınız size iyi bir hizmet sunabiliyor mu? Makinenizdeki yazılım tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu? Cevabınız evet ise her bir yazılımın en son sürümlerine ihtiyacınız olup olmadığını bir kez daha düşünün. Eğer yazılımları n sizdeki sürümleri işinizi doğru bir şekilde görüyorsa, yeni sürümlerini edinmek için uğraşmanıza gerek yok. Yazılımların yeni sürümleri genellikle daha fazla bellek, daha fazla sabit disk alanı ve daha fazla işlemci gücü kullanır. Bütün bunlar yeni bir sistem veya donanımsal yükseltmeler gerektirecektir. Belki de hiç bir zaman ihtiyaç duymayacağınız küçük özellikler için masraflı bir yenileme işine girişmek, çok da iyi bir seçenek gibi görünmüyor. Eğer şimdiki yetiyorsa, bırakın yazılımın o sürümü kalsın.
2- Şimdiki işletim sistemi de çalışır
Makinenizi en son işletim sistemine terfi ettirmeniz gerçekten gerekli mi? Sanmıyoruz. Özellikle de şimdiki işletim sisteminiz gereksinimlerinizi karşılıyorsa. Eğer bir terfi düşünüyorsanız, işin bir de donanımsal gereksinim kısmı var ki, tahminen size en azından bellek, belki de ayrıca sabit disk güncellemesi gerektirecek. Ayrıca işletim sistemi değiştirmek, sisteme bağlı tüm bileşenler için bütün sürücüleri güncellemek anlamına gelir. Bununla birlikte, bazen eski aygıtlar için sürücü bulmak da zordur.
3- Diske sahip çıkın
Sabit diske sıkça dosya kaydetmek bir süre sonra kaydedilen dosyaların küçük parçalar halinde kaydedilmesine neden olur. Bu parçaların arasında oluşan boşluklar, diskinizi birleştirmenizle giderilir ve geriye yeni dosyalar için dağılmamış bir boş alan bırakır. Bu da genellikle sistemi hızlandırır. Ayrıca sabit diski birleştirmek bilgisayarı n sağlıklı çalışmasını sağlar ve çökmeleri engeller. Windows'un Scandisk ve Disk Birleştiricisi'ni kullanarak sabit disk başarımını her daim en yüksek seviyede tutabilirsiniz.
4- Düzenli olarak yedekleyin
Verilerinizi her zaman en az iki farklı yere yedekleyin. Bu işlemi hafife almayın ve asla sonraya bırakmayın; aksi halde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Güvenilir bir yöntem olarak, elinizdeki verileri kolaylıkla edinebileceğiniz bir CD'ye yazmayı tavsiye edebiliriz. Ayrıca Zip Disk gibi ortamlar, yoksa da daha kolay bulunabilir disketler kullanabilirsiniz. Hepsinden kolayı ise USB Flash diskler kullanmak ve verileri yanınızda taşımaktır.
5- Gereksizse kaldırın
Eski e-posta ve dosyalar konusunda duygusal davranıyor olabilirsiniz fakat eski ve işe yaramaz dosyalar konusunda mümkünse biraz acımasız davranmaya çalışın. Eski dosyaları CD veya Flash bellek gibi yerlere kaydederek, sabit diskinizde tutmamaya çalışın. Artık kullanmadığınız yazılımları sistemden kaldırın ve değerli disk alanından tasarruf edin. Unutmayın: Nispeten boş bir sabit disk ve bol bellek, sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.
6- Daha fazla bellek edinin
Bilgisayarınızın kabul edebileceği en yüksek fiziksel bellek (RAM) miktarı nedir? Eğer mümkünse, o miktarı yakalamaya çalışın. Eski bellek türlerini piyasada bulmak zor olacağından, sisteminizin ihtiyaç duyduğu bellek çeşidini kılavuzundan öğrenin ve ona göre ne kadara mal olacağını hesaplayın. Zamanla mümkün olduğu kadar bu miktarı arttırmaya çalışın.
7- C: sürücüsüne iyi davranın
C: sürücünüzde en az 500 MB boş alan bırakmaya özen gösterin; aksi takdirde bilgisayarınızın epeyce yavaşlaması kaçınılmaz. Çünkü çalışacak yeterli alan kalmadığında, Windows tıkanıp kalır. Denetim Masası'ndaki Program Ekle/Kaldır seçeneğinden kullanmadığınız yazılımları makinenizden kaldırabilirsiniz. Programa veya kısa yoluna tıklayıp silmek kolay bir işlem gibi görünebilir; fakat bu, yazılımı düzgün şekilde kaldırmış olmak anlamına gelmez.
8- Geçerli aygıtları kullanın
Her yıl yeni model yazıcılar, tarayıcılar, fareler, klavyeler ve farklı aygıtlar piyasaya çıkıyor. Her biri yeni özellikler sunuyor ve daha rahat kullanım vaat ediyor. Bizce bunlara kapılmayın. Küçük bir temizlik işlemi fare ve klavyenizin bir kaç sene daha dayanmasını sağlayabilir. Toplu farenizi daha uzun süre kullanabilmek için, farenin topunu ve içerideki dönen temas noktalarını düzenli olarak temizleyin. Tabii ne kadar temizlerseniz temizleyin sonuçta sürekli hareket nedeniyle fare eskiyecek ve kullanılmaz hâle gelecektir. Yeni bir fare almanı z gerekirse iki tuş ve bir tekerlekli fareleri tercih edebilirsiniz. Eğer optik fareye terfi etmek istiyorsanız, bilgisayarınızda USB veya PS/2 yuvası olduğundan emin olun. Yazıcı ve benzeri aygıtlar söz konusu olduğunda, bu ürünlerin size yeterli şekilde hizmet verdikleri sürece sisteminize dahil olmasını öneririz. Yazıcınızı toza karşı korumanız ve sürekli olarak üretici firmanın kartuşlarını kullanmanız da yararınıza olacaktır.
9- Bilgisayarınızı temiz tutun
Halı kaplı ofisler, açık pencerelere sahip ve havalandırmasız yerlerde çalışan bilgisayarlar, tozdan bolca etkilenecektir. Kasanızın içini ve dışını statik elektrik üretmeyecek fırçalarla temizleyebilir ve yerine göre nemli veya kuru bezler kullanabilirsiniz. Ulaşması güç yerler için ise basınçlı hava kullanmanız uygun olacaktır. Bilgisayar yanında yiyecek ve içecek bulundurmamanız, kaza riskleri için iyi bir önlem olacaktı r. Her iki veya üç ayda kapsamlı bir temizlik yapmak bilgisayarınızın ömrünü uzatır.
10- Bilgisayarın kapanmasını bekleyin
Bu kuralı sürekli takip etmeniz, Windows kullanan bir makinedeki bir çok sorunu ortaya çıkmadan önleyecektir. Bu yönerge, aynı zamanda sabit diskte kafanı n plakaya çarpmasıyla oluşabilecek kalıcı hasarları da engellemeye yardımcı olacaktır. Yalnızca bilgisayarın takıldığı ve sabit disk etkinliğini gösteren ışıkta hareket olmadığı zamanlarda bilgisayarı başka şekillerde kapatmayı deneyin. Ayrıca bu tür bir müdahaleyi ancak zorunlu olduğunuzda yapın; çünkü bu işlem veri kaybına yol açabilir. Eğer takılma gibi bir sorun olursa, bilgisayarınızın güç düğmesine bilgisayar kapanıncaya kadar dört saniye boyunca basın ve basılı tutun. Bilgisayarınızı elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalarından korumak istiyorsanız, kesintisiz güç kaynakları ve voltaj düzenleyiciler kullanmalısınız.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu