Kırık Link Bildir! #143549 18-11-2006 20:02 GMT-1 saat
Delphi programlama dili
Temeli Pascal dilidir. Özellikle nesne yönelimli programlama anlayışıyla yapılandırılmış Turbo Pascal dilinin görsel sürümü denilebilir. Nesne, sınıf, kalıtım, fonksiyon aşırıyükleme(overloading) gibi temel nyp tekniklerini ve daha fazlasını içeren ve c++ den aşağı kalmayan güçlü ve esnek bir programlama dilidir. Borland tarafından geliştirilmektedir. Win32 ve .NET platformları üzerinde yazılım geliştirmeye olanak sağlar. GNU/Linux platformu üzerinde geliştirme imkanı sağlayan Kylix isimli bir sürümü de bulunmaktadır.
Delphi programlama dili nesne yönelimli bir dil olduğu için eklenen bütün nesnelerin (Formlar da dahil) kodlarını oluşturur. Bu kodları "Unit" ler içerisinde barındırır. Aşağıdaki programda programcının oluşturduğu program satırları italik olarak yazılmıştır.
Gelişim Süreci [değiştir]
Delphi EEP (Early Experience Program)
İlk hazırlık sürümü 1994 sonbaharında kısıtlı bir geliştirici çevresinde satılmıştır. Yanında verilen kaynak kodları gelecek sürüm olan Delphi 1 e göre önemli farkları olduğunu gösteriyor.
Delphi 1 (Kodadı: Delphi)
Delphi nin ilk sürümü 14 Şubat 1995 de satışa sunuldu. Sadece 16 Bit uygulamalar için kaynak kodları içeriyordu. Bileşenleri son derece kısıtlıydı.
Delphi 2 (Kodadı: Polaris)
Delphi 2, Mart 1996 da satışa sunuldu. 32 Bit uygulamaların geliştirilebildiği ilk sürümdür. Önceki sürüm olan Delphi 1 de birlikte veriliyordu.
Delphi 2, 16 Bit ten 32 Bit e geçişte önemli ölçüte geliştirildi. Windows 95 stilinde modern bileşenler içeriyordu. Ayrıca çok daha fazla hafıza kullanımına izin veriyordu. Daha önce tüm veritipleri için 64 KByte ile sınırlıydı. Karakter dizileri (String) 255 karakter olabiliyordu. Delphi 2 ile 2 GByte a kadar kullanım imkanı sağlandı.
Delphi 3 (Kodadı: Ivory)
Delphi 3, Mayıs 1997 de satışa sunuldu.
Önceki sürüme göre en önemli fark çok sayıda hatanın düzeltilmesi ve internet uygulamaları ile ilgili bileşenlerin eklenmesi olmuştur.
Delphi 4 (Kodadı: Allegro)
Delphi 4, Temmuz 1998 de satışa sunuldu. Dinamik dizi kullanımını sağladı.
Delphi 5 (Kodadı: Argus)
Delphi 5, Ağustos 1999 da satışa sunuldu. Bu sürüm ile ADO ile veritabanı erişimi başladı. Profesyonel sürümde ise bu özellik ADO Express olarak satın alınması gerekiyordu.
Delphi 6 (Kodadı: Iliad)
Delphi 6, Mayıs 2001 de satışa sunuldu. Delphi 6 ile birlikte gelen Modelmaker modelleme aracı ile UML-Modellerinden Delphi kodları oluşturulabiliyordu. Modelmaker nesne tabanlı sistemleri modelleyen standart bir dil olan Unified Modeling Language UML ile Diagram oluşturmayı sağlıyor. Böylece kod yazımı en aza indiriliyordu.
Veritabanı erişimi için yeni bir arabirim olan dbExpress eklendi.
Delphi 7 (Kodadı: Aurora)
Delphi 7, Ağustos 2002 de satışa sunuldu. Delphi 7 ile artık .NET uygulamaları da geliştirilebiliyordu. Modelleme aracı Modelmaker bu sürümde Delphi ile bütünleştirildi.
Delphi 8 (Kodadı: Octane)
Delphi 8, Aralık 2003 de satışa sunuldu. Bu sürüm ile sadece .NET uygulamaları geliştirilebiliyordu.
...
sadece .net değil diğer tüm uygulmalarıda geliştirebilirsiniz. Ama D8 maalesef fazla tutmadı bu sürümü .NET ile senkronizasyonu sağlamak için ilave işlevler barındırıyordu, hyal kırıklığıydı. Ardından çıkan Delphi 2005 ve D2006 sürümleri Visual Studio nun tahtını yerle bir etti diyebilirim. Ve D2005 ten itibaren, BORLAND DELPHI STUDIO olarak lanse edildi. Sadece PASCAL kodları değil C dillerinde de uygulama gerçekleştirmek mümkün oluyor.