Kırık Link Bildir! #124277 28-09-2006 11:11 GMT-1 saat
Dinozorlardan evrilen ilk kuşlar, havada dönmek ve yere konmak için ikinci çift kanatlarını kullanıyordu. Kuşların iki kanatla uçmayı becermesiyle, bu kanatların yerini güçlü ayaklar aldı.
NEW YORK - Yeni bir araştırma, ilk kuşların dört kanatlı olduğu ve uçmayı ağaçlardan atlayarak öğrendikleri tezini güçlendiriyor. Araştırmayı yürüten Kanada’nın Calgary Üniversitesi uzmanı Nick Longrich, 150 milyon yıl önce yaşamış kargadan biraz daha büyük dinozorla kuş arasında bir geçiş türü olan Archaeopteryx kuşunu inceledi. Araştırma, kuşların evrime dört kanatlı başladığını, zamanla iki kanadın güçlendiğini ve ikinci çift kanadın ortadan kaltığını savunuyor.
Archaeopteryx kuşu oldukça tüylü ve bugünkü kuşları andıran temik yapısına sahipken, uzun ve kemikli kuyruğu, güçlü çemesiyle sürüngenlere de benziyordu. İlk Archaeopteryx fosili 1861’de keşfedildiğinde, Charles Darwin’in Evrim Teorisi’nin temeli geçiş türlerine iyi bir örnek teşkil ettiği için büyük sansasyon yaratmıştı.
Archaeopteryx, bilinen ilk kuş türü olarak kabul ediliyor.
İkinci Archaeopteryx fosili 1877’de Almaya’da bulundu. Fosil kalıntılarda, kuşun ayaklarının arkasında uzun tüyler olduğu farkedilmiş ancak bilim insanları bu tüylerin kuşun hareketine önemine vurgu yapmamıştı. Paleontologlar, 2002’de Çin’de dört kanatlı bir dinozor kalıntısına rastlayınca, ek iki arka kanadın zıplamaya veya ağaçtan atlamaya yaradığı düşünüldü.
PÜRÜZSÜZ KONMA VE KESKİN DÖNÜŞ
Longrich, 5 farklı Archaeopteryx fosilini incelediğinde, ikinci çift kanatlardaki tüylerin uçma işlevi görebileceğini farketti. Longrich araştırmasında, ikinci çift kanadın Archaeopteryx’in uçuş yeteneğine etkisinin matematiksel olarak modellemesini çıkardı. Simülasyonda, arkadaki ikinci çift kanadın, kuşa daha havada iyi süzülme ve daha keskin dönüşler yapabilme yeteneği verdiği sonucu çıktı. Daha keskin dönüşler yapabilmesi de Archaeopteryx’e daha iyi avlanma veya düşmandan daha iyi kaçabilme imkanı sağlıyor.
Longrich hatta ikinci çift kanat sayesinde Archaeopteryx’in yere daha pürüzsüz konabileceğini de savunuyor. Longrich’in tezine göre, ikinci çift kanatlar uçma dışında fren işlevi de görüyordu.
Bilim insanları kuşların ne zaman dört ayaktan iki ayağa geçtiğini araştırmaya devam ediyor, ancak evrim sürecinde iki kanadın uçmaya yetecek kadar güçlendiği, diğer kanadın devreden çıkarak ayakların güç kazandığı tahmin ediliyor. Modren kuşların güçlenen ayakları, koşma, yüzme gibi işlevleri yerine getiriyor.
Kaynak: Araştırma Paleobiology dergisinde yayımlanmıştır.