#147794 11-12-2006 09:28 GMT-1 saat
Soru:Nikah tazelemek bid'a mıdır?
Nikah zamanla eskiyen bir şey değil ki,tazelensin.
Soruyu soran kardeşimiz herhalde bazı camilerde perşembe akşamları koro halinde yapılan tecdid-i nikahı soruyor. resul-i Ekrem aleyhissselatu veselam zamanında böyle bir uygulama yoktu. Ondan dolayı bid'a denilebilir. Sonradan gelen bazı alimler şöyle demişler.İnsanın ağzından bazen küfür sözler çıkabilir.kişi böylece anlık da olsa küfre düşer.Küfre düşen kimsenin de nikahı düşmüş olur. O zaman tecdid-i imanla beraber tecdid-i nikah da yapması gerekir. Halka kolaylık olsun diye de bunu camilerde yapılabileceğini söylemişlerdir. Onun için buna bidat-ı hasene diyebiliriz. Bu zamanda böyle füruata dair şeylerin tartışmasını yapmak bize bir şey kazandırmaz.İsteyen yapar,istemeyen yapmaz...
Soru:Velinin izni olmadan nikah yapmak caiz mi?
Bir kadın ve erkek aileden habersiz şahitler huzurunda nikahlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez. Bu açıdan çok tehlikelidir.
İslâm hukukuna göre nikâhın sahih olması için bazı şartlar vardır. Bu şartlardan birisi de evlenecek olan kadının velisi durumunda olan kişinin izninin ve rızasının alınmasıdır. Bu mesele Hanefî mezhebi dışında kalan üç mezhebe göredir. Velinin izni, Mâlikî ve Şafiî mezhebine göre nikâhın bir rüknü, Hanbelî mezhebine göre ise şartıdır. Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır.
Hanefî mezhebine göre ise henüz bulûğ çağına ermemiş kız çocuklarının, kendini idare edemeyecek durumda aklen noksan olanların ve bunakların velilerinin izni
olmadan nikâhları caiz olmaz. Bunların dışında kalan kadınlar, velilerinin izni olmadan da evlenip nikâh akdedebilirler. Çünkü nikâhta kadının ifadesi muteberdir.
Bu fıkhî bir hüküm olmakla beraber, gerek İslâmî bir âdet, gerekse ailevi bir âdâb olarak velinin izin ve rızasının alınması en doğru olanı ve isabetlisidir. Zaten bazı istisnalar dışında kızın evliliğinde velisinin iznine müracaat edilmekte, önce o muhatap alınmaktadır. Daha sonra kızın rızası da alınırsa nikâh akdine başlanmaktadır.
Nikâhta velinin izninin şart koşulması mezhepler arasında farklı olmakla beraber, bölgenin ve ailenin kendi şartlan ve âdetleri açısından önemlidir. Öyle zamanlar
olur ki, kız tecrübesizliğinden, ilk anda bazı hususları tam düşünemediğinden, velilerinin memnuniyetsizlikle rine rağmen diretir, isteyen bir erkekle nikahlanırlar.
Fakat ileride pişman olacaklarını, kocasının kendisine denk olmadığını görür ve bir huzursuzluktur gider.
Kaldı ki, Şafiiye göre, velinin izni olmadan dini nikah yapılamaz.
Hanefi’de de, taraflar denk değilse velinin itiraz edip ayırma hakkı vardır
Bunlardan başka resmi nikahtan önce dini nikah yapmak da kanunen yasaktır artık.
Ama bütün bu engelleri cinsel öfkeye kapılanlar düşünemezler ki!..
Selam ve Dua ile..
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu