> 1 <
Kırık Link Bildir! #136963 02-11-2006 15:19 GMT-1 saat
Araştırmacılar, ‘Gogonassus andrewsae’ adlı 380 milyon yıllık ilkel balık türüne ait fosilin, canlıların sudan karaya geçişini açıklayan önemli bir kanıt olduğunu belirtiyor.
PARİS - Avustralya’da bulunan 380 milyon yıllık balık fosili hem ilkel hem de modern canlı özelliklerini taşıyor. İngiliz bilim dergisi Nature’da yayımlanan makaleye göre, ‘Gogonassus andrewsae’ adı verilen balık türü, ilk dörtayaklıların ortaya çıkışı konusunda yeni bilgiler sunuyor. Fosil Avustralya’nın batısındaki Gogo bölgesinde kireç katmanları arasında geçen yıl günışığına çıkarıldı. Melbourn’deki Victoria Müzesi ve Canberra Üniversitesi uzmanlarının bulduğu iskeletin, birçok bakımdan balığa benzemekle birlikte dörtayaklılara yakın anatomik özellikler gösterdiği belirtildi.
‘Omurgalı evrimindeki kayıp ipucu’ olarak tanımlanan ‘Gogonassus andrewsae’ fosili, kara hayvanlarının evrimin incelenmesini sağlayacak nitelikte eksiksiz bir iskelete sahip.
İLKEL BALIKTAN MODERNE GEÇİŞ CANLISI
Yüzgeçlerinde insan kolundaki dirsek ve ön kol kemiğine benzer, kara canlılarının karakteristik özelliklerini taşıyan yapılar yer alıyor. Uzmanlar, ilk dörtayaklıların ortaya çıkışının habercisi sayılan bu ilkel balık formu ve onun türevlerinin mozaiği olarak görülen ‘Gogonassus’un Devon Dönemi’ne ilişkin bilgi eksikliğini giderebileceğini düşünüyor.
Bilim insanları, dörtayaklı canlıların Devon Dönemi’nde kalın yüzgeçli balıklardan evrildiğini vurguluyor. Bu dönüşüm, omurgalıların sudan çıkmasıyla mümkünleşti. İskeleti bütünlüğünü koruyan fosillerin sayısı az olduğu için, araştırmacılar bu evrim sürecini izlemekte zorlanıyor. ‘Balık Dönemi’ olarak da anılan, Devon Dönemi, 413-365 milyon yıl öncesini kapsıyor.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu