Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kıbrıs Türk Barış Harekatı'nın 32'nci yıldönümü törenlerine katılmak üzere Lefkoşa'ya gitti. Başbakan Erdoğan'a 6 bakan ve 14 milletvekili eşlik ediyor.
KKTC'ye hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Ada'da kapsamlı bir çözüm için Türk tarafının üzerine düşeni yaptığının altını çizdi.
"Öncelikli hedefimiz izolasyonların kaldırılmasıdır" diyen Başbakan, "Kıbrıs'ta barışın, huzurun, çözümün ve istikrarın temelinde Türk halkının ekonomik refah ve kalkınması yatmaktadır" dedi.
Erdoğan'ın KKTC ziyaretine Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanları Ali Babacan ile Kürşat Tüzmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katılıyor.
Heyette ayrıca Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra 14 milletvekili de var. Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs sorununda atılacak adımları teknik düzeyde ele alacak.
Erdoğan, siyasi parti liderlerinin yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile de görüşecek.
Kıbrıs'ta son durum
7 temmuz 2006:
Ankara ve Atina'daki temaslarının ardından, barış görüşmelerinin yeniden başlaması için nabız yoklama üzere Kıbrıs'a gelen BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Yardımcısı İbrahim Gambari, Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'u KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmeye ikna etti.
8 temmuz 2006:
Ada'daki ara bölgede KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum lider Tasos Papadopulos biraraya geldi. Görüşmeden çözüm için iki liderin ara sıra biraraya gelerek çalışma gruplarına yön vermesi kararı çıktı.
Görüşmenin ardından Gambari, iki liderin görüşmelerin yeniden başlaması için bir çerçeve üzerinde anlaştığını duyurdu. Kararlar ve Prensipler Dizisi adlı çerçevesinin içeriği ise şöyle:
Temmuz ayı sonuna kadar insanların günlük hayatını etkileyen konularda, teknik komiteler çalışmalarına başlayacak ve aynı zamanda iki lider arasında özlü konularla ilgili listeler karşılıklı olarak değiştirilecek ve bunların içerikleri iki toplumlu uzman çalışma grupları tarafından incelenecek ve liderler tarafından sonuçlandırılacak.
Her iki lider, iki toplumlu uzman çalışma gruplarına yön vermek ve teknik komitelerin çalışmalarını gözden geçirmek için uygun görüldüğü zamanlarda yeniden görüşecek.
Rumlar Annan Planı'na 'hayır' demişti
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Ada'daki taraflara sunduğu 'Annan Planı', 24 nisan 2004'te halkoyuna sunulmuş, Kıbrıslı Türklerin yüzde 65'i plana 'evet' derken, Rumların yüzde 76'sı 'hayır' demişti.
Annan Planı'nın ardından Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik girişimler rafa kaldırılmıştı. Son olarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 24 ocakta Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'nı açıklamış, plana Avrupa ve ABD'den destek gelmişti.