Kırık Link Bildir! #95246 20-07-2006 10:42 GMT-1 saat
Büyük gezegenlerin uyduları niçin küçük?
Bilgisayar simülasyonlarından anlaşıldığı üzere, gaz gezegenleri gelişimleri sırasında tüm büyük uyduları yutuyorlar.
Jüpiter, Satürn ve Uranüs gibi dev gezegenlerin ortak noktası şöyle: Gezegenlerin ağırlığı tüm uydularının ağırlığından aşağı yukarı 10.000 kez fazla. Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Robin Canup ve William Ward, Nature dergisinde, ağır uyduların, gezegen ve uydu sisteminin oluşumu sırasında yutulduklarını söylüyorlar.
Dünya gibi daha küçük gezegenlerin uyduları, gaz gezegenlerine kıyasla daha büyüktür. Mesela Ay’ın ağırlığı Dünyamızın %1’i kadardır. Hatta Plüton’un uydusu Charon yıldızının onda biri ağırlığında. Jüpiter ve Satürn gibi dev gaz gezegenlerinin niçin daha küçük uydulara sahip oldukları kesin olarak bilinmiyordu.
Canup ve Ward tarafından gerçekleştirilen bir bilgisayar simülasyonu, gelişmekte olan gaz gezegenlerinin, içinde uyduların bulunduğu, gaz ve tozdan oluşan yoğun bir diskle çevrili olduğunu göstermekte. Anlaşıldığı üzere diskin içindeki gaz, yeni doğan uyduların dönüş hızını yavaşlatmış ve uydular büyüdükçe frenleme etkisi da o kadar güçlenmiş.
Bu şekilde gaz gezegenleri kuşaklar boyu çok sayıda uydu yutmuşlar. Gelişmeleri tamamlandıktan ve çevrelerindeki toz iyice azaldıktan sonra uyduların hayatta kalma şansı da yükselmişti. Günümüzdeki uydu sistemleri, gaz gezegenleri iyice geliştikten sonra oluşmuş diyor bilim adamları.