Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Bazıları renkli sayar

> 1 <

MuHaMMeD

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3201 ileti
Yer: istanbul
İş: öğrenci
Kayıt: 20-06-2006 06:59

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #125726 01-10-2006 11:16 GMT-1 saat    
Duyuların karışması sonucu hastaların bir harf ya da rakama bakıp renk gördüğü sinestezinin sırrı çözüldü: Beyin bölgeleri çapraz faaliyete giriyor. Bazı kişilerde belirli rakam ve sayıların belirli renklerde algılanmasına yol açan, hatta seslerin 'renkli olarak görülmesini' sağlayan 'sinestezi' (duyum ikiliği) hastalığının gizemi çözüldü.

ABD'lilerin araştırması bu durumun, beyinde farklı duyuların işlendiği bölgelerin çaprazlama faaliyet göstermeye başlaması sonucu gerçekleştiğine ilişkin yaygın kanıyı destekledi.

Duyular karışıyor
'Beş duyunun birbirine karışması' olarak da nitelendirilen sinestezi durumunda hastalar, beyaz zemin üzerine siyah mürekkeple yazılmış 5 rakamına baktıklarında bile bunu kırmızı olarak görebiliyor. Çünkü bu kişilerde, beyinde sayıların tanımlandığı bölge harekete geçtiğinde, kırmızı rengin algılandığı beyin bölgesinde de faaliyet başlıyor.

California Üniversitesi'nde yapılan deneylerde bilim adamları, duyum ikiliği yaşayan kişilerle böyle bir şikâyeti olmayan denekleri beyin tarama cihazlarıyla test etti. Sinestezi hastalarına bir harf ya da rakam gösterildiğinde, beyinde renk algılayan bölgenin de aydınlandığı görülürken, diğerlerinde sadece harf ve rakamları tanımlayan bölgede faaliyet oldu.

A kırmızı Z siyah
Daha önce yapılan diğer araştırmalara göre sinestezi durumu, herhangi bir ses duyulduğunda bunun renklerle tanımlanması şeklinde de ortaya çıkabiliyor. Sinestezi hastaları genellikle 'A' harfini kırmızı; 'S' harfini sarı; 'Z'yi siyah görüyor. Bilim adamlarına göre bu 'çapraz bağlantı', çocuğun ana rahminde gelişimi sırasında, beyin bölgeleri arasında bulunan ve yok olması gerekirken varlığını sürdüren sinir bağlantılarından kaynaklanıyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <