Kırık Link Bildir! #5066 19-03-2006 01:35 GMT-1 saat
Google, tüm internet kullanıcılarının faaliyetlerini saklayan, dünya tarihinde hiç görüşmemiş dev bir veritabanı. Ancak, buraya yapılacak hacker saldırıları da aynı oranda internete güveni sarsabilir.
NEW YORK - Google 1998’de arama motoru olarak başlamıştı, şimdi ise e-posta ve blog servisi, e-ödeme özelliği ve dijital kütüphanesi ile internet içinde kendine ayrı bir dünya yarattı. Kullanıcılar bu servisleri kullanırken kendilerine ait birçok kişisel bilgiyi bilgisayada giriyor. Aranan sözcükler, okunan kitaplar, yapılan alışverişler Google’ın dev veritabanında saklanıyor. Google arama motoru ve buna bağlı diğer servisler kullanıcının önceki aramalarına göre yeni aramaları kişiselleştiriyor. Ancak, kişisel bilgilerin internete teslim edilmesi ne kadar sağlıklı?
Kullanıcılar diğer şirketlerden farklı olarak Google’a karşı oldukça olumlu yaklaşsa da, şirketin hızla yeni alanlara yayılması ve bireylerin internet kullanımları hakkında geniş bir bilgi hazinesine sahip olması kimi çevrelerde şüpheyle karşılanıyor. Durumu “Pek çok kişisel bilginin tek bir sepette toplanması” şeklinde değerlendiren ABD’de bilgi güvenliği kuruluşu Electronic Privacy Information Center (Elektronik Özel Alan Bilgi Merkezi) danışmanı Chris Hoofnagle, “Google, özel alanla ilgili internetteki en büyük risk olmaya başladı” diyor.
HACKER’LAR VEYA HÜKÜMET SIZABİLİR Mesele Google’ın elindeki veritabanını kötüye kullanacağı şüphesi değil. Asıl sorun, bu veritabanına dışardan hacker’ların sızabilme ihtimali. Google en güçlü kurumsal korumalardan birine sahip, hatta Microsoft, Amazon ve Yahoo’dan çok daha güvenilir. Ancak, dijital kod kırma eylemlerinde hiçbir güvenlik önlemi yüzde yüz garanti vermiyor. Bir diğer olasılık ise, şirket içinden kötü niyetli çalışanların veritabanına girerek bilgi sızdırması. Son olarak ise, hukuk soruşturmalarında devlet yetkililerinin internet arşivlerine girmesi. Özellikle ABD’de terör olaylarından sonra FBI’ın soruşturmaları ile benzer şikayetler ortaya çıkmıştı