> 1 <
adaletinreisi
Albay
2427 ileti
Yer: komuta merkezi
İş: TeşkilatiEsasiye
Kayıt: 25-06-2006 06:09
İş: TeşkilatiEsasiye
Kayıt: 25-06-2006 06:09
Kırık Link Bildir! #144189 25-11-2006 15:34 GMT-1 saat
İşte Menzil dergâhı
Murat Yalnız
Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı, resmi adı Durak Köyü olan Menzil'e Türkiye'nin her yerinden tövbe turları düzenleniyor. Kimi alkol ve kumardan kurtulup "Allah yolunda" yeni bir hayata başlamak umuduyla, kimi meraktan her yıl 500 bin kişi Menzil Dergâhı'nı ziyaret ediyor. Her seçim öncesi siyaset rüzgârının buradan yönlendirildiği de iddia ediliyor. Yeni Aktüel muhabirleri, uzun görüşmelerden sonra fotoğraf çekme izni alabildikleri Menzil'e girdi ve dergâhta iki gün geçirdi. İşte merak edilen soruların yanıtları ve "tövbe kapısı"nın sırrı…
Günlerdir sel olup Güneydoğu'ya felaket getiren yağmur damlaları bizi de önüne katmak istercesine dövüyor minibüsümüzü. Aştığımız her tepenin ardından, bizi yine sağanak yüklü, karabasan gibi çökmüş bulutlar karşılıyorYarım yamalak çeken, cızırtılı radyodan aldığımız saat başı haberlerde tek değişen, selde ölenlerin sayısı. Yan koltuktaki yaşlı amcaya bakılırsa, 60 yıllık ömründe bir ilke tanıklık ediyor. Çünkü Güneydoğu'nun suya hasret toprakları, neredeyse sular altında kalacak! Bu hengamede, gittiğimiz yerde bizi nasıl bir tablonun beklediği de bir muamma.
Uzaktan hayal meyal seçebildiğimiz tabela, yağmuru yararcasına sürdürdüğümüz zorlu yolculuğun nihayet sonuna geldiğimizin habercisi: "Durak Köyü", ya da milyonlarca insanın aşina olduğu adıyla, Nemrut Dağı'nın eteklerindeki "Menzil Dergâhı." Seyyid (Hz. Muhammed'in soyundan gelen) Erol ailesinin yaşadığı, Anadolu'nun en büyük Nakşibendi cemaati Menzil'e ev sahipliği yapan bu küçük köye, Türkiye'nin her yerinden otobüslerle her yıl ortalama 500 bin insanın tövbe etmek için ya da meraktan geldiği söyleniyor. Dergâh özellikle yeni bir hayata başlamak isteyen alkol ve kumar bağımlılarının "tövbe kapısı" olarak biliniyor. Anlatılanlara bakılırsa, sorunlu eski hayatlarını köyün girişinde bırakan ziyaretçiler, iki günün sonunda "Allah yolunda bir sofu" olarak memleketine dönüyor. Bir kez gelenler, fırsatını bulduğunda soluğu yeniden burada alıyor. Ziyaretçisi ve "bağlıları" çok olduğundan, dergâhın Türkiye'de siyasetin en önemli belirleyicilerinden olduğu iddia ediliyor.
Köye girer girmez ilk hissettiğimiz, birkaç saniye önce farklı bir dünyanın kapısından içeri adım attığımızDiğer ziyaretçiler gibi tövbe almak için değil başka bir amaçla geldiğimiz fark ediliyor olacak ki, daha ilk dakikalardan şüpheyle bizi süzen yüzlerce gözün tartısından geçiyoruz. Haftalar öncesinden irtibat kurup Menzil Dergâhı'ndaki yaşamı haber yapma ve fotoğraflama isteğimizi ilettiğimiz muhtar Metin Gündüz'ü bulmak niyetiyle, dergâhın otobüs şirketi Semerkand'ın yazıhanesine yöneliyoruz. Köydeki iki günümüz boyunca bize refakat edeceğini söyleyen Metin Bey, çok talep olmasına rağmen dergâhın şimdiye kadar hiçbir basın organına çekim yapma izni vermediğini, ilk kez Yeni Aktüel'e kapılarını açtıklarını hatırlatarak, 'hassasiyetlerine dair' bir ricada bulunuyor: "Seyda Hazretleri (Menzil'in bugünkü şeyhi Abdülbaki Erol) röportaj vermez, fotoğraf çektirmez. Lütfen bu konuda ısrarcı olmayın ve karşılaştığınızda görüntü almayın. Onun dışında, köydeki hayatı istediğiniz gibi görüntüleyebilirsiniz." Saygı gösteriyoruz ve iki gün sürecek Menzil izlenimlerimiz başlıyor.
Her şey dergâhın
Güneydoğu'dan medyaya yansıyan sel felaketi haberleri nedeniyle ziyaretçi sayısında azalma olsa da, yine de hatırı sayılır bir kalabalık var. Nüfusu ortalama bin civarında olan 130-140 hanelik köyün günlük ziyaretçi sayısı 1000-1500'ün altına düşmüyor. Bu sayı hafta sonunda 10 bine, bayram ve kandillerde 15 bine çıkıyor. Ziyaretçilerin çoğu cumadan gelip cumartesi ikindi namazından sonra Şeyh Abdülbaki Erol'dan tövbe alıyor, geceyi Menzil'de sohbet ortamında geçirdikten sonra pazar öğlene doğru dönüyor.
Haberin devamını Yeni Aktüel dergisinin 71. sayısında bulabilirsiniz!
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
Devlet-i Ebed Müddet