> 1 <
Kırık Link Bildir! #154637 15-01-2007 17:23 GMT-1 saat
1928-1939 yılları arasında kendisini Arnavutluk Kralı ilan etmiş, 1939'da İtalya'nın Arnavutluk'u işgalinden 1945'de Enver Hoca yönetiminin kuruluşuna kadar da bu payeyi sürgünde taşımış ilginç bir Arnavut siyasetçidir.
8 Ekim 1895'te Osmanlı İmparatorluğu'nun o zamanki Arnavutluk bölgesinde Mati şehrinin valisi Cemal Zogu Paşa (Cemal Zogolli Paşa)'nın ve ikinci karısı Salah Toptani Bey'in kızı Sadiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak Burgajet kalesinde doğmuştur.
Osmanlı Devleti'nin 3. Ordu'sunun merkezi olan, Mustafa Kemal'in de eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'nin bulunduğu Manastır'da geçen ilkokul yıllarının ardından, eğitimini sürdürmek üzere İstanbul'a Galatasaray Lisesi'ne girdi.
Mektebi Sultani 1907 yarı yıl tatilinde büyük bir yangın geçirmiş, okulun arşivi ve kütüphanesi de dahil olmak üzere pek çok bölümü kül olmuştu. Bu yüzden Galatasaray'da eğitime iki yıl ara verilmişti. Ahmet Zogu okula gidemediği bu dönemde, 2. Meşrutiyet'in ilanına, 31 Mart olayları na, Hareket Ordusu'nun İstanbul'a girişine, II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesine tanık oldu.
Galatasaray, Tevfik Fikret Bey'in müdürlüğünde 1909'da eğitime yeniden başlayabilince, Ahmed Zogu eğitimine devam etti. Mezuniyetinden sonra bir yandan hukuk okuyor bir yandan da gazete muhabirliği yapıyordu. (Ahmet Zogu'nun Vakit Gazetesi'nde muhabir olduğu söylenmiş ise de, o tarihlerde Vakit Gazetesi daha kurulmamıştı. Yine Galatasaray ve Hukuk Mektebi mezunu Hakkı Tarık Us, Vakit Gazetesi'ni, kardeşi Mehmet Asım ve Ahmet Emin Yalman ile birlikte 1917'de kuracaktı. Zogu'nun muhabiri olduğu gazete daha önceki yıllarda yine Galatasaray Sultanisi'nden mezun olup Hukuk Mektebi'nde de okumuş olan Yunus Nadi'nin kurduğu Rumeli, Tanin, Tercüman-ı Hakikat ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde muhabirlik yapmaya başladı.
912'de Balkan Savaşı başlayıp İmgiltere'de ilan edilen Avlonya Bildirisi üzerine Arnavutluk Osmanlı Devleti'nden ayrılınca Yunus Nadi Ahmet Zogu'yu röportajlar yapması için Arnavutluk'a gönderdi. Ve söylentiye göre, kendisinden ilk haber, 1. Dünya Savaşı ve sonrasındaki keşmekeşin ardından, 16 yıl sonra, 1928'de geldi. 'İyiyim. Arnavutluk'tayım. Kral benim. Tafsilatı postadan gönderiyorum.'
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu