Kırık Link Bildir! #149981 02-01-2007 23:33 GMT-1 saat
Uzmanlardan yeni yılda 'cehennem sıcağı' uyarısı... Küresel ısınma ve El Nino'nun etkisiyle hava sıcaklıklarının artacağını söyleyen uzmanlar, "2007, dünyanın gördüğü en sıcak yıl olabilir" dedi
Milliyet-Bilim adamları, küresel ısınmayla birlikte bu yıl etkili olması beklenen El Nino hava sisteminin, 2007'yi dünyanın gördüğü en sıcak yıl haline getirebileceğini belirttiler.
2006'da dünyanın birçok yerinde kuraklıklara ve Kuzey Kutbu'nda önemli miktarda buz kütlesinin erimesine neden olan küresel ısınmanın, her 2-7 yılda bir gerçekleşen El Nino'nun da etkisiyle önümüzdeki yıl Endonezya'da kuraklığa ve Kaliforniya'da büyük sellere yol açabileceği öne sürüldü.
El Nino yine mi geliyor!
İngiltere'deki İklim Araştırma Birimi Başkanı (Climatic Research Unit) ve East Anglia Üniversitesi öğretim görevlisi Profesör Phil Jones, Independent gazetesine verdiği demeçte 2007'nin, küresel ısınmanın insanlar üzerinde etkisinin en çok hissedileceği yıl olacağını vurguladı.
Profesör Jones her yıl 0.1 ya da 0.2 santigrat derecelik bir sıcaklık artışına neden olan küresel ısınmanın ve El Nino'nun etkisiyle 2007 yılı içerisinde rekor sıcaklıkların kaydedilebileceğini belirtti. Dünya Meteoroloji Örgütü El Nino'nun yılın ilk dört ayında, Amerika kıtalarında, Güneydoğu Asya'da ve "Afrika'nın Boynuzu"nda etkili olacağını açıkladı.
Genellikle yılbaşına doğru gerçekleştiği için "Hıristiyan çocuk" adı da verilen El Nino, en son 1997 ve 1998'de etkili olarak 2 bin kişinin ölümüne neden olmuş ve 20 milyar dolar zarara yol açmıştı. Uzmanlar, orta şiddette bir El Nino olayının sıcaklığın 1.5 santigrat derece artmasına neden olduğunu ve 18 ay sürdüğünü belirttiler.
Rüzgârların normal yönlerini değiştirmesiyle ve bu şekilde okyanusun çeşitli yerleri arasındaki su sıcaklığı farkını artırmasıyla ortaya çıkan El Nino karadaki hava sıcaklıklarını artırırken, deniz canlılarının da yaşam koşullarını etkiliyor. Uzmanlar, 15 bin yıldan beri iklimi etkileyen El Nino'nun, şiddetinin ve süresinin küresel ısınmayla değişip değişmediğinin bilinmediğini belirttiler.