Kırık Link Bildir! #124280 28-09-2006 11:15 GMT-1 saat
Lazer çip veriyi fotonlarla aktarıyor
Araştırmacılar, silikon mikroçip protipinde veriyi lazer ışını ile iletmeyi başardı. Silikonla, indiyum fosfiti birleştiren yeni teknoloji, çiplerin üretim maliyetlerini düşürecek.
LONDRA - Araştırmacılar hibrid lazer çipi adı veriler yeni teknolojinin ticari üretime geçmesi için en az birkaç yıla ihtiyaç olduğunu, ancak çip üretim teknolojisinde maliyeti düşürerek bir devrim yaratacağını ileri sürüyor. Çipte kullanılan ‘elektrik güdümlü hibrid lazer’ indiyum fosfitin sıkıştırılmasıyla oluşuyor; bu mekanizma elektrik akımına tepki olarak foton üretiyor. Bu esnada özel olarak kullanılan bir teknikle ısının silikonu hasara uğratmayacak şekilde düşük tutulmasını sağlanıyor.
Kabaca lazer çipi olarak adlandırılan çip, mevcut optik ağ şebekelerinde kullanılan 2 önemli maddeyi silikon ve indiyum fosfiti birleştiriyor. Işığı güçlendirebilen silikon yeni çipin de ana hammaddesi, ancak silikon ışık üretemediği için bu işi ikinci ana madde olan indiyum fosfit yapıyor. Araştırmacılar bu iki maddeyi birbirine adeta bir tutkal görevi gören, oksijen plazması ile birleştirdi.
Elektrik akımı verildiğinde indiyum fosfit, foton salıyor. Bu fotonlar, yapışık duran silikon katmanın içine oyulan kanallardan yönlendirilerek lazer ışınına dönüştürülüyor. Lazer titreşimlerinin silikon devreye aktarılmasıyla veri de mikroçipler arasında transfer edilmiş oluyor.
37 SANTİGRAT SINIRI AŞILMALI
Araştırmada deney çipine 26 ayrı lazer ağı yerleştirildi; projede nihai amaç ise çipe onlarca yüzlerce lazer ağı yerleştirilmesi. Deneyde kullanılan çip 37 santigrat dereceden sonra işlemiyor. Dolayısıyla ısı çipin geleceği için henüz aşılması gereken bir problem olarak duruyor. Çip üreticisi Intel’in desteklediği araştırma ABD’nin önemli araştırma kurumlarından University of California-Santa Barbara’da yapıldı.
Verinin fotonlar yoluyla iletimi fiber optik kanalların limitlerinin aşılması ve verinin çok daha hızlı iletilmesi demek. Uzmanlar, bu teknolojiyle üretilen çiplerin lazer titreşimi sayesinde küçük ve kompakt süperbilgisayarların üretimini kolaylaştıracağını öngörüyor. Araştırmayı yürüten UC-Santa Barbara profesörü John Bowers, New York Times’a yaptığı açıklamada lazer yoluyla veri iletiminin gelecekte ev bilgisayarlarında da stardart halini alacağını ifade etti. Bir diğer gerçekçi öngörü de, hibrid lazer çiplerinin kıtalararası veri iletiminde kullanılması.
Kaynak: Araştırma Optics Express dergisinde yayımlanmıştır.