> 1 <
Kırık Link Bildir! #92176 15-07-2006 23:32 GMT-1 saat
Kurulum bugünlerde oldukça kolaylaşmış durum da. Eğer kullanım kolaylığı üzerinde yoğunlaşmış bir dağıtımı( Red Hat, Mandrake soft ve SUSE vb.) seçerseniz, Windows la karşılaştırdığınızda kurulumun oldukça kolay olduğunu görecekseniz.
Günümüzde artık Linux'ta da Windows benzeri grafik ara yüzlerini bulabilirsiniz. Üstelik bu grafik ara yüzler Windows'un kullandığı ara yüzlerle hemen, hemen aynı düzeydedir. Birçok durum da, eğer ekrana bir göz gezdirirseniz, ilk başta işletim sisteminin Linux mu yoksa Windows mu olduğunu söyleyemezsiniz. Bu da Linux'un grafik ara yüzlerinin en az Windows kadar iyi olduğunu gösteriyor.
Şu sıralar Linux'a geçmek İsteyen Windows kullanıcıları için birçok seçenek mevcut. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse Live Linux'lardan(yani CD üzerinden direkt çalışan dağıtımlar),Windows programlarını çalıştıran Linux dağıtımlarına kadar birçok seçenek sizi bekliyor.
Linux İle İlk Tanışma
Uzmanlar, Linux’u ilk olarak kullanacak Windows kullanıcılarına, Live Linux sürümlerini öneriyorlar. Özellikle SUSE Live-Eval, Knoppix, Mandrakemove ve tamamen Türkiye'de oluşturulan Pardus dağıtımlarından birini elde ederek Linux dünyasına girebilirsiniz.
Live CD dağıtımlar direkt olarak CD-ROM üzerinden açılır, daha sonra ayarlamalarınızı, USB belleğinizdeki bilgileri gibi yüklemeye başlar. Bu yol gerçekten sisteminize herhangi bir zaman vermeden Linux'u test etmek için en iyi yoldur. Bu dağıtımlar ayrıca Linux işletim sisteminizi taşınır kılmak ve ihtiyacınız olduğu anda kullanmak için en iyi yöntemdir.
Windows ve Linux'u Kardeşçe Çalıştırmak
Eğer ben her defasında Linux çalıştırmak istediğimde CD kullanmak istemiyorum diyorsanız, her ikisini de aynı makinede çalıştırabilirsiniz. Bu yaklaşım sayesinde sistem her açıldığında Windows ile mi yoksa Linux ile mi çalışmak istediğinizi sorar. Tabii ki seçim sizin ister Linux ister Windows. Böylece Linux'u istediğinizde Linux ile çalışırsınız ya da normal programlara erişmek istediğinizde Windows'a erişirsiniz. Eğer Linux'u denedikten sonra, hala Windows kullanmak istiyorsanız, sadece Linux kurulumunu silersiniz hepsi bu kadar. Eğer Linux'un kararlılığını tercih ederseniz, Linux’a tam bir geçiş yapabilirsiniz.
Çift açılış seçeneğini kullanmaya başlarsanız yani hem Windows hem de Linux kullanmak istiyorsanız, sabit diskinizi bölümlere ayırmalısınız. Eğer deneyimli değilseniz bu korkutucu gibi gelebilir ancak günümüzdeki Mandrakesoft, SUSE ve Red Hat gibi birçok dağıtım bunları siz CD yi koyduktan sonra otomatik olarak yapıyor. CD Linux'u kendi yarattığı bölüme kurar ve böylece sizde sistem açılışında hangi işletim sistemiyle başlamak istediğinizi seçme imkânına kavuşursunuz.
Linux Altında Windows Programlarını Çalıştırmak
Farz edelim ki Linux'u denediniz ve öncelikli işletim sisteminizin Linux olmasını istediniz, ama alışık olduğunuz ancak Linux altında çalışmayan programlarımı çalıştırmak mı istiyorsunuz? Gelin bu sorunun da cevabını verelim.
Sanallaştırma yazılımları denilen yazılımlar sayesinde Windows uygulamalarını Linux üzerinde de çalıştırabilirsiniz. Bu programlar oyunlarınızı oynamak için 3D desteği vermez ancak bunları dışında Windows altında çalışan hemen, hemen tüm uygulamaları çalıştırabilirsiniz.
Bunlardan birkaçına örnek vermek gerekirse;Win4Lin,VMware, Wine, CrossOver Office vb...
Wine haricinde hepsi ücretli yazılımlardır. İsterseniz gelin ücretsiz olduğu için Wine uygulamasını inceleyelim:
Wine
Tamamen ücretsiz olup, amacı DOS ve Windows uygulamalarını çalıştırmaktır. Ücretsiz oluşu ve açık kaynak koda sahip olması nedeniyle, oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir ancak henüz tam anlamıyla bitirilememiştir.
Eğer tamamen bir geçiş planlıyorsanız, geçiş yapmadan önce her iki platformda da çalışan uygulamaları deneyin. Bu uygulamaları Windows üzerinde kurabilir ve test edebilirsiniz, üstelik bu uygulamaları Linux'a geçtikten sonra bile kullanmaya devam edersiniz.
Linux dünyasında Windows'takine benzer programlar bulacaksınız.Örnek olarak Open Office sayesinde Microsoft-uyumlu dosyalarla çalışabilirsiniz.İnternet gezgini için ise Firefox'u deneyebilirsiniz.Bu program size en az Microsoft Internet Explorer kadar kullanım kolaylığı sunacaktır.Mesajlaşma için Gaim iyi bir seçimdir ve tüm anında mesajlaşma ağlarıyla uyumlu olduğunu göreceksiniz.Eğer bir Chat fanıysanız,XChat imdadınıza yetişecektir..
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu