> 1 <
Kırık Link Bildir! #92498 16-07-2006 12:15 GMT-1 saat
Türkiye Bilişim Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü kurucusu Prof. Dr. Aydın Köksal, ''İnternet, biz yararlanmayı bilir vebunu istersek Türk diline hiçbir zarar vermez, hatta başka hiçbir araçla elde edilemeyecek ölçüde yarar sağlayabilir'' dedi.
Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesinin kişilere ve toplumlara uzun dönemde her zaman ve her yerde yarar sağladığını söyledi.
Yeni teknoloji ve beraberinde getirdiği değişime, gelişmeye ayak uyduramayan hazırlıksız toplumların kimi zaman, teknolojik gelişme karşısında zarara uğradığını, hatta bazılarının tarih sahnesinden silindiğini ifade eden Köksal, şöyle konuştu:
''İnternet, biz yararlanmayı bilir ve bunu istersek, Türk diline hiçbir zarar vermez, hatta başka hiçbir araçla elde edilemeyecek ölçüde yarar sağlayabilir. İnternette bugün isteyen herkes, istediği Türkçe metni, i, ç, ğ, ş gibi Türkçe'ye özgü bütün harfleri güzel ve doğru bir biçimde gönderebilir. Dünyanın herhangi bir yerinde Türkçe bir metni ekranında okumak isteyen herhangi bir kişi de bu metne erişip okuyabilir.''
Köksal, internette Türkçeyi kullanmak için kişinin kişisel bilgisayarına Türkçe kullanmak istediğini belirten bir yazılımı bir kez yüklemesi ve metni kendisinin doğru yazması gerektiğini kaydetti.
Yazılım kodunu yüklemeye üşenen ya da Türkçe harfleri taşınması gereksiz bir yük gibi gören kimi kişilerin, dili bozup yozlaştırarak bunun suçunu haksız yere yeni teknolojiye yüklemesinin şaşırtmaca olduğunu ifade eden Köksal, şöyle devam etti:
''İnternetten yararlanıp web sayfalarımız aracılığıyla bilgi kaynaklarımızı, bilimsel ve yazınsal ürünlerimize erişilmesini sağlayabiliriz. Az ya da çok Türkçe bilen ya da Türkçe öğrenmek isteyen her ulustan insanlar bu ürünlerimizden yararlanmak isteyebilir. Ama yeter ki bilimsel ya da yazınsal metinlerimizde ilginç herhangi bir içerik ya da öz bulunabilsin.''
Köksal, değerli Türk gençlerine niteliksiz ve ezberci bir eğitim verilmesine yol açan, onların kişisel yaratıcılıklarını engelleyen, kişiliklerini onulmaz biçimde yaralayan ve gittikçe yaygınlaşan yabancı dille öğretimin internette Türkçenin tercih edilmemesine yol açtığını savundu.
Köksal, şunları anlattı:
''Yabancı dille eğitimle, Türk dilinin yetersizliğine, Türk ulusunun geriliğine, Türklerin uygarlıktan ve bilimden yoksun olduklarına daha okul sıralarında inanmaya başlayan gençlerimizden Türkçedeki ğ ya da ş harflerini sevmeleri beklenemez. Gençleri, bu tercihe yönlendiren, ana dilleriyle nitelikli bir öğrenim görme hakkından yoksun bırakan, yanlışlarla dolu ve niteliksiz eğitim düzenidir.''
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu