> 1 <
Kırık Link Bildir! #104553 31-07-2006 19:47 GMT-1 saat
Discovery, 16 Temmuz günü Kennedy Uzay Üssü’ne başarıyla indi. Discovery, fırlatıldığı 4 Temmuz gününden bu yana 8,5 milyon kilometre yol katetmiş oldu.
Discovery, Kennedy Uzay Üssü'ne başarıyla indi.
CAPE CANAVERAL / HOUSTON - Discovery, 1 Şubat 2003’teki Columbia kazasından sonra ikinci uzay seferini Pazartesi günü TSİ 16.14’de Kennedy Uzay Merkezi’ne inerek tamamladı. Discovery yeryüzüne Pasifik Okyanusu’ndan Meksika’nın Yukatan yarımadasından, Meksika Körfezi üzerinden Florida’ya iniş yaptı. Mekiğin atmosfere girişinde, 1.700 santigrat derece bir ısı ortaya çıktı.
İniş pistinin puslu olması nedeniyle mekik kumandanı Steven Lindsey, inişten 1 dakika öncesine dek pisti göremedi.
Discovery mürettebatı yeryüzüne inişte birbirlerini kutladı.
Ancak Lindsey inişi başarıyla gerçekleştirdi. Kontrol kulesinin Discovery’ye “Hoşgeldiniz, sizleri başarınızdan dolayı kutluyoruz” mesajına Lindsey de “Teşekkür ederiz, döndüğümüz için mutluyuz” şeklinde yanıtladı. Astronotların aileleri ve yakınları de inişi izledi. Uzay mekiği Kumandan Steve Lindsey, pilot Mark Kelly ile birlikte Michael Fossum, Piers Sellers, Lisa Nowak ve Stephanie Wilson’dan oluşan mürettebatı yeryüzüne getirdi.
NASA BU KEZ İŞİ SIKI TUTTU
Discovery’den çekilen fotoğrafları inceleyen NASA mühendisleri, termal kalkanda herhangi sorun tespit etmemiş ve geri dönüşe yeşil ışık yakmıştı. Houston’daki Kontrol Merkezi, dönüş kararını Discovery’nin astronotlarına “Geridönüş için yolunuz açık olsun” sözleriyle iletmişti.
Columbia faciasını tekrarlamak istemeyen NASA mühendisleri, robot kolun çektiği kanat fotoğraflarını dikkatle inceledi ve geri dönüşe engel olacak bir arıza görmedi. Isı kalkanlarını lazer kamerayla incelen mühendisler, mikrometeorların bırakabileceği hasarı da inceledi, ancak riskli bir durum tespit etmedi.
NASA mühendisleri Kennedy Uzay Üssü’nün 50 km çevresindeki hava şartlarının uygun olmasıyla inişe izin verdi. Discovery mekiğiyle UUİ’ye çıkan ESA astronotu Alman Thomas Reiter istasyonda kalıyor; böylece istasyonun mürettebatı 3’e çıktı.
2003’TEKİ COLUMBIA KAZASI TEKRARLANMADI
Discovery’nin dönüşü büyük önem taşıyor, çünkü 1 Şubat 2003’te uzay mekiği Columbia, Florida Cape Canaveral Üssü’daki Kennedy Uzay Üssü’ne dönüşte Texas semalarında 63 kilometre irtifada parçalanarak yanmıştı. Kazanın nedeni, mekiğin Florida-Cape Canaveral’dan fırlatılışında dış yakıt tankındaki yalıtım köpüğünden bir parçanın kopup mekiğe çarparak alev alması olarak açıklanmıştı. Kazada 7 astronot ölmüştü.
Discovery'nin kokpitinden iniş yapılan pistin görünümü.
Discovery’nin Temmuz 2005’te, Columbia faciasından sonra ilk seferinde de fırlatma rampasından yükselirken (Columbia’da olduğu gibi) 450 gram’lık köpük parçası maddesi kopmuştu. Discovery’nin 5 Temmuz günü yapılan fırlatılışında ise hiç bir hasar meydana gelmemişti.
NASA, 27 Ağustos’ta Atlantis uzay mekiğini uzaya gönderecek.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu