Donanım, kablo vs. :
Bilgisayarlarınızı ortak bir haberleşme ağında buluşturmak için, hub, switch, router veya bridge diye (İngilizce) adlandırılan donanımlardan bir veya bir kaçına, ve bu bilgisayarlarda ethernet kartlarına ve de bunları birbirine bağlamak için ethernet kablolarına gereksinim duyacaksınız.
Bilgisayarlardaki ethernet kartları ile ağ geçitlerinin (eğer autosensing özelliğine sahip değilseler) hızları aynı olmalıdır. Karşılaşacağınız tipik bilgisayar ethernet kartı (network kartı, ya da NIC de denir), 10/100 Mbit autosense olacaktır. Autosensing veya Autosense yeteneği, karşı taraftaki donanımın hızını otomatik tespit edebileceği anlamına gelir; yani, karşı taraf hangi hızda ise (10Mbit veya 100 Mbit vs.) o hızda konuşur.
Kısaca hub, switch, router, bridge özellikleri:
Hub: Bu bir ağ kurarken kullanılabilecek en basit ağ gerecidir. Bütün girişlerdeki ( portlardaki) trafiği bütün diğer girişlere (portlara) aynen yansıtır. Bundan dolayı, performansı diğer donanımlara göre daha düşüktür. Bütçeniz korkunç derecede kısıtlı değilse hub kullanımını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Tek avantajı (ucuz olmasını saymazsak) hiç bir ayar gerektirmemesidir. Ve, isteseniz de ayarlayamazsınız.
Switch: Kullanımı hub kadar kolay olmakla beraber, kendi içinde hangi girişe hangi bilgisayarın takılı olduğunu öğrenir ve yönlendirmeyi buna göre yapar. Dolayısıyla 1. giriş ile 3. giriş arasındaki trafik akışı, 5. giriş ile 6. girişin arasındaki trafiği etkilemez. Performansı hub'a kıyasla çok daha yüksektir. Sistem yöneticisinin herhangi bir ayar, veya programlama yapmasını gerektirmez (buna karşılık, switch üreticileri, giderek akıllı -yani, ayarlanabilir- switchler üretmeğe başladılar. Bu ek yetenekler switchlerin kurulum kolaylığını pek etkilemediği için, ve her marka ya da tip için farklı olabileceğinden dolayı detayına girilmeyecektir )
Router: Kullanıcı tarafından programlanan karmaşık yönlendirmeleri ve protokol değişikliklerini yapabilir. Örnek olarak Ethernet protokolü ile çalışsan bir ağ ile SNA protokolü ile çalışan bir başka ağın irtibatlandırılması için router gerekebilir. Bir yerel ağ kuracaksanız, router'a ihtiyacınız yoktur. Ve, eğer bir router kullanmak zorunda iseniz, profesyonel yardım almanız daha doğru olur. Bu yüzden router kullanımı bu dökümanın kapsamı dışındadır.
Bridge: Yerel alt ağlar arası kullanılabilen bir gereçtir. İki (veya daha fazla) ağ arasında çalışan bir nevi hub olarak düşünebilirsiniz. Bir adet yerel ağ için ihtiyacınız yoktur.
Yerel Ağ Kuracaksanız Ne Satın Almalısınız?:
Hub veya Switch . Eğer imkan var ise, 10/100 Mbit hızında bir switch alın. Toplam bilgisayar sayısı bir switch veya hub'ın kaldırabileceğinden fazla ise, bunları birbirlerine bağlayacaksınız (genelde birbirlerine bağlamak için özel girişleri vardır. Uplink Port'u) Birbirine bağlama yöntemleri değişik olabilir. Aşağıda bir kaç bağlama çeşidi gösterilmiştir.
Yukarıda yer alan Yerel Ağ 2, daha çok sayıda bilgisayarı destekler. Birimler arası uzaklığa göre, kullanıcı bilgisayarlarının bağlı olduğu ağ birimleri Bilgi İşlem'de (yani üç hub/switch de yanyana) veya kullanıcı bilgisayarlarına daha yakın (örneğin her hub/switch firma içinde bir katta, yalnızca ortadaki hub/switch Bilgi İşlem'de) şeklinde dağılabilir.
IP Adresleri ve Yerel IP Adres Seçimi
IP Adresi Seçimi:
Bir ağ üzerindeki her bilgisayar (ve ağ yazıcıları, direkt ağa bağlanan herşey) bir IP numarasına sahiptir. Her cihazın IP numarası farklı olmak zorundadır - yani birden fazla bilgisayar aynı IP numarasına sahipse, çakışmalar yaşanır ve her iki makinaya da düzenli olarak ulaşamazsınız. Daha da önemlisi, ağda anlaşılmaz problemlere de yol açabilirsiniz.
IP numaraları tahsis edilmiş ve tahsis edilmemiş numaralar olarak ikiye ayrılır. Tahsis edilmiş IP numaraları, Avrupa'da RIPE , ABD'de ICANN tarafından blok olarak ve doğrudan doğruya Internet üzerinde yer alan ağlara verilir. Tahsisli IP'yi kullanan ağ birimine bütün Internet üzerinden geçerli olan bir adres belirler.
Yerel ağlar için tahsisli IP 'ye gerek yoktur; zaten isteseniz de yerel ağ için kolay kolay tahsisli IP alamazsınız.
Internet'e sürekli bağlantı söz konusu olsa dahi, bir güvenlik duvarı ( firewall) ile Internet'ten firma içi ağa (İntranet) erişim engelleneceği için, güvenlik duvarı ve bu duvarın dışındaki bir kaç sunucuya (Internet'ten ulaşılabilen, dışarıdan görülebilen servisler için) tahsisli IP alınır. Bu da genelde bağlantı hizmetini veren Internet Servis Sağlayıcısı tarafından kendi IP bloklarından verilmekte ve RIPE yolu ile blok tahsisi gerekmemektedir. Dolayısıyla normalde firmalar IP numaralarını tahsis edilmemiş numara blokları arasından seçerler.
Bunun ötesinde, tahsisli IP numaralarının nasıl alınacağı konusunun alt detayları bu yazının kapsamı haricindedir.
Tahsis edilmemiş IP Numara blokları şunlardır:
Blok Sınıfı Ağ Adresleri Netmask Ağda toplam birim sayısı
C Sınıfı 192.168. x. x 255.255.255.0 254
B Sınıfı 172.16. x. x - 172.31. x. x 255.255.0.0 64,516
A Sınıfı 10. x. x. x 255.0.0.0 16,387,064
Not: x ile gösterilen haneler 0 ila 255 aralığını temsil eder.
Yerel ağınıza IP numarası verirken 10.0.0.0 ağını tercih etmenizi özellikle tavsiye ederim. Bu seçimin size getireceği ek bir maliyet yoktur, tam aksine, ileride "Biz en fazla 100 makina olur diye düşünmüştük, 300 oldu, bütün ağ numaralarını değiştirmemiz gerekli" gibi bir problem yaşamazsınız.
Ağ Numaralaması Nasıl Uygulanır?
1. Ağ altyapınızı (donanım, kablo vs.) çalışır hale getirin.
2. Bir bilgisayar üzerine DHCP ve DNS sunucuları kurun. Sadece bu bilgisayara sabit bir IP adresi verin (mesela 10.0.0.1). Her ne kadar herhangi bir IP adresi verebilirseniz de, DNS ve DHCP sunucularını barındıran makina için 10.0.0.1 adresi güzel bir adrestir. Bu bilgisayarı ağa bağlayın, ve çalıştırın. Bundan sonra bu makinayı HİÇ kapatmayacaksınız.
3. Ağdaki diğer makinaların ağ ayarlarını DHCP'den almak üzere ayarlayın. Yani, ağ ayarlarını DHCP sunucusundan almaları seçeneğini seçin.
4. İstemci makinalarınızı kapatın. (DHCP sunucusunu değil, ağ ayarlarını DHCP'den alacak olan makinayı kapatın)
5. Ağ bağlantı kablolarının takılı olduğundan emin olun.
6. Makinaları çalıştırın.
7. Ağınız uygulanmıştır.
Bundan sonrası kullanıcıların tanıtılması vb. gibi bu yazının kapsamında olmayan, ve sizin bildiğiniz türden işlemlerdir.