> 1 <
Kırık Link Bildir! #117322 19-08-2006 20:24 GMT-1 saat
Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Dr. Hakan Güveli, strese bağlı olarak meydana gelen mide ve bağırsak problemleri ile ilgili bilgiler verdi.
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sisteminin etkisi altında bulunur. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte sindirim bozuklukları, kalın bağırsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları, şişkinlik hatta aşırı miktarda sindirimde rol oynayan asit üretimi ile ağrılı yanma şikayetleri görülebilir.
İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ
www.memorial.com.tr
İrritabl Bağırsak Sendromu ( spastik kolon ) ve stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın bağırsaklar ve kısmen ince bağırsaklar stres ile uyarılır ve bağırsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur. Karında şişkinlik olur ve hastada kramp tarzında karın ağrıları ve değişik zaman dilimlerinde ishal ve kabızlık görülebilir. Strese bağlı uyku bozukluklarıda irritabl bağırsak sendromu şikayetlerini arttırabilir.
“Nonülser Dispepsi”: Sindirim sisteminin üst bölümünde, şişkinlik, ekşime, yanma, ağrı, baskı, bulantı, geğirme hissi ve benzeri şikayetlerin genel bir adıdır. Hastaların bazılarında stresle bulguların kötüleştiği ve bazende stresin bulguları tetiklediği gözlenir. Dispeptik şikayetlerle doktora başvuran hastalarda sağlıklı gruba göre daha fazla oranda anksiete ve depresyon görülür ve aynı zamanda kendilerinde ciddi hastalık çıkması endişesi vardır.
Peptik Ülser: Günümüzde artık çoğu peptik ülserin H.pylori bakteri etkisi veya streoid olmayan iltihabı giderici ağrı kesicilerin kullanımı ile oluştuğu biliniyor. Bundan dolayı, yapılan çalışmalar hala stresin ülsere zemin hazırlayan bir neden veya varolan ülserin sürekliliğinde rol oynadığı düşündülüyor. Fakat bazı uzmanlar, ülser vakalarının % 30-60’ında ( H.pylori veya ağrı kesicilerle olsalar da ) sosyal ve psikolojik faktörlerin katkısı olduğunu belirtiyorlar. Diğer bazı uzmanlar da stres ve ülser arasında güçlü bir ilişki olduğuna ve psikolojik etkilerin dikkatlice ele alınması gerektiğine inanıyorlar.
İltihaplı bağırsak hastalığı ( İnflamatuar bağırsak hastalığı ): Stres bu hastalığı oluşturan bir neden olmasada ( Crohn hastalığı veua ülseratif kolit ), stres ve hastalık aktivitesinin artması arasında ilişki olduğunu gösteren yayınlar var. Örneğin bir çalışmada, kısa süreli stres ( 1 aylık ) ülseratif kolit hastalığının alevlenmesinde etkisi olmazken, uzun süreli stresi olanlarda, olmayanlara göre 3 kat daha fazla hastalıkta artış olmuş.
YEME PROBLEMLERİ
Stresin yeme problemleri ve kilo üzerinde değişik etkileri var.
Kilo alımı: Sıklıkla stres kilo alımı ve obezite ile ilgilidir. Bir çok kişi gerginliğini azaltmak için yağlı ve şekerli gıdalar tüketir, sonuçta da kilo alır. Bazı kişilerde strese maruz kalındığında normal sağlıklı diyetle bile kilo alımı görülebilir ve alınan kilo genelde karında çevresinde toplanır ve bu da kalp ve şeker hastalıklarının habercisi olabilir. Majör stres hormonu olan kortizol, karın çevresinde yağlanmaya katkıda bulunur.
Kilo Kaybı: Bazı insanlar iştahsızlıktan yakınırlar ve kilo kaybederler. Nadiren, stres tiroid bezinin fazla çalışmasına sebep olur ve iştahı uyarır, fakat sonuçta vücutta normalden daha fazla oranda kalori yakılması ile kilo kaybı olabilir.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu