> 1 <
Kırık Link Bildir! #104397 31-07-2006 18:40 GMT-1 saat
İsveçli Ericsson firmasının tüm dünyadan analist ve gazetecilerin katılımıyla düzenlediği 'Yatırımcı Günleri’ adlı toplantı, bu yıl ABD’nin New York şehrinde yapıldı. Üç gün süren toplantılara katılan Ericsson’un finanstan sorumlu Başkan Yardımcısı Karl Henrik Sundström, “Küresel müşterilerimizden biri olan Vodafone’un Türkiye’ye yatırım yapması pazarın potansiyeli açısından fikir veriyor. Vodafone’un bu yatırımı bizi de oldukça heyacanlandırdı” dedi.
Türkiye’den başarı örnekleri
Ericsson’un Türkiye’de mobil şebekeler ve servisler konusunda çalıştığını söyleyen Sundström, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de etkileyici bir mobil iletişim pazarı var ve büyümeye devam ediyor. Servisler ve ulaşılan rakamlar bunun göstergesi. Birlikte çalıştığımız operatörlerden Turkcell’in katma değerli servisler için yarattığı GPRSLAND projesi de dünyada pek çok ilke imza atmış örnek bir uygulama.”
'Gelecek HSPA şebekede’
Ericsson’un önümüzdeki yıllarda izleyeceği yol hakkında önemli ipuçları veren toplantılarda firma, mobil platformda hızlı internet erişimi sağlayan HSPA (Yüksek Hızda Veri İndirme) alanında yeni servisler geliştireceğini açıkladı. HSPA, Üçüncü Kuşak (3G) teknolojisinin bir ileri adımı olarak öne çıkıyor.
Ericsson, toplantılar sırasında 3G ve HSPA şebekelerde geliştirdiği örnek uygulamaları da tanıttı.
Bunlar arasında, gelişmiş özelliklere sahip video konferans sistemi; cep telefonu, bilgisayar ve televizyonun bir arada kullanıldığı uygulamalar ve elektronik sağlık hizmetleri yer aldı. Öte yandan Ericsson, ABD’li cep telefonu operatörü Cingular firmasına HSPA şebeke kurduğunu duyurdu.
HSPA, 3G’yi beşe katlıyor
Henüz Türkiye’de 3G şebekesi için lisans ihalesi yapılmamış olsa da, özellikle Uzakdoğu ülkeleri, ABD ve Avrupa’da geçtiğimiz yıl ilgi odağı olan 3G teknolojisi sayesinde cep telefonlarından görüntülü iletişimin yanı sıra, mobil internet şebekesi üzerinden hızlı internet bağlantısı yapılıp, telefondan TV yayınları yüksek kalitede izlenebiliyor.
3G teknolojisi ile 284 Kbps hızına ulaşılabiliyor. HSPA ise, Üçüncü Kuşak (3G) teknolojisinde ulaşılan hızı beş - altı kat aşabiliyor. HSPA 1.6 - 1.8 Mbit bağlantı hızına çıkılabilmesini sağlıyor.
Şu anda HSPA teknolojini destekleyen cep telefonu üretilmiş değil.
BenQ-Siemens ve Samsung, HSPA teknolojisine sahip ürünlerini bu yıl pazara çıkaracaklarını açıkladı. Ancak, bu teknolojiyi destekleyen bilgisayar kartları pazarda yer alıyor.
Böylelikle taşınabilir bilgisayarlarda (laptop) HSPA ile kablosuz olarak hızlı internet erişimi kullanılabiliyor.
Hedef, gelişmekte olan ülkeler...
Ericsson Başkanı Carl Henric Svanberg, 2005 yılı sonunda 2.1 milyar kişiye ulaşan dünyadaki toplam cep telefonu abone sayısının 2007’de 3 milyar rakamını aşmasını beklediklerini açıkladı. Svanberg, 2005 - 2011 yıllarında yaşanacak büyümenin yüzde 85’lik bölümünün ise gelişmekte olan ülkelerde yaşanacağını söyledi. Ericsson’un bu alanda 2011 yılı tahminleri, 4 milyar aboneyi buluyor. Türkiye’de bu ülkelerin içinde yer alıyor.
BenQ-Siemens’ten ince bir tasarım
BenQ-Siemens firmasının pazara çıkardığı EF81 modeli cep telefonu, magnezyum, paslanmaz çelik, alüminyum ve çizilmeye dayanıklı camdan üretildi. Firma tarafından 'ultra ince’ tasarım odaklı geliştirildiği açıklanan ürün, 2.0 Megapiksel kameraya sahip.
262 bin rekli ekranı bulunan telefon, Üçüncü Kuşak şebekelerde de çalışabiliyor. Telefonda ayrıca, elektronik kitapların okunabilmesi için 'mobilpocket reader’ programı bulunuyor.
SonyEricsson’un yeni müzik üssü
Sony Ericsson’un Walkman serisi ürünlerinin son modeli W810i, Türkiye’de pazara çıktı. Telefon, yoğun ilgi gören W800i’nin EDGE destekli versiyonu.
EDGE sayesinde, cep telefonundan internete, GPRS bağlantısının 3 katı hızla ulaşabilmek mümkün oluyor.
W810i modelinde, 512 MB kapasitesinde hafıza kartı bulunuyor. Telefonda ayrıca, 2.0 Megapiksel kamera, FM radyo ve yüksek çözünürlükte renk destekli ekran var.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu