Türkiye kıyılarında yaşayan Akdeniz fokları, mağaralarına yerleştirilen kameralarla gözlemlenecek ve karakter özelliklerine göre isimlendirilecek.
ADANA - Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD- AFAG) Akdeniz Program Ofisi Sorumlusu Ahmet Bolat, fokların varlığını sürdürmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle Akdeniz Foku Bilgi ve Kurtarma Ağı (AFBİKA) projesini başlatıldığını açıkladı. Bolat, “Yurttaşlar derneğimize ihbarda bulunabilecek ve tehlike altındaki foklara ulaşmak ve yaşamlarını kurtarmak mümkün olacak” diyor. Çalışma kapsamında Muğla-Fethiye’den Hatay-Samandağ’a kadar görülen foklarla ilgili veriler toplanacak.
Akdeniz foklarının nesli birinci derecede tehlike altında olan Akdeniz foklarından dünya 500 kadar bulunduğu tahmin ediliyor. Bolat, fokların bulunduğu kıyılarda ve mağara yakınlarında bilinçsiz ve kontrolsüz balıkçılık faaliyetleri, çevre kirliliği, dinamit ve zıpkınla avlanma nedeniyle yaşamlarının tehdit altında olduğunu kaydetti. Türkiye kıyılarında yaklaşık 100 kadar Akdeniz Foku’nun yaşadığı varsayılıyor.
AŞKIN, ANAÇ, YAĞIZ, FERİT, MERYEM, YASLI, GELİNCİK, ERAT, SEDEF
Bolat, Akdeniz foklarının yaşadığı mağaralara kameralar yerleştirildiğini ve hayvanların SAD-AFAG görevlileri tarafından isimlendirildiğini belirtti. Türkiye kıyılarındaki fokların en büyük kolonisinin Mersin sahillerinde bulunduğu dile getiren Bolat, şöyle konuştu: “Mersin sahillerinde tespit ettiğimiz foklara davranışları dikkate alınarak Bozi, Aşkın, Ney, Anaç, Yağız, Yaslı, Arap, Ferit, Meryem, Gelincik, Erat, Uykucu, Kamaş, Amorti ve Sedef gibi isimler verdik. Örneğin bir dişi fokun yaşam alanı olan mağarada, bir yavru yerine iki yavru görünce, ikincisine Amorti adını koyduk. Bir diğer foka, ekipteki bir arkadaşımız gibi asabi olduğu için Yalçın ismini koymayı uygun bulduk.”
‘BİR AKDENİZ FOKU EVLAT EDİNİN’
Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu, fokların korunması amacıyla ‘Bir Akdeniz Foku Evlat Edinin’ projesini yürütüyor. Bir Akdeniz fokunun annesi, babası veya kardeşi olmak isteyenler, ödedikleri sembolik ücretlerle, bu deniz canlılarının yaşamlarının kolaylaştırılması çalışmalarına destek veriyorlar.
ALAÇATI’DAKİ YAPILAŞMA TEHLİKELİ
Öte yandan, Ege Doğa Koruma Derneği Başkanı Yelda Kullap, İzmir Alaçatı’nın turizme açılmasıyla başlayacak yapılaşmanın da Akdeniz foklarını tehdit edebileceğini vurguluyor. Turizmin getireceği aşırı yapılaşmanın denizin kirlenmesine yol açabileceğini belirten Kullap, sayıları 100’ü geçmeyen bu canlıların deniz suyundaki kirlenmeden olumsuz etkileneceğinin altını çiziyor.