> 1 <
Kırık Link Bildir! #101322 28-07-2006 15:44 GMT-1 saat
Türkiye’ye kaçak giren ve IMEI numarası klonlanmış olması nedeniyle, cep telefonları görüşmeye kapatılan tüketiciler mağdur.
ADANA - IMEI numarası klonlanan çok sayıda cep telefonunun görüşmeye kapatılmasından sonra ortaya çıkan mağduriyet üzerine Ulaştırma Bakanlığı uygulamayı geçici olarak durdurmuştu. Birçok tüketici, yasal yollarla ithal edildiğini düşündüğü cep telefonları kapatılınca mağdur duruma düşmüştü. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Aydın Ağaoğlu, bu sorunu yaşayan kullanıcıların 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’ndaki olanakları kullanarak haklarını arayabileceğini vurguluyor.
Ağaoğlu şöyle konuştu, “Bu yönde Tüketiciler Birliği’ne çok sayıda şikayet ulaştı. Faturalı satın alınan veya önceki dönemde talep edilen 5 YTL’lik bedeli ödeyen tüketicilerin cep telefonlarının IMEI numaralarının klonlanması nedeniyle birçok kullanıcının cihazları kapatıldı. Bu kişiler, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’dan yararlanabilir. Mağdur kullanıcılar satın alma belgesiyle Telekomünikasyon Kurumu’na yazılı olarak başvurarak, konuşmaya açılmasını talep etmelidir.”
KAYMAKAMLIK’TA TÜKETİCİ HEYETLERİ
Ağaoğlu, “Faturalı cihaz satın aldığı halde görüşme yapamayan tüketiciler, yasanın 4’üncü maddesi gereğince, 30 gün içinde firmaya başvurarak cihazın değiştirilmesini veya para iadesi talep etmeliler” diye konuştu. Ağaoğlu, firmanın bu talebi karşılamaması halinde, tüketicinin, ilçe Kaymakamlık binasında faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmasını öneriyor. Bu heyetlerin 725 YTL’ye kadar faturalar için verdiği kararlar, mahkeme kararı niteliği taşıyor.
MEVCUT DÜZENLEME MAĞDURİYET YARATIYOR
Ağaoğlu, mevut düzenlemede tüketiciye alabileceğinden daha fazla risk yüklendiğini belirterek şöyle konuştu: “Tüketicinin, cep telefonunun IMEI numarası klonlanmasında herhangi bir kusuru olmayabilir. Tüketiciyi gümrük memuru olarak kabul eden mevcut düzenleme mağduriyet yaratıyor. Tüketici kusuru olmadığı gibi başvuru külfeti de ona yükleniyor. Bu işin çözümü için devlet, gümrük kapılarına sahip çıkarak denetimleri sıkılaştırmalı.”
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu