Trojanlar sizin bilgisayarınızın başka bir bilgisayar tarafından ağ üzerinden kontrol edilmesine yarayan programlardır.
Bilgisayarınızın portlarından herhangi birisini açarak diğer kullanıcıların bilgisayarınıza girmesini sağlarlar.
Server ve Client dosyalarından oluşur. Server portları açarak bilgisayarınızı hedef haline getirirken, Client ise bilgisayarınıza girilmesini sağlar. Örneğin bir kullanıcıya trojan bulaştırarak bilgisayarına girelim. İcq da msn de yada chatte hedef seçtiğimiz kurbanımıza elimizde bulunan Server programını herhangi bir şekilde gönderiyoruz.
Güzel bir program kullan vazgeçemeyeceksin diyebileceğimiz gibi, içinde mükemmel bir resim arşivi var istersen bir bak diyerek te kurbanın Server programını almasını ve çalıştırmasını sağlayabiliriz. (Aslında trojanlar başka programlara entegre edilerekte karşı tarafa bulaştırılabilirler(Truva atı). Mesela kurbanımıza çok popüler İcq programını trojan ile birleştirilmiş halde verebilirsiniz. Bu durumda kurban İcq yu çalıştırdığında normalde farklı hiçbir şey fark etmeyecektir.)
Kurbanımız gönderdiğimiz Server programını çalıştırınca trojanı bilgisayarına bulaştırmış olacaktır. Bu aşamadan sonra kurbanımızın İP sini alarak bilgisayarına girmek kalıyor.
Bizdeki Client programını çalıştırdığımızda bizden bir İP numarası isteyecek. Oraya bulduğumuz kurbanımıza ait İP yi yazarak Connect tuşuna bastığımızda kurbanımızın bilgisayarına bağlanmış oluyoruz. Artık gerisi size kalmış, ister format atın, ister internet giriş şifrelerini çalın.
Kurbanımızda varolan trojan silinmediği sürece varlığını devam ettirecektir. Bugün benim girebildiğim bu bilgisayara yarın başka birisi girerek istediğini yapabilir. İnternet ortamında trojan yediği halde haberi olmayan bir çok insan vardır.
Port Scanner diye bilinen programlarla bu insanları tesbit ederek, sahip olduğu trojana göre kullanacağımız bir Client programı sayesinde bu bilgisayarlara da girebiliriz.
Port Scanner programıyla kontrol etmeniz durumunda internette 10 dakika içinde Netbus 2.0 (20034 numaralı portu kullanır.) trojanını yiyen en az 5 kişi bulabilirsiniz.
Anti-Virüs proğramları tarafından tanınmayan trojan sayısı çok sınırlı olduğu için anti virüs yazılımlarından birini yüklemeniz durumunda trojanların ekserisinden korunmuş olursunuz.
Fakat schoolbus isimli trojanı bazı anti-virüs yazılımalrı bulamıyor.Aslında çoğu trojan internet üzerinde sörf yaparken birisi sizin bilgisayarınıza girmediği sürece zararsızdır.
İnternette iken bilgisayarınızda bir trojan olup olmadığını anlamanın çok kolay bir yolu vardır. Ayrıca bir trojan varsa bile, bilgisayarınızın içindeki bu casusun kimlere bilgisayarınızın kapılarını açtığını da öğrenebiliriz.
Dos ortamında netstat -an komutunu yazarak enter tuşuna basarsanız bilgisayarınızın internet ortamındaki tüm bağlantılarını görebilir ve anormal bir durum olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Eskiden herbir trojanın kullandığı port numarası farklı idi. Örneğin netbus ın ilk versiyonu 12345 numaralı portu kullanırken Bo trojanı 31337 numaralı portu kullanıyordu. Şimdilerde ise her bir trojan kullanıcının(trojanı size bulaştırmak isteyen kişi) isteğine göre değişebilen portları açabiliyor. Bu nedenle trojanların kullandığı portlarda bir anormallik gözünüze çarpmasa bile bu bilgisayarınızda trojan yoktur anlamına gelmez.
Peki trojanlar bilgisayarımıza nasıl bulaşırlar. Chat te veya İcq da yada msn de muhabbet ederken size gönderilen herhangi bir resim(aslında çalışabilir bir program olup resim iconu yerleştirilmiştir) ve dosya trojan taşıyor olabilir. Sizin o dosyayı açmanızla birlikte bilgisayarınıza da trojan bulaşacaktır.
Korunmanın en iyi yolu dosya almamak. Hatta dosyayı aldığınız kişi tanıdık bile olsa dosya almamak. Çünkü o da gönderdiği programda trojan olduğunu bilmiyor olabilir. Fakat İcq programı çalışıyor veya Chat te muhabbet halinde iseniz veya msn açık ya da birileri ile muhabbet ediyorsanız normal harici kullanılan portlar olacaktır. Bu portları Chat programınız veya İcq programınzı açmış olabilir.
NOT :
Trojanlar kullanıcılara zarar vermek amacı ile yapılmamıştır.. Geçmişte bilgisayar uzmanları bu proğramları işlerinde kullanmak için yapmışlardır. Ancak günümüzde bir eğlence odayı haline gelmiştir. Unutmayın!! Bugün siz birinin bilgisayarına girersiniz yarın sizinkine girilir.. Bunun yanında eğer bilgi sahibi olan bir kullanıcı sizin girmiş olduğunuzu tespit edebilir.Karşı saldırıya geçebilir,ayrıca ne kadar bu tip yazılımlar kullanırsanız bilgisayarınızda o kadar güvensiz olur. Burda verilen bilgiler tamamen öğrenme ve bilgi amaçlı olup hiç bir sorumluluk kabul edilmez.Sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir..Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bu yönde yasalar mevcuttur ve yaşanmış örnekleri vardır..