Rüyada çesitli hikmetler vardir. Kimi için bir müjde, kimi için bir ikazdir. Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâ bir kuluna hayir murat edince, rüyasinda onu ikaz eder.) buyurmaktadir. Kur'an-i kerimde rüya ve tabiri ile ilgili bilgi vardir. Hz. Yusuf, babasina gördügü rüyadan bahsetti. "On bir yildiz, günes ve ay bana secde etti." dedi. Hz. Yakub da, (Ogulcugum, rüyani kardeslerine anlatma! Sana kötülük yapar, tuzak kurarlar. Seytan, insanin elbette apaçik düsmanidir.) dedi. Güzel rüya görmek iyidir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki: (Güzel rüya müjdedir.)
(Salih rüya rahmanî, karisik rüya seytanîdir.)
(En dogru rüya seher vakti görülendir.)
(Abdestli yatanin ruhu Ars'a yükselir ve gördügü rüyalar dogru olur. Abdestsiz yatanin ruhu yükselmez; gördügü rüyalar karisik olur, dogru çikmaz.)
Kötü, karisik rüyalari kimseye anlatmamalidir! Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Güzel rüya gören, hemen Allaha sükretsin! Kötü rüya gören, Allaha siginsin, rüyasini kimseye anlatmasin! O zaman rüyanin ona zarari olmaz.)
Rüyada basinin kesildigini, bunun tabirinin ne oldugunu soran kimseye, Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Bu seytanîdir. Kötü rüyayi, anlatmayin! Seytandan Allah'a siginin!)
Rüya tabiri
Rüya tabiri ilim isidir. Herkes tabir edemez. Rüyasinda güzel seyler gören, salihlere anlatmali. Kur'an-i kerimde, (Allah size emanetleri ehline vermenizi emreder.) buyuruluyor. (4/58)
Hadis-i seriflerde de buyuruldu ki: (Rüyasinda güzel seyler gören, görüsü isabetli salih birine anlatsin! O da hayra yorsun!)
(Rüya, tabir ilmini bilen bir dosta veya akilli bir zata anlatilmalidir!)
(Rüya nasil tabir edilirse, öyle çikar. Bunun için rüyanizi nasih veya âlime anlatin!) [Nasih, iyilik tavsiye eden, kötülükten sakindiran, nasihat edendir.]
Bir kadin, gördügü rüyayi Peygamber efendimize anlatir. (Yaninda olmayan birine [kocana] kavusursun!) buyurur. Kocasina kavusur. Baska bir zaman ayni rüyayi görür. Baskalarina tabir ettirir. Onlar da, (Kocan ölecek!) derler. Dedikleri gibi olur. Onun için rüyayi hayra yormalidir! Rüya iyi ise, (Hayirdir insallah!) demeli; kötü ise, (Allah bu rüyanin serrinden seni muhafaza etsin!) demelidir!
Hadis-i serifte, (Rüyada görmedigini, gördüm diye anlatmak büyük iftiradir.) buyurulmustur.
Resûlullahi görmek
Rüyada Peygamber efendimizi hakiki sekliyle gören, muhakkak Onu görmüs olur. Çünkü seytan Onun sekline giremez. Fakat seytan baska sekle girip görünebilir. Resûlullahi tanimiyan kimsenin, bunu ayirmasi kolay olmaz. Gördügü kimseyi Peygamber efendimiz zanneder. Bazi âlimlere göre, Peygamber efendimizi degisik sekilde görmek, yine Onu görmek olur. Fakat bu, o kisinin dindeki noksanligina alâmettir. Peygamber efendimizi rüyada gerçek sekliyle görüp, mümin olarak ölen herkes cennete gider. Hadis-i serifte buyuruldu ki: (Rüyada beni gören, gerçekten beni görmüstür. Ben her surette görünürüm.)
Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâmi rüyada hakiki sekliyle görebilmek için düzgün itikada sahip olmak, ibadetleri yapip haramlardan kaçmak ve çok salevat-i serife getirmek gerekir. Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Cuma gecesi iki rekât namaz kilip, her rekâtte bir Fâtiha, bir Âyet-el kürsî, 15 Ihlâs okuyup selâm verdikten sonra bana bin salevat okuyan, öteki cumaya varmadan beni rüyada görür.)
Bir dilegi olan, yatarken abdest alip, temiz bir yere oturup, 3 salevat okumali. Sonra Besmele ile 10 Fâtiha, 11 Ihlâs ve 3 salevat okumali. Sonra sag yani üzere, yüzü kibleye karsi ve sag elini, sag yanaginin altina koyup yatmalidir. Niyet ettigi seyin nasil olacagini bi-iznillah rüyada görür.
---Alinti---