#157224 22-01-2007 20:14 GMT-1 saat
mezhep; gidilen yol demktir isLami bir kavram olarak manası da şöyle anlaşılmalı kişinin büyük bir müçtehidin dini konulardaki içtihatlarını isLamı yaşayışında kendine rehber olarak alıp, o içtihatlar doğrultusunda izlediği yola mezhep denir.
mezhep bir müçtehidin islamı yorumlmsıdr da denebilir.
dinin 4 ana kaynağı olduğunu bilmede yarar var çnkü bu kaynaklar mezheplerin de kaynağıdır mezhepler buradan doğöuştur.
- Kitap: Kuran'dır. Dini meseleler de ilk müracaat edilecek kaynaktır allah tarafından muhafaza edilmiş ve hiç bir harfi değiştirilmemiştir.
2- Sünnet:Peygamber Efendimizin s.a.v. sözleri işleri ve görüpte karşı çıkmayıp sessiz kaldığı hallerdir. Aynı zaman da hadis te denir. Kuran'dan sonra, dini hükümlerin belirlenmesinde sünnetin çok önemli bir yeri vardır.
3- Kıyas: Kitap ve sünnet te sabit olan bir meseledeki hükmü, aynı sebep ve hikmete dayanan benzer bir meseleye tatbik etmektir. Bir kıyas örneği; Kuran içkiyi yasaklamak ta, fakat günümüzde içilen bira Kur'an'da lafız (kelime) olarak geçmiyor. İşte İslam alimleri bu nokta da lafzen benzerliğe bakmayıp insana, şurunu kaybettirmesi ve sağlığına zarar vermesi noktasından yola çıkarak, içkinin de haram olduğuna hükmediyorlar.
4- İcma: Kitap ve sünnette bulunmayan bir meselede müçtehitlerin içtihat ederek verdikleri hükümlerde ittifak olursa, buna icma-i ümmet denir. Artık bu mesele kuvvetli bir mesele haline gelmiştir
Örneğin peygamberiiz zamanında namazını kazaya bırakan yoktu ( namaz kazaya kalırmı kalmazmı kaza varmıdır yokmudur orasıda kesin değilr) ama sonradan namazlarını kılmaypta eda etmek isteyenler naapacaklarını sordular müctehitlere örneğinn imam şafi ks demiştir ki farz kazası olanlar sünnetleri eda etmesin farz kazasını kılsın gerçi bugün şafiilerin bazıları bunu suistimal ediyolar ve sünneti kılmıyolar kılamdıkları sünntn yerine kaza namazı kılmıyolar imam hanefi ks. ise kazalarla beraner sünnetlerinde eda edilmesini uygun görmüş esasında 4 mezhep değil daha çoktur ama unutulmuştur ehli sünnet mezhep olarak bu 4 büyük mezhep günümüze ulaşmıştır bizlere ulaştıran müctehid büyüklerimize allahtan rahmet dilerim...
hak yol olduğu müddetçe çeşitlilikte rahmet vardır...
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu